Програмата за председателството ще е ясна след дебат

Първият вариант влиза в МС след две седмици
20
Програмата за председателството ще е ясна след дебат
Снимка: Булфото, архив

Следващата седмица ще изготвим първия вариант на националната програма за българското председателство, а на 12 юли предстои МС да го разгледа. Това каза министър Лиляна Павлова днес на заседание на парламентарната комисия по външна политика, цитарана от БТА.

Още по темата

Тя отбеляза, че този първи вариант ще бъде основа за водене на дебат в обществото, в Народното събрание, на всички консултативни органи, за да бъдат финализирани приоритетите.

Те ще бъдат представени и на парламента. Целта е до края на октомври да се направи този дебат, уточни Павлова.
Паралелно с това екипите ще работят по анализа на досиетата и техния напредък от Естонското председателство и се очаква в началото на декември да се знае какъв е конкретният пакет досиета и на какъв етап са, като те ще бъдат допълнени в програмата. През декември тя ще бъде и окончателно приета.

Павлова посочи, че се работи по календара на българското председателство, като за базираното в Брюксел председателство се предвиждат над 800 заседания, а в България се предвижда 30 срещи на високо ниво, които включват една среща на най-високо равнище.

Приоритетите на България, пречупени през общоевропейския дебат и програмата на триото, са Западни Балкани, сигурност и миграция, темата, свързана с бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка, обобщи министърът.

Лиляна Павлова посочи, че България поема председателството в тежък, турбулентен момент за Европа, преди края на мандата на ЕП, когато трябва да бъдат взети много важни решения. Тя отбеляза пет основни "горещи" теми - дебатът за "Брекзит", за многогодишната финансова рамка, заключенията за разширяването и спрямо етапа на прогрес на отделните държави, с фокус за България Западните Балкани, както и темата за енергетиката.

Вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева каза, че е важно всички заедно да работим, така че българското председателство да допринесе за по-стабилна, по-сигурна, по-просперираща Европа.

Стремили сме се да имаме позитивна и насочена към бъдещето програма, която да адресира съвременните предизвикателства пред ЕС, отбеляза тя. Захариева припомни петте приоритета, около които са се обединили страните в триото - работни места, растеж и конкурентоспособност; съюз, който оправомощава и защитава своите граждани; изграждане на енергийния съюз и политика в областта на климата; сигурност и правосъдие и Съюза като мощен фактор на световната сцена.

Тя отбеляза , че ключов приоритет на председателството на Естония ще бъде дигиталния дневен ред, а мотото - "Единство чрез баланс".

Председателят на парламента Димитър Главчев припомни, че в основата на създаването на ЕС стоят ценности като свобода, демокрация, зачитане на човешките права, върховенството на закона. За нас, като граждани на Европа, е важно да съхраним и да предадем на идните поколения това наследство, отбеляза Главчев.

Незаконната миграция, трафикът на хора, тероризмът и кибератаките са сред проблемите, които стоят на дневен ред и са необходими съвместните усилия на всички държави членки, коментира още той. По думите му европейската перспектива пред страните от Западните Балканите също излиза като естествен приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М да дадоха ни чифт пищови да си ги закичим на голия г.з. А Лиляна, седнала да хвали точно голия как и какво ще направи. Боже мили Господи! И без това за Европа сме ***, която трябва да измре в адски мъки, а продажниците толкова ни затънаха в дългове, че няма оттърване и след 100 поколения.
12
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Представете ни пред европейския съюз с пенсиите, доходите на хората, качеството на храните и здравеопазването и такива реални неща
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ и дръпна подло килимчето под краката, тя програми ще прави, сега се очаква да видим откъде ще бъдат следващите и кражби
10
0
 
1
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
"Следващата седмица ще изготвим първия вариант на националната програма за българското председателство,....."Боже мой! Тези хора нямат ли календари? Кой месец сме сега? Остава половин година, а тепърва ще се прави ПЪРВИ вариант. Може би след това втори, трети... Очаквам коментари на Бойко. Как опозицията, Служебното правителство, Президента, горещото време, слънчевите изригвания и т.н. са виновни. Да напомня ли че от доста години ГЕРБ е на власт, и че Деница Златева бе оценена и от ГЕРБ, кат..
9
0
 
4
 
! Отговори
naco преди 6 години
СТИГА! СТИГА! СТИГА с това "председателство" другарко Винеткова,България ЗАГИВА!!!
8
0
 
15
 
! Отговори
някой преди 6 години
Отвращавам се от тази, мразеща комунистите,а внучка на член на БКП и 30 години министър..на 20 години вече специалист по еврофондове....
7
1
 
7
 
! Отговори
Kolesa преди 6 години
Tazi do Koleda ste visne na vajeto...
6
1
 
10
 
! Отговори
ponti преди 6 години
..Що се отнася до председателството, ще е ГОЛЯМ РЕЗИЛ! Въпреки, че нямам нищо общо ме обзема срам, само като си помисля коментарите на хилядите журналисти в чуждите медии. Като почнем от летището, пътищата до центъра и хотелите, самите хотели, НДК, условията за гостите, и т.н. и т.н. Ще е голямата излагация...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетихме ли се? Е, по-добре късно отколкото никога. От истерясала, патологична селска злоба към Президента, от хвърляне на всичките си сили да го чернят, обвиняват, сплетничат, герберастите забравиха да свършат най-важното, което ще ни представи като културна, нормална държава - раотата по ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО. Шматки невежи, досега всичко трябваше да е готово и да остане само да приметете, да сложите вазите с цветя и да подготвите девойките в национални облекла. Пфу, пак ще ни изложите, интриганти
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Павлова , нимате грам себеуважение и достойнство като човек , явно в името на така наречените "кражби и продажби" , сте готова всичко да изтърпите . Срам нямате !!!
3
0
 
14
 
! Отговори
беганец преди 6 години
Като видя физиономията на снимката, първата ми асоция е еднопосочен билет за Раянер...няма значение за къде.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако гробарите все още могат да залъгват овчия електорат, не така стои въпросът с европейските депутати и ръководители на ЕС. Защото това мероприятие не е да отрежеш лента на 100 метрова отсечка, до там където виждат камерите на репортерите.
1
1
 
18
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
От сега е ясно, че ще бъде грандиозно фиаско. Не че, това ме радва де. Българин съм все пак. Но те и идея си нямат, а трябваше много ама много отдавна всичко да е ясно. Но с такива умни глави толкова. Важно е да има за чанти, ипартаменти и дворец в Италия за внучето. Дойната крава си е тяхна....