Такса "смет" по нов начин - плащаш за колкото изхвърляш

След две години данъчната оценка няма да я определя
37
Такса "смет" по нов начин - плащаш за колкото изхвърляш
Снимка: Булфото, архив

Министерството на финансите предлага от 2019 година такса "смет" да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота.

Предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси бяха разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Поправките ще гарантират, че замърсителят плаща, принцип, заложен в европейските директиви, обясни заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов, цитиран от БНР.

Водещо при определяне на такса битови отпадъци ще бъде количеството. Ако общината избере друга основа за формиране на данъка, ще трябва да я мотивира.

Основите са три – индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез и с определена вместимост количество битови отпадъци определено, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събирането на битовите отпадъци и чистотата на тяхното транспортиране и брой ползватели на услугата в имота.

От години бизнесът настоява такса смет да се определя според количеството отпадъци.

Бързото въвеждане ще дисциплинира гражданите и фирмите, смята Цветан Симеонов от Търговско-промишлената палата.

Най-важното е, че се прави, надяваме се, решителна и необратима стъпка към принципа замърсителят да плаща.

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" коментира, че промените трябва да бъдат по-прецизни, за да не доведат до напрежение.

Между тези, които отделят битови отпадъци, нито си оставят торбичките такива, каквито са им дадени, а другите си оставят торбичките, каквито са си взели отнякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: отпадъциМФтакса смет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Сметомер преди 6 години
Да сложат лицензиран и пломбиран боклукомер на всяко кошче!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е очевидна - да ни се вдигне таксата за смет и мафията за пореден път да ни ограбва повече с помощта на държавата си. То много хубаво звучи на пръв поглед - плащаш според това, което изхвърляш, но реално това не може да стане в България или поне в градовете. Предлаганото от некадърниците от ГЕРБ и лъжепатриотите най-много да доведе до още по-голямо замърсяване в населените места.
27
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Специално за София това е напълно неприложимо, а предполагам и за повечето градове в България. Второ, тези дето хвърлят бляскави примамки за балъците, могат ли да обяснят какво означава количество ***? На килограм ли ще го мерят, на обем ли? В момента има маса фирми, които плащат някаква минимална сума за това, а реално препълват всички контейнери за смет в района около тях. При фирмите е проблема - повечето плащат много по-малко от необходимото.
26
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Като се замисля по правилното е първо стъпка да изкарат кофите от улицата.. след това всеки блок или къща според курсовете на извозване и колко често се чистят си плаща. Най вероятно цената за услугата ще падне драстично а шефовете на фирмите за сметоизвозване няма да са повече национални герои с коли за милиони
25
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Първоначално прочетох и се зарадвах! Така би било справедливо. И след това се замислих.. да ама не. Не и за нашата мила татковина. Хората масово ще започнат да си изхвърлят *** в чуждите кофи. В Германия е точно както са го предложили но там кофи по улиците няма да видите, всички са във вътрешни дворове или помещения и се заключват. Затова няма и клошари да бъркат
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане-През балкона долу!!!!А, че ще вдигнат такса смет 3 пъти от сегашната цена,браво на Герб!Ще има имоти ,лозя със статут на градски имот където от 150 лв ,такса смет ще стане 450 лв и кой ще я плати,да не говорим ,че там реално сметоизвозване няма!
23
0
 
9
 
! Отговори
Грабеж на народа преди 6 години
Пълен абсурд е да се мери ***, масово народа ще търси алтернатива - ще се появят нови 20 000 незаконни сметища. От столична община май имат амнезия - имаме горчив опит с торбите за смет. Всички се търкаляха по улиците, пробиваха се и от тях течеще помия. Клошари ги разпарява, за да тършуват, беше изтинско сметище. Сега единствената цел е да се удвои данъка, за да има пари и за партиите, и за олигарсите, които държат сметосъбирането.
22
0
 
4
 
! Отговори
Сливи за смет преди 6 години
''плащаш за колкото изхвърляш''-Хубаво...................но кой ще мери количествата отпадъци?!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали осъзнавате че това е хитър начин да ви се вдигне драстично таксата! Единствената ви надежда е до тогава да изритате ГЕРБ и Опитомените патриоти от властта
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря ти СЛЪНЧО ! От два месеца грееш над Банкя и България ! Разцъфтели са цените на тока, водата , горивата и транспорта ............... Ти успя да огрееш и *** ! Вече виждам и одърпани полицаи водещи за ръчичка малките ромчета по твоята измислена ,, магистрала знание" .
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, пенсии ! 20 лв дето ви обеща Тиквата вече започна да си ги прибира без да сте ги виждали.
18
2
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
заради ей такива глупости живота става все по-сложен, затова като чуя за справедливост посягам към кобура!
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪГЛАСЕН СЪМ ДА ПЛАТЯ ЗА ИЗВОЗВАНЕТО НА БОКЛ УКА ОТ ПАРЛАМЕНТА. ЕДНОКРАТНО, С ИЗМИВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ.
16
1
 
11
 
! Отговори
Ще се вдигнем2 преди 6 години
В централните улици не трябва да е висока цената.По простата причина, че това е градско гето с най-мръсен въздух - плъхове, ***, мръсни улици. София не е Ню Йорк, където въздухът е толкова чист, че има пчели.Най-скъпи данъци трябва да плащат имоти до паркове, както е в цял свят - Южен. В покрайнините, където живеят баровците - Бояна, Драгалевци, Симеон., Банкя,.В цял свят покрайнините плащат по-висок данък.В БГ всичко е извратено!Такава гнус, че СОС трябва да ни плаща, че живеем в С-я
15
2
 
20
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
Голяма грешка. Сега вече цялата страна ще заприлича на бунище. Бойко, призовавам те, вземи мъдро държавническо решение и озапти тези корумпета, които получават рушвети от едрия бизнес за прокарването на този лобистки закон!
14
0
 
24
 
! Отговори
Ще се вдигнем!!! преди 6 години
Стига вече, всичко поскъпва!!!Не ви ли е срам!!!Плаща се на човек!Бодил в очите ви е, че 70% имат жилища. Как пък веднъж не паднаха цените на нещо. Парно, ток, вода - топла и студена. Храни.Докога?! Хората едвам издържат, нямат пари за лекарства.Вие се чудите къв данък да сложите още.Петрола от 150 падна на 60$ за барел и пак държите скандално високи цени.Народът трябва да ви измете.20 години не сте мили карето Иречек, Борис, Гешов и Манов.Наплъстена мръсотия по улиците.Отврат!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според брой живущи.Така фалчшивите адресни регистрации за училища реално ще струват пари.Отделно трябва да има лимит на живеещите на база размер на жилище.За различните квартали цената на услугата трябва да е различна.В централните райони да е по-висока.
12
2
 
3
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Правилно 1 много точно казано. Освен да го мерят с кантар , изобщо не е лоша идеята между другото .Подкрепям я.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данъка на ресторанти, зашедения за бързо хранене и фирми посрещащи по цял ден клиенти как ще се изчислява?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такса смет е данък и ако трябва да го преименуват на данък чистота на града. Определя се върху данъчната оценка и бизнесът ще плаща. Всичко друго ще доведе до мръсотия. Бизнесът прави мръсно на гражданите.