Окончателно: Увеличават само минималната пенсия

БСП настоя, че това води до усещане за несправедливост
114
Окончателно: Увеличават само минималната пенсия
Снимка: Dnes.bg, архив

Мнозинството в парламента в крайна сметка окончателно одобри предложението на кабинета за скок само на минималната пенсия. От БСП искаха да се индексират всички пенсии, но по сметките на управляващите пари за това няма.

Така че от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Депутатите записаха промяната в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Скокът на пенсиите касае над 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв. допълнително за тази година и още 280 млн. лв. за 2018 г.

Според социалистите обаче увеличението само на най-ниската пенсия води до усещане за несправедливост и заради това настояваха минималната да стане 300 лева и да се индексират всички останали.

Червеният Драгомир Стойнев отсече, че предложението на управляващите се отнася само да хората с най-малък или дори никакъв принос към осигурителната система.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обвини опозицията, че разглежда промените само за популистки политически изказвания.

По нейните разчети искането за 300 лева минимална пенсия ще струва на държавната хазна по над един милион лева на месец.

"От юли до декември тази година това ще глътне 760 милиона лева, за догодина ще е 1,6 млрд. лв., за 2020 - 1,7 млрд., никой обаче не казва откъде ще дойдат тези средства", скочи тя.

Стоянова допълни, че и в момента близо 50% от парите за пенсии са трансфер от държавния бюджет към този на ДОО, т.е. от данъци, а не от осигуровки.

"Ако бъдат увеличени пенсиите на 300 лева, процентът ще скочи и би трябвало да се увеличат или данъците, с което едва ли ще сте съгласни, или осигуровките, или да е за сметка на други разходи от бюджета, кои да са те – от парите за въоръжаване на армията, от тези за полицаите и пожарникарите, за социално подпомагане", настоя тя и обвини левите депутати, че се интересуват само от разходите, но не и от приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Сигурна съм, че това, което пишем в коментарите си остава само тук, никой не взема предвид нашето мнение. И все пак ще изкажа моето.Имам 2 бивши колежки, които се пенсионираха по едно и също време. Едната с 20 год, трудов стаж с минималната пенсия, другата с 40 год. - с 200 лв. От есента тази с 20 год. стаж ще бъде с 200 лв пенсия, другата, с 40 год. с 204,80 лв, защото нейната сега се повишива с 2,4 %. Е, да работим или не, това е въпросът.
95
1
 
6
 
! Отговори
Ива преди 6 години
Имам въпрос,сестра ми е пенсионирана пожизнено и получава инвалидна пенсия 129.00лв.Знае ли някой дали ще се увеличи нейната пенсия и с колко?
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилно решение на правителството. След две три увеличения тези, които не са работили или малко работили ще се изравнят с пенсиите на хората, които са работили по 35-40 години и получават по 250-300 лв.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко се знае, че инвалид в работна възраст получава пенсия + заплатата си. Такива пенсии са под 200 лева и сега тях ще увеличат. Минимални пенсии взимат възрастни хората без трудов стаж. Що не вземат да дават по 300 лева на всички, работили и неработили?
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 100Сигурно си още непълнолетен или пък не живееш и не работиш в центъра на София.Още преди 20 години протестираха, правиха митинги и шествия до Парламента, включително и в мразовити дни, в които вятърът ще те отнесе.Преди 7-8 години посред лято имаше голямо раздвижване - правеха шествия насам-натам по централните улици.И през други календарни години са предприемали протестни действия. Писали са и аргументирани предложения до НС.Но нали не са шофьори, да блокират движението ...
91
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познайте кой добре гласуващ етнос, ще получи увеличение на пенсиите. А Вие работете и се осигурявайте.
90
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Още три години ей така ще минат но като дойдат избори тогава да видим каква песен ще запеят тези отворковци от ОП защото Боко все някак си ще се намърда пак а тези ще останат в историята като реформатори, бдцета достове и подобни
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все се чудя пенсионерите защо не протестират ? ми да излезнат да си искат правата пред парламента .на полицаите протестират и ще им дадът.
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жалко за тази жалка територия направо закриваи
87
3
 
23
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Моля ви хора,не се подавайте на манипулациите им да ни противопоставят.Това вече 30години ни го играят този номер.Разберете че 200лв пенсия е гавра.Вие родители,съвест нямате ли.Като не е бил висококвалифициран или работил в мините да мре ли бе?!Бъдете Човеци!!!Ако се обединим "с крака ще и строшим главата"както се пее.На това разчитат.Пенсионери срещу пенсионери,служители срещу частни,работещи срещу студенти,българи против турци....хораааааааа,да,се обединим против тези долни изчадия!!!ЗАЕДНО!
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОИ е един голям балон който до няколко години ще се спука.
85
1
 
25
 
! Отговори
2 преди 6 години
Аз със 29години педагогически стаж, учител начална степен ,получавам 201.48лева,питам другарите дупетати,и управляващите,ще имам ли 11%увеличение.
84
1
 
16
 
! Отговори
Грижа за проблемните преди 6 години
Нали преди време някой беше изчислил, че ако се преустановят социалните помощи за шведи и парите се дадат за увеличаване на трудовите пенсии, тогава всеки един трудов пенсионер ще получава по 180-200 лв върху ежемесечната си пенсия. Това изчисление беше направено миналата или по-миналата година.Е, не спряха помощите на онези. Но аз не знам дали останаха същите или бяха увеличени милиардите, които бюджета отделя за тях?
83
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Андрешко.Много навременно предложение правиш, Андрешко.След като се установи, че с фалшиви документи са внасяли румънски стиропор, който е лесно запалим и гори много бързо, да преустановят за известно време санирането и да вдигнат пенсиите.Едва след като се установи на колко блока са сложили румънски стиропор, да се търси отговорност на виновните, да се смени стиропора,когато намерят пари за това и чак после да се продължи санирането на други блокове.
82
0
 
16
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Преди 4 часа си дал добро предложение - всеки сам да си осигурява старините посредством различни видове застраховки, включително и такава за старост.Това е хубаво и справедливо - сам се грижиш за своята квалификация, сам си търсиш добра работа или си частник и сам решаваш какво да отделиш за старини. Така никой няма да е на гърба на другите като използвач.Какво ще правим обаче, ако застрахователните дружества обявят мошенически фалити? В държави като нашата това е много вероятно.
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличиха пенсията на тези които нямат и един ден стаж. Не говоря за тези които са пенсионирани преждевременно по болест. Има хора с 40 г стаж и 180 лв пенсия. За тях какво ще направят "духовите инструменти" в правителството
80
2
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Е заради такива дихови музикални инструменти ка..ли се оигурявам на 4 часа и останалите пари си ги внасям по спестовна сметка та ако един ден доживея до пенсия пак ще съм около тези дето цял живот са вкарвали в бездънната система
79
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ЧИНОВНИЦИТЕ, ВОЕННИТЕ, ПОЛИЦАИТЕ, СЪДЕБНАТА СИСТЕМА и депутатите НЕ ВНАСЯТ СОЦИАЛНИ ОСИГУРОВКИ?Знаета ли, че ако от минималната заплата 460 лв. се спаднат данъците и осигуровките остават 390 лв., което е реалната минимална заплата.
78
11
 
3
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Мене ми стигат -по 3 ? на ден ...
77
0
 
26
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
Защо не се обложат с данък хазартните игри? В Америка се облагат с около 40% данък.