НС разкри: Науката в Нигерия – в разцвет!? Къде ли сме ние?

Приеха стратегия за развитие на научни изследвания до 2030 г.
Обновена: 7 юни 2017 14:13 | 7 юни 2017 14:00, Камелия Цветанова
55
НС разкри: Науката в Нигерия – в разцвет!? Къде ли сме ние?
Снимка: Facebook

Нигерия, Алжир и Виетнам ни изпрeвариха по наука. През 2016 г. страната ни заема 58 място по научни разработки, а преди години сме били на 30-40.

Още по темата
За да се върнем отново в по-предните позиции и да възстановим славата си от минали години парламентът прие нов проект за Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г., който предвижда до 2020 г. държавното финансиране за научноизследователска дейност да се повиши тройно – до 0.7% от БВП.

Идеята е нарастването на публичните средства да окаже ускоряващ ефект върху частното финансиране, което да се увеличи до 1.5% през 2020 г. и 2% от БВП през 2025 г.

От БСП имаха възражения срещу документа, но в крайна сметка го подкрепиха, защото ставало дума за наука и развитие.

Проектът на стратегията е разработен от екипа на служебния просветен министър проф. Николай Денков, съвместно с експерти от БАН и висши училища.

След анализ учените са стигнали до извода, че има устойчиво изоставане на България в научното развитие, което води до изоставане в областта на иновациите и високотехнологичната индустрия, а оттам и в приходите и качеството на живот.

Според най-значимата научна база данни – Web of Science (WoS), през последните десетилетия България губи позиции по отношение на броя на международно видимите научни резултати.

Основната цел на новия проект за стратегия е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии, както и да се възстанови международният научен авторитет на страната.

Документът предвижда три етапа на развитие.

До 2022 г. българската наука трябва да се модернизира. До 2026 г. системата трябва да се доближи до средното европейско равнище. До 2030 г. научните изследвания в България трябва да достигнат световно ниво.

За постигане на тези цели в проекта за стратегия са формулирани конкретни дейности, индикатори за оценка на резултатите и механизми за контрол.

Изпълнителна агенция за наука към Министерството на образованието и науката (МОН) ще управлява и подкрепя изследванията в научните организации и висшите училища в България. Тя ще прави и мониторинг на научноизследователските дейности. Стратегията предвижда в структурата на агенцията да бъде включен Фонд "Научни изследвания“.

Целта е да бъде продължено проектното финансиране на научните разработки. В същото време дейността на агенцията ще се разшири към създаване на различни програми: за финансиране на кариерно развитие на учените, за приложни изследвания, за развитие на научните центрове, за международно сътрудничество, както и към разработване на специализирани и секторни програми за научни изследвания.

Към Изпълнителната агенция за наука ще работят звена за подкрепа на участието на български колективи в европейски програми и за координиране на дейността на основните научни центрове и инфраструктура. Тя ще взаимодейства с Националния иновационен фонд към Министерството на икономиката и със специализирани дирекции за наука и иновации на други министерства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
50-ти преди 6 години
1. "до автора достигат около 10 000 лева за статия - включая заплата"2. Авторите участват в проекти към МОН3. Включвам и режийни разходи за работно място, (мизерно) научно оборудване, библиотека и т. н.Като съберем всичко това излиза СРЕДНА цена от 10 000 лева на статия
43
1
 
3
 
! Отговори
:( преди 6 години
Аз тълкувам коментар 50 по друг начин - това което получава България срещу парите, отделени от бюджета с цел финансиране на научни изследвания.Срещу всеки 100 000 лв България получава по една статия. Но като знам, че само една нищожна част от тези статии наистина съдържат някакъв принос, лошо ми става.Да се надяваме, че освен тези малко на брой статии, някаква стойност имат поне част от другите видове разработки, които се отчитат като научни постижения.Но пак няма рентабилност.
42
0
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
Работих почти 10 г. в БАН, поддържам връзки с хора от няколко институти, но неми е известен нито един, който да е получил 10 000 лв за публикувана статия. Единственият хонорар за такъв автор е един безплатен екземпляр от списанието или сборника, в които е поместена статията му. Ако има изключения, те са в случаите, при които някой е успял да публикува в книга, отпечатана от някое издателство с търговска цел. Възможно е и някой да е взел добър хонорар по проект,във връзка с който е написал статия
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За научни изследвания в БГ се отделят около 150 милиона лева годишно. Според Web of Science (WoS) в БГ годишно се отчитат около 1 500 статии. Значи за 1 статия държавата отделя средно около 100 000 лева (това са много пари). На практика обаче до автора достигат около 10 000 лева за статия - включая заплата и т.н. Останалите 90 000 отиват за прзитите. Изходът е лесен - за статия директно да се дават 10 000 лева допълнително (еднократно и веднага). И пак 80 000 остават на многобройните прзити.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от такава говорилня.Докато е възможно чрез БАН да се източват пари, БАН ще съществува и ще се занимава с наукоподобни дейности. Истинските учени ще са редки изключения и ще им се пречи усърдно.Връзкарството, корупцията и нищо-не-правенето са по-малките беди. Потърсете в мрежата статиите, посветени на злоупотреби за милиони, извършени в БАН през последните 10-15 години, та да ви стане ясна същината на проблема. Не случайно от време навреме намират по някой обесен БАН-ски шеф.
39
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 6 години
До AnonymousПропускаш нещо - те са и връзкари, като в повечето случаи връзките са на роднинска (шуробаджанашка) основа.
38
0
 
8
 
! Отговори
Честито преди 6 години
Хайде баба честито, България става последна дупка не само в ЕС а в Света! Нигерия ни задминават, хахахахахаха нямам думи. Нищо де знаеш ли колко им дреме на тези в Просвета, нали си вземат заплатки, крадат от тук от там, ваканция 60-80 дена в годината. Много важно че скоро Сомалия ще ни изпревари.
37
0
 
7
 
! Отговори
Не е чудно! преди 6 години
Относно Нигерия не се чудете, а се поинтересувайте къде завършват висшето си образование и къде правят докторантурите си онези техни учени, които тласкат напред научното развитие там.Те са получили подготовката си в САЩ и в Западна Европа.Поинтересувайте се и колко западни учени работят в Нигерия по различни проекти.
36
0
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Имахме такъв премиер - Беров.Когато го назначиха на този пост, в БАН гръмнаха вицове, защото всички знаеха на кого е станал научен ръководител - на психично болната дъщеря на един професор по история на БКП. Дори не беше завършила тази специалност, по която и подариха редовна аспирантура, "завършила" е друго (по правилата на телефонното ходатайство). Научният ръководител й написал дисертацията. И до днес тази се води "учен от БАН", там си получава парите, вместо да е с инвалидна пенсия!
35
1
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
До АнонименЗаплатата на най-ниския в йерархията учен да стане 2 000 лв?И защо да плащаме такива щедри социални помощи на децата, внуците, снахите, зетьовете, племенниците, съпругите и любовниците на няколко хиляди малограмотника, станали професори и академици по партийна линия през онези 45 години? Сега в БАН се разпореждат потомците им.Ако е наистина учен, от западните държави ще се изпотрепят да го канят да работи по техни проекти. Те много добре знаят кой кой е в нашите научни среди.
34
1
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
За да им спестя разходката, която предлагаш, ще кажа накратко какво ще видят.В една част от институтите се ходи на работа само във вторник следобед, под претекст, че през останалото време събират материал и творят у дома си. Ако си наивен, вярвай. Една така се и пенсионира, като цял живот отчиташе, че работи по монография, която така и не написа.В останалите институти се точат до 10 ч. (идвайки), час и половина на обед ги няма или пият кафе под ключ, към 15.00 ч. един по един си тръгват.
33
1
 
5
 
! Отговори
До Гошо преди 6 години
Нужни са и кадри, Гоше.Не случайно се махнах от БАН няколко години след успешна защита на дисертация. Като се опитаха да качат на гърба ми три патки, всяка една роднина на някой от властимащите в науката ни днес.Хем ги мързи да гледат, хем отчитат това, което ти вършиш и идеята за проекта е твоя, и финансирането пак ти си успял да извоюваш. За капак, зад гърба ти правят съавторска публикация, в която представят всичко като свое дело, а после"Ауууу,ама случайно не сме те споменали,не е нарочно!"
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До логикататова за сметките на Дянков относно имотите на БАН е вярно,правилно си го написал(а).
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До логикатаИ научният продукт е стока.Ако е качествена, ще се купува и ще носи приходи.БАН отдавна е станала хранилка за връзкари. Сега заплатите там са смешни, но можеш да ги получаваш и без да правиш каквото и да е. А ако не те мързи, работиш другаде за добри хонорари, докато в БАН ти върви трудовият стаж и сигурната ежемесечна социална помощ под формата на заплата.
30
4
 
5
 
! Отговори
1. Що е това НАУЧНА преди 6 години
РАЗРАБОТКА? Ако се брои за такава всяка една публикацийка от отчетите на БАН, считайте, че сме поне 10 степени след последния в класацията. Можете да си избършете еди-какво-си с тези БАН-ски отчети. Те са "мижи да те лажем".Поне две трети от нашите"учени" цял живот повтарят в различни интерпретации основните глави от дисертациите си, които са написани от научните им ръководители чрез преписване от някои източници.2. Още пари за наука? И тя е стока, ако си струва, ще им я купуват и ще са богати
29
1
 
3
 
! Отговори
отворко преди 6 години
Тати ще купи колело, ама друг път.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ние сме при Винету.Конграчулейшънс
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разходете се между институтите на БАН и ще разберете защо няма наука! Дянков го определи твърде меко.
26
4
 
3
 
! Отговори
ЯЗЪК ЗА НАС преди 6 години
МАсови убиици принудиха ВиК да отравя години наред милиони БЪлгари с ХЛор токсични КАНЦЕРОГЕННИ разтвори подавани вместо вода от чешмите..НИ БАН НИ други се обадиха. Направиха ОБО ЗА СРАМ И ПОЗОР всички МИнистри и депутати тежко отровени с хлор токсични отрови...
25
4
 
2
 
! Отговори
Спрете скенерите преди 6 години
В Европейския съюз и НАТО НЕМА НАУКА.Щом принудиха стотици милиони водачи на МПС да увреждат тежко земята ни с включени режещи скенери високо радиоактивни денем и нощем НЯМА НАУКА .ИМА НЕкомпетентни НАркомани на власт.Вместо НАСА и РОс Космос искайте НИгерийци да проучат огромните увредени участъци от Европа И АЗИя с включени скенери контролирани от извънземни терористи монтирнаи на автомобили.