В България – реформи и икономическа стабилност? Може!

Радев потвърди амбициите на страната ни да приемем еврото
52
В България – реформи и икономическа стабилност? Може!
Снимка: Прессекретариат на президента

България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност. Препоръките на Европейската комисия (ЕК) са важна отправна точка за националните политики и ни позволяват по-лесно да реализираме общите си приоритети в рамките на Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща със заместник-председателя на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от прессекретариата на "Дондуков 2".

Още по темата

Валдис Домбровскис е на посещение у нас, в рамките на което бяха представени специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017 г.

"България цени високо откритите и задълбочени анализи и препоръки на ЕК в сферата на икономическата и фискалната политика. Те ни позволяват по-лесно да индентифицираме и преодоляваме предизвикателствата, ускоряват растежа и улесняват координацията между икономиките в ЕС", каза още президентът и потвърди амбициите на България да се присъедини към валутния съюз, подкрепени от добрите ни резултати в постигането на устойчивост на публичните финанси и стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт.

По време на срещата президентът изложи и въпроса за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"В България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Уверени сме, че усилията на страната ни и нелеките реформи, които осъществяваме, са видими и оценени в Европа", заяви държавният глава по време на срещата.

Налице е и подкрепа от страна на българския бизнес, каза още президентът и напомни, че България вече участва в редица органи на ОИСР и има готовност да се присъедини към други работни органи и правни инструменти на Организацията. 

Членството в ОИСР се счита за "сертификат" за качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот, както и за позитивен знак към международните финансови среди и инвеститори за стабилността на икономиката и финансовата система.

По думите на Румен Радев реформите, които България може да осъществи с използване на експертизата на ОИСР, са важни за постигане на конвергентност с останалите страни в самия ЕС и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността й на европейско и световно равнище.

"Усилията за постигане на високите стандарти на ОИСР следва да се разглеждат и в контекста на подготовка на България за участие в следващите нива на интеграция в ЕС. Участието в ОИСР ще засили също така ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, активна във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище", посочи Румен Радев.

Валдис Домбровскис оцени високо напредъка на България по отношение на икономическия растеж и балансираната фискална политика. По време на срещата бяха обсъдени необходимите бъдещи стъпки за намаляване на рисковете във финансовия сектор, повишаване на заетостта и постигането на устойчива пенсионна система.

"България може да разчита на подкрепата на ЕК в процеса по присъединяване към ОИСР в решаващ момент за страната и за ЕС. Предстои  Българското председателство на Съвета на ЕС, по време на което заедно ще защитаваме ключови общи приоритети. До края на годината ще бъдат взети и важни конкретни решения за развитие на ЕС в рамките на дискусията за Бялата книга за бъдещето на Европа и петте сценария в нея", посочи по време на срещата заместник-председателят на ЕК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Към българин. преди 6 години
Черногледецо страхлив, защо се наричаш българин когато е ясно че си комунист ,което значе безродник и московска *** платена с фалшиви рубли. Защо срамиш бългапрското име ,защо не познаваш българската история ,защо се превръщаш в рускаи папагал ,путофил .България винаги ще бъде в ЕС и НАТО незовисимо колко са ти платили да плюеш по народа си .Срамувам се от теб и те заплювам .
41
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
Г---Н ПРЕЗИДЕНТ ПРОВЕДЕТЕ СПЕШНО РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕС И НАТО НЕ СЕ БАВЕТЕ ЧЕ НЯМА ДА ИМАТЕ НАЕСЕН ВРЕМЕ ДА ИЗБЯГАТЕ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ПИШМАН ЕВРОАТЛАНТИЦИ
40
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Икономическата стабилност при управлението на ГЕРБ означава стабилизирана бедност.
39
2
 
5
 
! Отговори
Прогноза преди 6 години
Вероятно след 2 години ще влезем в предверието ЕРМ2 .Там ще стоим от 2 до 5 години.Валутния Борд отпада ,като целта е курса на Лева да варира с не повече от 15% спрямо курса на еврото.Тогава според мен Еврозоната ще почне да губи стремглаво доверие и Лева ще поскъпне с повече от 15% спрямо Еврото.Въпреки това ще влезем но Еврото ще ни дръпне назад и имайки предвид цикличността на Финансовите Кризи през 13-15 години ,очаквам 2022-2025г нова Финансова криза която ще доведе до разпад на Еврозоната.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кауньът пак изригна! Скрийте го някъде малко да си починем отгафовете му. Големият проблем е, че той си въобразява , че върши нещо.
37
2
 
7
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
РЕФОРМИ И ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ В БЪЛГАРИЯ СА ВЪЗМОЖНИ САМО КОГАТО ГЕРБ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ooooooooooooooooooooooooeeeeeeeee
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви реформи,каква икономика,какви перспективи,каква евроинтеграция!Нуланд публично псува ЕС,Трамп закрива НАТО,англйската кралица вади Англия от престъпното хомосексуално сборище, БГ ли ще оправи еврото и Европа?Нямат пари да платят на 20 миньора-дрънкат простотии!БАСТА! Всички-те си знаят кои и защо-на Белене и Скравена!
34
2
 
4
 
! Отговори
Фатмака Тапанар преди 6 години
Много се вживя този човек.Няма ли накой да му обясни с прости думи -- можге би да му заповяда - драги, колкото по-малко се срещаш с хората, толкова по-малко глупости ще чуем от тебе, толкова по-малко ще се излагаш.Разхождай се с жена си под ръка, както обичаш, но мълчи моля те.
33
3
 
4
 
! Отговори
Антоний преди 6 години
Радев, що не ме пита? Следващият път преди да канеш гости в президенството се допитай до мен. Само одобрените от мен имат право на достъп до президенството.Ти знаеш ли мама какви връзки ми е уредила. Цял Калофер е зад мен. Колко почерпки даваше във фургона. Вместо да си гледа червените активи и зелените пасиви стана кръчмарка заради мен.Вижте ме сега!!! Къде съм Аз? Къде сте Вие?Antini former Djouzi. I know english too :) Гаварю рашън... А немците... Айнцу, цвайнци, дрън :)
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 39А ти гласуваш за Тиквата и получаваш Сидеров и оня биещ бабички по границата! Честито, приятелю!
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГЛАСУВАШ ЗА РАДЕВ ПОЛУЧАВАШ БСП И ДПС, А ТОЙ ПОЛУЧАВА 200 БОНА ПЛЮС 5 БОНА НА МЕСЕЦ ЗАТОВА ЧЕ ЦЯЛ ЖИВОТ Е ВИСЯЛ ПРИ ТРИ СЪВЕТСКИ САМОЛЕТА.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 34 ХА-ХА... ДАЙ РЕШЕНИЕ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ. А ЗА ДА ИМА ТАКЪВ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА. КАЖИ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАШ ЗА ДА СЕ ВЪДВОРИ РЕД ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ В ТАЗИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ. КАЗВАЙ, БЕ, МОМЪК!ТИ ЗНАЕШ ЛИ НА КОГО МИ НАПОМНЯШ? В ОНЯ ФИЛМ " ДОБРИЯТ УИЛ ХЪНТИНГ" КЪДЕТО ВЕЛИКИЯТ РОБИН УИЛЯМС КАЗВА НА МАТ ДЕЙМЪН " ДОБРЕ, ТИ КАКВО ИСКАШ ДА ПРАВИШ В ЖИВОТА СИ?" И МАТ ДЕЙМЪН СЕ ЗАМИСЛИ...ТАКА КАКТО НИЕ СЕ ЗАМИСЛЯМЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ..ПОНЕЖЕ НЯМАМЕ ИЗБОР.РАЗБРА ЛИ, КЪЛВАЧ?
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГЕНЕРАЛ Е БОРИСОВ И ТОЙ ОТГОВАРЯ ЗА ПЕНСИИТЕ! румен е съветски шофиор
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 31 ХАХААХАХ.. ***, ГЕНЕРАЛА ЛИ ОТГОВАРЯ ЗА ПЕНСИИТЕ ИЛИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ? ИЗТРЕЩЯЛ ТЪППАНАР!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да е само жена ми то мъже има с тия пари как се живее,180 лева 40 години стаж тия в нои слепи ли са глухи ли са къде отиват толкова пари за осигоровки за некои ром отде придобиват помощи я гледаи
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ!
25
5
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
МОЖЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ!
24
1
 
4
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Муахааа..мноо се кефя как ограничените *** газ пиикаят като ми прочетат ника!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готина тема само дано се реализира бих казал стриит бит дано се реализира и не отиде в зоната на здрача поживеем ще видим дали сме на прав път впрочем неска видях нещо за пръв път но пък знае ли човек се променя пък ко не се промени съм се излъгал може да е мираж *** то зависи от обстановкатав която е попаднал или е нестабилен или е зависим ако е зависим може да го духне вятъра на течението