Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя

Депутатите в спор: Кой да носи отговорност - шофьорът или собственикът на колата
92
Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Още по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Митолог преди 6 години
крайпътно дърво,стръмен скат,дълбок ров....и още доста естествени ограничители на скоростта--- никой от тези няма понятие за чл.32 от Конституцията,но се справят успешно !!!!!!! Погледнете статистиката........
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, карам си аз Алфетката. Със 190км/ч. И пред мене гледам - знак за камера.Тук е мястото да благодаря на Брембо, за 4 буталните апарати и 330мм спирачни дискове.Също така бих искал да благодаря и за олекотените джанти на OZ, както и на Continental за създаването на Premium Contact 6.От 190 до 25км/ч за по-малко от 60 метра(до знака), в завой. Връщах се да го меря. Поздравих и г-да полицаите с камерката. Да са живи и здрави. Сега просто предизвикателството е по-голямо! :)))
82
1
 
1
 
! Отговори
..... преди 6 години
Едно от най глупавите им неща . Поне до сега като видиш знак за камера намаляш.В другите държави на места с концентрация на птп нарочно слагат знаци за да се кара по внимателно а нашите гении ги махат...Всичко зависи от културата на водача колкото и да го учат в учебната кола след курсовете си кара както той си прецени...
81
0
 
0
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
В цял свят има знаци за камери,дори и навигацията ме предопреждава за тях.а относно на кой е вината, на водача или собственика в UK са го решили така.Ако водача не му пише името в застраховката той не може да оправям този автомобил.Т.е. моята кола има само за мен,друг не може да я ползва докато не бъде добавен към застраховката.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с каметите пак ще струва пари на бюджета когато ЕС ни осъди но нали Боко не ги плаща тези пари от джоба си.......Всичко се пише на *** на простият електоратец.А тОЙ блее ли блаженоо и червата му къркорят от глад........ХО-ХО-ХО
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бавнодвижещите се, без значение дали се движат бавно заради ограничение, изнервят другите зад тях и създават предпоставки за ПТП! Затова е добре, да не затапват движението с бавно каране в стил селски чичо с жигулката със 60-70 на извънградско Тея може да са по-опасни и неадекватни дори от жена - шофьор!!! Какъв е проблема ако групата коли се движи със 100-110 при ограничение 90 да се поддържа тази скорост, ама на чичото или му е най-икономично със 60 или уменията му стигат за толкова!
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си мисля че някой каращ с 80 км/час по магистралата е също толкова опасен колкото и този каращ със 180
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен главната причина че масово не се спазват ограниченията е че все пак шофьорите имат мозък в главата и могат и сами да преценят дали е адекватно ограничението на даден участък извънгр, като не е адекватно/е хранилка му теглят майната! На мен са ми интересни пък тези които ги спазват, това да спазваш неадекватни ограничения на извънгр, не ми изглежда много нормално! Ама той законодателя е решил да е такова! Е, ако не можеш да мислиш и сляпо изпълняваш като овца, може, дръж се като овца!!
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 30 години управлявам МПС. Нямам нито едно произшествие защото винаги се съобразявам с ограничителните знаци и със автомобилите пред и зад мен. Много често ми се е случвало някой да изпреварва на забранен участък винаги намалявам скороста и го пропускам. Но това го правят много малко хора затова и челните удари са толкова много. Когато тръгна на път никога не бързам когато стигна тогава. Но някои ако карат със 100 км им се струва че са спряли и натискат газта. Трябва съобразяване с пътя!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тази анархия която е по пътищата въпросната мярка изглежда смешна за да ни занимават с нея. Само това ли успяха да измислят. Че то след повечето знаци камери няма а и да има рядко работят. И да няма знак камерите се знаят къде са и ефект от тях няма.
74
4
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
И какво ви пречи да си карате нормално? Ако карате със съобразена скорост какво, че са ви снимали? Само джигитите каращи като луди се притесняват. По вашата логика преди камерите в големите градове трябва да сложат знак, че ви снимат ли?
73
9
 
3
 
! Отговори
ss преди 6 години
БРАВО ! ЕДНО ХУБАВО НЕЩО ! ЕВАЛА!!!!
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли. мине не мине половин година и пак нови промени в този закон - винаги в ущърб на шофьорите и винаги в полза на управляващата крадлива шайка! Откраднатити милиарди от тиквата трябва да се връщат...от нас обаче - шофьорите!Мога да ви кажа господа управляващи - Е,Б,А,Л СЪМ ВИ МАЙКАТА!! Нищо не може да ме накара да ви спазвам неадекватните ограничения!!! От днес, даже напук на ВАС, винаги ще карам с превишена скорост, духайте го под вода!!!
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Генерал Радев не наложи ВЕТО на тези промени, което ще бъде изклюцително разочароващо за мен като симпатизант и избирател но БСП, които винаги последните години се противопоставяха на крадливата шайка, следващата надежда е ВКС да ги отмени, или в краен случай ще трябва да се оправяме и да обжалваме в съда!! Преди такива мерки, тъпанарите трябваше да си оправят неадекватните ограничения! Но тяхната цел е да ни стрижат отново и отново, тея милиарди откраднати ние ще ги връщаме долни гербаджий!
70
1
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Пре.баха конституцията: Чл. 32. (1) .... (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. Другите държави изглежда са по-глупави от нас и задължително слагат знаци, очевидно спазват правата на гражданите си. Дано се намери някой да обжалва в Европа, в Комисията по правата на човека.
69
1
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Tova e mnogo tolerastko i v pulen sinhron s evroatlanti4eskite cennosti
68
0
 
3
 
! Отговори
Ханибал преди 6 години
Ако го направят така и у нас съм сигурен,че произшествията доста ще намалеят. Като човек знае че го чакат жестоки глоби или по тежки наказания взависимост от произшествието,бая ще помисли дали и на кого да си дава колата.
67
2
 
1
 
! Отговори
Ханибал преди 6 години
Специално за отдаването на колата на друго лице съм на мнение,че трябва да го направят като в Англия: само двама души могат да сядат зад волана на една кола ако имате платени застраховки и двамата като собственика е титулярът и за всяко произшествие отговорността е негова. Като това да я даде на някой друг освен него и вторият застрахован-забрави! Ако оня случайно го спрат собственика го отнася като куцо пиле домат.
66
0
 
1
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
И това на Веждичката лъжат.Той каза,че е буркан със сланина от един купон :)
65
3
 
4
 
! Отговори
koko преди 6 години
Ще ми пръднат на зад*ика...... имам си радар детектор висок клас и си карам както си знам както и досега.Смешни ченгета......