Комунизмът си отива... Паметникът пред НДК?

Тодор Чобанов, Калоян Паргов и Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2017 11:33 | 30 май 2017 11:00, Анисия Иванова
174

Демонтират паметника пред НДК "1300 г. България". Този акт на Столичната община предизвика множество полемики, а и раздели обществото.

Сега монументът е далеч от престижните си години в отминалите комунистически времена и се е превърнал в заплашително чудовище за тези, които преминат под него.

"Паметникът ще бъде демонтиран до края на лятото. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Прекалено много ще струва възстановяването му. Все още няма яснота какъв ще бъде новият паметник", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

БСП считат, че всяко поругаване или неглижиране на паметници е престъпление за историята.

"Това разделение на обществото трябва да спре. Проблемът в случая е да се намери баланс в облика на НДК, така че да се запази историята. Различното отношение към историческите артефакти пречи на решаването на въпроса. Новият подход е да забравим противопоставянето", настоя Калоян Паргов, председател на БСП – София в студиото на "България сутрин".

Негов събеседник бе и адвокат Димитър Петров от Сдружение "За възстановяване на паметника на Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия".

Според Петров паметникът при НДК е построен в грях, защото там е съборен предишен паметник на загинали войници, за да бъде изграден този.

"Трябва да се възстанови паметникът "1300 г. България“, но и да бъдат възстановен предишният. Всяко разрушаване на паметници е престъпление", заяви Паргов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Komunizma si e tuk.. DO KATO NE SE SMENIAT VSichki, do segashni i nastoiashti.... Vinago shte e tuk
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това беше най-футуристичното произведение от соц-ерата и винаги будеше удивление сред всички гости на столицата и предизвикваше дискусии със символиката си. Браво на човека който го създаде, защото управниците тогава така и не разбраха големия гъдел, който си направи този човек със социализма. Но като цяло - като минеше човек покрай този паметник, настроението му се повишаваше. Не съм виждал мрачни хора покрай паметника.
138
1
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Дааа,прав е Паргов! Трябва всички комунисти да направят ленински съботник и да разглобят Петоху.ника .После да го нарамят на охранените си плещи и да го отнесат на връх Бузлуджа.Там могат да го монтират и дори да го направят Шестоху.ник ,а може и повече - .уйник ,че да им влиза на всички в тлъстите ***.
137
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А на американските убиици на Българи ?
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Особенно как се е загнездил Комуниста от Банкя и *** от ГРАБ. Няма мърдане . И да избягат, пак ги загнездват. Било от Козяк ,било от ЦИК . Хич не ги пущат.
135
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше,сега е ред на паметника на съветските окуратори до СУ.
134
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голяма грозотия това нещо, добре че най-накрая ще го махнат, а ако се изнесат и всички комунистически внуци и внучки от властта, още по-добре ще стане
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НИЕ--------------------------КомунизЪмът ли???
132
7
 
6
 
! Отговори
НИЕ преди 6 години
Абе ***, комунизма не е в паметниците!Той е филосфията на социалното равенство,справедливостта и свободата на индивида!
131
4
 
4
 
! Отговори
до една истина преди 6 години
Строителни войски нямат нищо общо със строителството на НДК .Построен беше от хора с опит майстори не от общи работници и чираци които се учат на строителство.
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** са винаги контра на всичко,което не е предложено от тях и нямат далавера и после говорят да се спре разделението! Трудна работа е да си отиде комунизма! Много дълбоко се е загнездил!
129
2
 
2
 
! Отговори
една истина преди 6 години
Сградата НДК го приемеме като жив паметник на Строителни войски , на ненадеждните воини.
128
2
 
4
 
! Отговори
една истина преди 6 години
Третата символика героят комунист работник . Какво нахалство.
127
1
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Еееее,.... НАЙ-ПОСЛЕ.....!!!!!..И КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ГО ЖАЛИТЕ , БЕ.......ХА,ХА,ХААААААААААААААА ТОЯ КЕ.НЕ.Ф!!!
126
1
 
4
 
! Отговори
една истина преди 6 години
КОМУНИСТИ ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМУВАТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ГЕРБЕРОВИ ДЕЦА НА ТОВА ВИЕ СТЕ ГИ УЧИЛИ МОЕТО СИ Е МОЕ ОБЩОТО ПАК Е МОЕ и аз дадох парите за магистралите а фабриките пак са мои
125
1
 
16
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Стига ревахте бе. Това недоразумение си беше грозно и нямащо общо с паметник още когато го построиха. А дано възстановят стария който е бил там и на освободеното място да издигнат паметник (истински) на истинския основател на Дунавска България. А дано ама надали. А, и да знаете, че все пак зада направят това недоразумение са съборили паметника на героите загинали за свободата и обединението на България. Възстановява се справедливостта.
124
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Какъв комунизъм има в този паметник хвали комунизма ли?Построен е за 1300г.България няма нищо политическо в него.Егати *** заглавие по логиката на заглавието трябва да съборим и НДК и той е построен по това време и не само тези неща.И аз него харесвам като конструкция и вид и съм да бъде демонтиран но много *** коментари има заради *** заглавието на статията.
123
1
 
6
 
! Отговори
една истина преди 6 години
Очаквам там да кацне великата фигура на кан Аспарух и грьгьл обрьч около нея потомството и историята. Или може би Борис 1 дьжавника Кой герой ще се обиди че зарята и доклада рапортуваме на тях
122
4
 
7
 
! Отговори
Комунизмът си отива. преди 6 години
Комунизмът не е бил, но идва....Комунизмът е уродливо понятие....Скоро ще го изпитаме, ама не такъв какъвто е в главите ви....Слаба ви е фантазията. Просто ще носи друго име...............
121
1
 
12
 
! Отговори
една истина преди 6 години
Великите нации се гордеят с историята си с Но не и с фашизма и комунизма