ЕК разреши помощта от държавния бюджет за БДЖ

Дружеството е решаващо за икономиката на страната
15
ЕК разреши помощта от държавния бюджет за БДЖ
Снимка: Булфото, архив

Европейската комисия одобри мерките на България в помощ на БДЖ. Брюксел констатира, че мерките не нарушават правилата на Европейския съюз за държавните помощи. Това стана ясно днес от полученото официални съобщение от Комисията. Мерките ще позволят на дружеството да намали дълга си, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на единния пазар.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че това е една изключително добра новина за българските железници.

"Един от основните приоритети за мен и моя екип бе оздравяването на "Холдинг БДЖ"ЕАД. И се радвам, че получихме така очакваното одобрение, за да подпомогнем дружеството с пари от държавния бюджет“, каза Московски, който участва в заключителна сесия на Дигиталната асамблея., която се провежда във Валета.

В съобщението си ЕК припомня, че през 2011 г. България представи план за преструктуриране на БДЖ, в който се съдържаха и мерки, които биха могли да предоставят икономическо предимство на БДЖ и следователно биха могли да включат държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

По време на получаването ЕК се е съсредоточила върху опрощаването на някои дългове на БДЖ от страна на държавата. Така се стига до извода, че планираното опрощаване на тези дългове от 224 млн. лв. е в съответствие с насоките от 2008 г. за държавната помощ за железопътни предприятия, защото задълженията са възникнали преди присъединяването на България към ЕС. ЕК посочва, че дълговете са пряко свързани с превозната дейност на БДЖ и възпрепятстват доброто финансово управление на дружеството. Размерът им, който подлежи на опрощаване е съразмерен, а държавната помощ не пречи на ефективната конкуренция на пазара.

Комисията подчертава също така, че БДЖ е единственото дружество за железопътни пътнически превози в България и неговата дейност е от решаващо значение за свързаността и икономиката на страната.

Изводът на Комисията е, че опрощаването на дълговете е необходимо и съразмерно и е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи.

ЕК не открива проблем и при възстановяването на някои суми по ДДС, платен неоснователно от БДЖ върху компенсацията, получена от дружеството, за изпълнение на задължения за предоставяне на обществена услуга.
Според Брюксел дружеството по принцип не дължи ДДС и възстановяването не предоставя на държавните железници конкурентно предимство на пазара.

По повод погасяването на дълговете на БДЖ към НКЖИ, проверката на ЕК е установила, че това не поражда опасения за конкуренцията, тъй като удължаването на срока и условията за погасяване съответстват на държавните условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХХАХАХГАХХААХАХАХХАВ коментарите сте се разлудяли в 1 през нощта, а ? Тогава няма кой да ви блъска минусчетата и сте си тука само ваши хора :D:D:Dчервени клоуни
11
2
 
14
 
! Отговори
крадат милиарди преди 6 години
ПОяви се инфо че за "Пътнически превози" към БДЖ се отделят над 4 500 000 000 живи лева..ЗаКъде.НАпомнят че за ненужните супер скъпи край градски трамваи закупени на кредит от Малкия Мук са били теглени само 0.3 милиарда..Какви нагло престъпни терористи финансират през БДЖ..
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къ'ф е тоя ЕС, че да ни казва какво да субсидираме и какво не??! Проклет да е!
9
1
 
18
 
! Отговори
Калина преди 6 години
БДЖ и сега е на печалба. Но много се краде там. Сега концесията на летище София трябва да отпадне. Нали парите от нея трябвали да отидат в БДЖ, според черничкото министърче?Ама комисионните са взети. А? Г-н Московски?
8
3
 
19
 
! Отговори
Моляяяя преди 6 години
ЕК разреши.Господиии,до къде се докарахме. Дай Боже по-скоро да се разпадне това сатанинско сборище!!!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е един от най-добрите транспорти, ако се направи по западен образец, ще печели и ще е в полза за цялата ни икономика.
6
2
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
поредното
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали трябва да вземат парите са "Сименси"-те... Тоя ЕС е абсолютна гнусотия, колкото по-бързо се сгромоляса, толкова по-добре за човечеството.
4
6
 
30
 
! Отговори
socialen преди 6 години
България е загубила всякакъв суверенитет. Московски съсипа за 6 години БДЖ и го изкраде.
3
3
 
24
 
! Отговори
Пътник преди 6 години
Сетиха се но късно, БДЖ отдавна е фалирало. Дори работници нямат вече.
2
3
 
28
 
! Отговори
с преди 6 години
За всичко козируваме на ек ужас
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем на дефилето, тук ЖП-то е като градски транспорт. От хора бедежейци чухме, че като се появил служебния министър и всичко дошло в ред. Като се върнал тоя Москвоски обратно всичко в хаос.