Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!

Премиерът Заев чака българския бизнес да инвестира в страната му
Обновена: 21 юни 2017 15:54 | 21 юни 2017 13:52,
111
Откъм Македония: Кирил и Методий са обща гордост!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кирил и Методий са гордост за целия регион, а дебатът за това чий е цар Самуил вероятно ще е вечен.Това каза премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти.

Македонецът е на официална визита в България от вчера, когато се срещна с премиера и президента. Днес той има разговори с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците", каза Заев.

Още по темата

Той си спомни, че е учил от учебници, в които пише за Солунските братя и затова, че те имали мисии из целия регион.

"Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи", каза той.

Заев беше категоричен, че историята ни е обща и че трябва да оставим различията назад. Той обясни, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно.

"Това е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята, нека я използваме за сближаване, а не за разделяне", категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Зоран Заев изрази надежда към Македония да тръгнат български инвестиции и български компании да отидат да правят бизнес в Македония. Той очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 6 години
Да живее новия съюз между Аспаруховите Българи от София и Куберовите Българи от Скопие,сега и за вечни времена- амин!
89
1
 
4
 
! Отговори
Шах - Мат преди 6 години
На Балканите шах играат Америка и Русиа долги години!Ако речат помирете се,сите ке се помират,ако не им одговара мир и спокоство ке има конфликт! Ако не си играа со нас ке бевме како Скандинавските држави!Ги матираа Либиа,Сириа Египет,Катар... Ако имаме срека ке извадиме пат а не мат!Шах Мат
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници
87
2
 
7
 
! Отговори
Македонец преди 6 години
На Балканот се уште живееме во минатото и си го толкуваме ко како сака!Бугарите сонуваат за Голема Бугариа,Македонците сонуваат за Обединета Македониа ,Србите сонуваат за Голема Србиа,Албанците сонуваат за Илирида....а младите генерации од Балканот сонуваат за подобар живот за Западна Европа,Америка,Канада...останаа празни градови и села без младина и можеби еден ден е се освестиме!
86
1
 
1
 
! Отговори
Шизофрения преди 6 години
Вижте им настроенията на тези и си помислете какво всъщност искаме да приобщим.https://youtube/watch?time_continue=179&v=h-_bH2HqUSA
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ванга го предсказа че ще сме заедно пак!!!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия и Македония-лоша българска имитация.Какво ил не взеха от нас и си го приписаха-теритаории,история,писменост,религия,брендове,дори и поговорките...Сърбия прати на обучение свои кади,като например шефа на Стопанската им камера ,който е следвал в България.
83
2
 
3
 
! Отговори
Bay Hoy преди 6 години
До Анонимен 74преди 4 часаВардарска България или Западна България е вариант за името на БЮРМ. Гърците ще се съгласят, а Сърбия не е в ЕС.****************************************************************************Никога не се съгласявайте с това - иначе ще станем част от " Вардарска или Западна България " след време...!!!
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете само малка част от коментарите на макетата по темата и ще ви светне ,че всичко е бутафория и празни приказки на Заев kurir.mk/makedonija/vesti/vrie-vo-makedonija-posle-predavnichkiot-poteg-na-zaev-so-koj-ilinden-go-stavi-vo-koshot-na-bugarski-praznitsi/
81
2
 
8
 
! Отговори
по Български преди 6 години
"Чуждо не искаме, но нашето си, ще отстояваме!"
80
4
 
4
 
! Отговори
ELEKTRON ELEKTROS преди 6 години
МАКЕДОНИТЕ СА ГЪРЦИ..ЩОМ ИСКАТЕ ДА СТЕ МАКЕДОНИ, ЩЕ ГОВОРИТЕ НА ЕЗИКА НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ = ГРЪЦКИ ЕЗИК .ЩЕ ПЕЕТЕ ХИМНА НА МАЙКА ЕЛЛАДА, ЩЕ СЛУЖИТЕ 1 ГОДИНА В ГРЪЦКАТА НАБОРНА КАЗАРМА.ЩЕ УЧИТЕ ЕЗИКА НА АЛЕКСАНДРОС МЕГАС, ЕЗИКА НА МИТЕР МУ И НА ПАТИР МУ - ОЛИМПИА И ФИЛЛИППОС.А ПО ТЕМАТА -- КИРИЛЛОС И МЕТОДИОС СА БИЛИ ЧИСТИ ГЪРЦИ. И СА СЛУЖИЛИ ПРЕДАНО НА МАЙКА ВИЗАНТИЯ.
79
2
 
2
 
! Отговори
Македон преди 6 години
Е...добро.. де ..доде време за Обединение.....во ЕУ.....
78
3
 
3
 
! Отговори
по Балкански преди 6 години
"Нашето си е наше, а чуждото е общо"...
77
2
 
12
 
! Отговори
Ралица преди 6 години
Браво за премиера на Македония! Политиците са окрали България, а бистрят за солунските братя, които са живели бая време преди..., но не ги интересуват хората, деца в даден момент!
76
6
 
8
 
! Отговори
Sokolair преди 6 години
Пред компа са много силни русофобчетата... аре ше ги видим на Шипка като дойде Владимир Владимирович "колко са много и силни", ако въобще се осмелят да дойдат, че още от сега ми мирише на "Доналд Кук" :D
75
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Въпреки всичко смятам, че в момента България има уникалния шанс да постигне много по македонския въпрос, стига разбира се нашите политици да се покажат на ниво и да проявят държавническа мъдрост. Никакви отстъпки по въпроса за историята, езика и нацията! Веднъж направим ли го, слагаме точка на усилията на поколения българи.
74
5
 
8
 
! Отговори
Sokolair преди 6 години
Браво на Радев! Бой по русофобската дебела кратуна!
73
4
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Призовавам всички наши политици да бъдат много внимателни с този човек! На Заев не може да се има никакво доверие, защото:1. Той е представител на СДСМ, т. е. на бившите македонски комунисти, които бяха и са най-големите българомразци.2. Самият Заев е българомразец. Потърсете негови изказвания, има достатъчно из нета.3. Заев сваля гарда, защото е принуден - натискат го от чужбина (ЕС) и Сорос. Това обаче не означава, че той е готов на някакви сериозни отстъпки - за историята, езика и т. н.
72
2
 
4
 
! Отговори
Sokolair преди 6 години
Нямам нищо против русофобите, стига да не проповядват извратените си еврог.йски " ценности" на български дечица. Те не заслужават това!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН ЛИ БИЛ СБЪРКАЛ НЕЩО около 24 май т. г.? Сбъркване имаше, разбира се, но кой, къде и как остава за смртка на