Край с купуването на книжки, държавата ще провежда изпитите

Колко души са в престъпната схема, колко автошколи... не е ясно
183
Край с купуването на книжки, държавата ще провежда изпитите
Снимка: Булфото, архив

Според транспортния министър Ивайло Московски явно ще се наложи държавата да провежда изпитите за шофьори.

"За голямо съжаление, в България нещата трябва да съществуват в крайности. До началото на 90-те години системата беше в другата крайност, само държавата носеше отговорност за провеждането на изпитите. Впоследствие се допусна да бъде размита отговорността между автошколите и държавата. Стигна се дотам изпити да се провеждат на територията на автошколи, където пак неясно кой носи отговорност за начина на провеждане и резултатите. Сега най-вероятно ще отидем пак в тази крайност държавата да си носи сама отговорността, но да провежда изпитите така, че да бъдат максимално защитени", коментира той пред bTV.

Още по темата

Московски обаче не каза дали шефът на ДАИ – София ще се раздели с поста си заради разкритата схема за купуване и продаване на шофьорски книжки.

"Ще се съберем с колегите в понеделник да анализираме случая. Искам още допълнителна информация от службите и ще вземем решение. Нямаме сантимент да покриваме когото и да е", увери той.

Министърът коментира, че не знае колко души са се възползвали от престъпната схема, нито колко автошколи са замесени.

"Няма проблем да се изиска да бъдат повторени практическите изпити", каза още Московски.

По думите му на теоретичните изпити за шофьорска книжка в момента са взети всички мерки против корупция.

"На листовки кандидатът вече сме го изолирали по такъв начин, че ако страда от клаустрофобия, сигурно ще му стане лошо", отбеляза министърът.

"На теорията за последните 7-8 месеца над 20 000 кандидати са се явили в звукоизолираните кабинки, без достъп до wi-fi, 4G, блутут и каквото и да е. Има камера, която отива директно в „Автомобилна администрация, за да се наблюдава изпитът", посочи Московски. 

Той призна, че имиджово не е добре за нито една система, ако има корупционни практики в контролните й органи.

"Нито на финансовия министър му е приятно, като ловят митничари, нито на министъра на вътрешните работи му е приятно, като ловят граничари, и на мен не ми е приятно", допълни министърът.

Той подчерта, че във всяка една от тези акции не съществува политически или друг чадър.

"Получавайки данни за нерегламентирани практики много лесно бих могъл да уволня всички служители, за които имам съмнения. Но като ги уволня, след това ще дойдат други, ако средата и предпоставките са такива, че всеки един от тях да си позволява да върши нерегламентирани практики. По-добре да бъде извършена такава реализация, да бъдат събрани необходимите доказателства", поясни Московски.

"Когато се стигне до осъдителни присъди, това от само себе си ще дисциплинира системата", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да *** частника с пари е те затова се крият по паланки шапка на тояга аз да копам пипер оня на беломорието а няма такава държава се чудя оня ден на аномалии ква била игра да иде с еднопосочен билет без връщане
150
0
 
2
 
! Отговори
Kunfu преди 6 години
Ko stava? Komunizma li postroihte? Vsichko bez pari?
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А те да не са корумпирани смях
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че междудругото допустимо лие един да на два града ко не и три и такива има
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като държавата ще провежда изпити предполагам няма да са същите даи лица че тогава няма да има смисъл смяна на институциите и смяна на системите колкото пък до тия системи мястото им нее за интернет но те определено си знаят докога ще са
146
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавно или частно все тая .Има ли бай *** рушвета е гарантиран. Изпита трябва да е електронен. Компа рушвет не приема и неграмотни не минават.
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея от Герб не се ли усещат да си сменят вече дилъра ? Едно смислено нещо не могат да им родят тиквите !
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа , то ДАИ досега частно ли билоооо ? ....... Сега за да е държавно няма да е ДАИ , а ще е БАИ - на Боко Автомобилната Инспекция ....
143
0
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
това шега ли е...сякаш в българските държавни институции корупция няма...има и то много повече от частния сектор...за чиновниците ще се отвори нова врата за забогатяване...
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рекета с книжките ще стане държавен.
141
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До167В частни но пред служителите на ДАИ така че проблемите са пак в държавните служители.
140
0
 
7
 
! Отговори
До Шматка преди 6 години
Администрацията трябва да расте и расте.ДАИ ,КАТ сега МОН-пътища.Ако беше нормално щеше да има затвор и оставки.Щом елементарно нещо като книжките се взима с подкуп оле какви ли лекари имаме!
139
0
 
3
 
! Отговори
v xcvxcv преди 6 години
До шматкаПриятелю в някои областни градове да, но някои други се провеждаше в частните кабинети :))))))
138
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Що за тъпотия.Досега изпитите се провеждали от ДАИДЪРЖАВНА автомобилна администрация Тоест пак от държавата. Вместо да изчистят проблемите в ДАИ ще създадат нова институция Тази нова институция ще е по държавна ли що ли
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се чете -държавата рекетьор , открадна бизнеса на групировката рекетьори ДАИ
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОКАТО РЕЖИМА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ В КАТ Е ТОЛКОВА ТРОМАВ И БАВЕН---ВИНАГИ ЩЕ ИМА КОРУПЦИЯ И ПАРИ ПОД МАСАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ!!!ТО---ТОВА Е ЦЕЛТА :ДА СЕ ДАВАТ НИСКИ ЗАПЛАТИ ОТ ДЪРЖАВАТА ---А , НАРОДА ДА ОЦЕЛЯВА ЧРЕЗ КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖИ!!СЪВСЕМ ---КАТО ПРИ Т.ЖИВКОВ И СОЦ-а!!!!ПОСЛЕ СИ ДРЪНКАЙТЕ .....ЧЕ В БЪЛГАРИЯ БИЛО .."ДЕМОКРАЦИЯ"
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно, то държавните служители са еталон за почтеност. От трън, че на глог. Алчността е като плевел. Вирее навсякъде.Но не мога да проумее ония, които си купуват шофьорски книжки. Та те имат най-голям интерес да умеят да управляват своите автомобили. Откъде това самочувствие. Качваш се в автомобила без да можеш сам дори един изпит да издържиш. Олигофрения пълна.
134
1
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ЛЪЖИ... преди 6 години
Аз , не помня , руснак нещо да ми е подарявал....ха,ха,хааааааааааааВиж.....ВЗЕМАЛ--ДА!!!ЩОТО ВСИЧКО ОТ БЪЛГАРИЯ СЕ ВЗИМАШЕ ОТ СССР , НА БЕЗЦЕНИЦА ....а ни се даваха РУСКИ СТОКИ И СТНАРИ ТЕХНОЛОГИИ С ЦЕЛИ ЗАВОДИ НА "ПИРАТСКИ ЦЕНИ"!!!ЗАТОВА --ВСИЧКИ РУСКИ ЗАВОДИ ФАЛИРАХА , КОГАТО ВЛЕЗЕ ЕВТИНАТА ЗАПАДНА ПРОДУКЦИЯ У НАС!ДА ВИ ОБЯСНЯВАМ ЛИ ЗА КРЕМИКОВЦИ ИЛИ МЕДЕН ....ХА,ХА,ХААААААААААА..А , ЗА ПЕТРОЛА И ГАЗТА---ДА ВИ ОБЯСНЯВА А.ТОДОРОВ....С АВТЕНТИЧНИ ДОКУМЕНТИ!!!
133
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
То добре са го измислили ,но как ще стане ,като държавата продава дипломи на неграмотни,, братя,,.
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЕЛЕ!!! БУДА ТУРИ РЪКА И НА КНИЖКИТЕ!!! СЕГА ВЕЧЕ КУЦО КЬОРАВО И САКОТО ЩЕ Е БЕЗ ПРОБЛЕМ ЗАД ВОЛАНА САМО ЗА ТАКСИТЕ ПО ИЗДАВАНЕТО И!