Ангелкова зове: Да се намери решение за НП "Пирин"

Природозащитници потестираха, искат да спре застрояването му
20
Ангелкова зове: Да се намери решение за НП "Пирин"
Архив: Булфото

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че трябва да се намери решение за Национален парк "Пирин", защото иначе ще изостанем драстично в развитието на нашите планини.

По-рано природозащитници се събраха пред МС и поискаха от премиера Бойко Борисов да спаси парка, като не се увеличава застрояването. Вече 100 хил. души от около 60 държави са изпратили имейли в подкрепа на тази кауза, обявиха те.

"Аз вярвам, че решенията се намират в диалога, когато се обсъждат както икономическото развитие, така и опазването на природата. Никой не иска да развива дадената територия, когато се нарушава природата или по някакъв начин се застрашава околната среда", увери Ангелкова.

Министърът на туризма съобщи, че ще се поднови дейността на работната група за планинския туризъм.

Идеята е да се препотвърди решението, което е взето от нея да се развиват планинските ни курорти и като цяло нашите планини да бъдат достъпни целогодишно, с цел развитие на целогодишен туризъм и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, обясни Ангелкова. Тя допълни, че това трябва да бъде решено в "диалогов режим".

По думите й миналата година участниците в работната група са били 60 – от НПО-та, браншови организации, кметове, представители на партии и др.

Ангелкова уточни, че решението ще се търси при спазване на националното и европейското законодателство в областта на туризма и опазването на околната среда.

По думите й изработеният план за управление за НП "Пирин" се обжалва в съда, а старият е с изтекъл срок на действие и не отговаря на съвременното състояние.

Ангелкова каза, че е много важно да има план за Пирин и останалите национални паркове, за да има ясни правила и да се каже в кои зони може да се развива туризъм и по какъв начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в застрояването.Проблема е,че в този край всички се отопляват с дърва.Идете порез септември-октомври в Банско,Разлог,слезте надолу до Смолян и региона и ще видите изсечени огромни здрави дървета за огрев.И това е всяка година.Отделно малцинствени групи секат и продават незаконно,понякога в комбина с горските.Ако не се спре тая поголовна сеч,ще останем без гори.
5
1
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Не питайте горната и парка. Пипка ще ви хване гадове мръсни. Искат да съсипат всичко, както направиха с морето. Хотелите до водата едва ли не вълните стигат до рецепцията.
4
1
 
1
 
! Отговори
корупция преди 6 години
Ангелкова взима проценти от Цеко червения мафиот банкер да съсипва Пирин. Цеко е мазен червен търтей който иска да заграби нещо което е на всички нас и да му капят пари цял живот без да работи а ние да му слугуваме. Типичен Рагин с банка пирамида.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никой не обелва и дума за сечта в "парк Пирин"?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу ръцете от Пирин . Това е единствената планина у нас под закрила на ЮНЕСКО , там се намира 70 процента от цялото многообразие на растителния и животински свят в България . Никакви строежи -долу лапите алчни безродни бизнесмени !
1
1
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Кои хора, бе анонимник - на Цеко ли? Там вече има бая лифтове ...