Борисов с мечта: Да имаме жп линии, които да ни свързват със съседите

Сега на Халкидики се чува повече българска реч, отколкото гръцка, обяви премиерът
Обновена: 13 юли 2017 20:24 | 13 юли 2017 19:39, Красимир Ангелов
72
Борисов с мечта: Да имаме жп линии, които да ни свързват със съседите
Снимка: МС

Не може между България, Гърция и Сърбия да няма перспективи. Трябва да има надежда за хората, за да не напуснат региона, обяви министър-председателят Бойко Борисов след проведената среща в Солун с гръцките премиер Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич.

По време на преконференцията Борисов подчерта, че е редно всяка една държава от Балканите да има достъп до останалите, защото по думите му в Белград има 50% повече туристи от България, а лятото по Халкидики със сигурност се чува повече българска реч, отколкото гръцка. Според Борисов регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси.

"Балканите като цяло са действително един нестабилен регион", призна Борисов и отчете, че в ЕС също са наясно с този факт. Канцлерът на Германия, канцлерът на Австрия и президента Макрон застават един до друг в мнението си за Балканите – това ни осигурява стабилност, подчерта още Борисов.

Много още трябва да се желае от трите страни. Не бива да се повтаря модела на бивша Югославия. Всяка държава на балканите трябва да има достъп до другите държави, посочи още българският премиер. "Моя мечта е да имаме жп линии, които да свързват страните ни“, допълни още той. 

Министър-председателят изтъкна и необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от "Берлинския процес" в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса. "С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, заяви Борисов.

По време на срещата българската, гръцката и сръбската страна се обединиха около мнението, че е нужна стабилизация на Република Македония. Алексис Ципрас обаче бе категоричен, че спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО.

Гръцкият премиер изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия. Според Ципрас сигурността на Европа минава през Балканите и заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока.

Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е НСО да смени личния лекар на Бойко!Явно сегашния доктор не може-или не иска,което е подсъдно- да се ориентира нито в болестите му,нито в илачите и дозировката им! Едно мисли,второ казва,трето прави,четвърто се получава-и така по три пъти на ден-сутрин,обед и вечер! В запрашена среда ли работи,в среда на отровни пари ли,или навремето е ял толкова много мас ,че и мъзъкът му е станал аморфен като асфалт- но определено момчето не е добре!А може би в Евроарабския съюз само такива ценят?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Халкидики се чувала повече българска реч,отколкото гръцка!!"Велико" откритие.Борисоооов,ами на Халкидики морето е по-чисто,чадърите по-евтини и обслужването по-добро.Освен това е и по-близо.А иначе в Чикаго се чува повече българска реч,отколкото в София,и в Барселона и в Берлин и в Рим и в Лондон дори.Хайде запретвай ръкави и им направи железница навсякъде,където се чува българска реч.,Само в България недей да строиш,защото не останаха българи и с твоя помощ,който можа се изнесе.
59
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Биби прави пътища и железница да развива гръцкия туризъм !Мълчете герберасти!
58
0
 
1
 
! Отговори
Photinovo преди 6 години
Moderni balkanski estradni tragudisti...na sirtaki...:-)...zor ba...
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една идея безплатно за Бойко. Като привърши с магистралите, железопътните линии и хъбовете, да тегли един асфалт и до Луната. Ще е удобно за разходки, особено при пълнолуние.
56
1
 
3
 
! Отговори
don преди 6 години
podeliha Makedonia
55
0
 
3
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Borisow e отровен с зомби спец съставки обезпечаващи ограбването на над 300 000 000 000живи лева от БЪлгарския народ ..Терористите ползват нова обемно проникващо затъпяваща техника за пси препрограмиране.Ясно е че за тн газов хъб ще с е опитат чрез Борисов да ограбят поне няколко милиарда живи лева.от народа без да имаме никаква ползва от това.За жепе линиите няма място за нито една нова повече от това което имаме .Трасето КЮстендил Куманово няма да пусне жепе линия..
54
0
 
15
 
! Отговори
Жалки сте преди 6 години
А щом дойдат избори , пак за него гласувате.***
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЧИ СЕГА ЩЕ ПРАВИМ ЖЕЛЕЗНИЦИ. НЕ НИ СТИГАТ МАГИСТРАЛИТЕ.ОЩЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ НАРОДЪТ НИ ЩЕ Е НАЙ-БЕДНИЯТ В ЕВРОПА.Тоя го удари на екскурзии - сватби, погребения, панихиди, курорт в Триест и Солун. Въобще - лайф. За сметка на народа.
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А моята мечта е като се кача на влака да пътувам сигурно и спокойно до избраната дестинация тук, в България, без да ми се изправя косата, да се стопя от жега или да замръзна!
51
2
 
2
 
! Отговори
Anonomen преди 6 години
Ograbihte balgaria i Sega kradete i izvan stranata.predi dava dena 3 balgarki vav Antalya Baha zadarjani za krajba.golyama reklama ste iz sveta.
50
6
 
5
 
! Отговори
silver преди 6 години
Прочетох, че оня ръб дачич бил казал нещо по наш адрес за макетата. По-скоро да си вземе повече вазелин заради албанците и да гледа да не отиде и Войводина. Сърбия пак нещо се дърви заради подкрепата на руснаците, но зад албанците стоят американците. Сърбия в ЕС ли, само през признаване на Косово. Тепърва ще плащат сърбите за мизериите, които сътвориха във Вардарска Македония.
49
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Виж разнебитената България,с никакви пенсии и заплати,със геноцида над българите,изстъпленията на *** ***....
48
5
 
23
 
! Отговори
Разгневен преди 6 години
Тоя кви ги блещи ве, да имало перспектива, абе ръпон, та ти прогони толкова млади хора от България а сега , перспектива. Кой трябва да създаде перспектива а ?АМИ НАЛИ В ТЕБ Е ЦЯЛАТА ВЛАСТ БЕ БЪРБОРИНО, ДОКОГА САМО ЩЕ ИМИТИРАШ ЧЕ ПРАВИШ НЕЩО , ТА ТО СКОРО В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ НАМА ДА СА ОСТАНАЛИ.!
47
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези тримата държавите им в разруха, с тежки проблеми ,които нито един от тях няма възможности да разреши - сега работят в глобален мащаб , ще водят към просперитет Балканите , Бащицата им ли ги строи да градят оптимистични планове в стил Барон Мюнхаузен ? Поредният опиум за народите !
46
6
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Той първо да оправи държавните железници,защото са затънали в дългове и е на път да даде летището на концесия за да ги заздравява и после да си мечтае за междусъседски железници.Освен това в 21 век железницата е последното предпочитано средство за пътуване.
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление държава с име България няма а има територия с това име собственост на мафията.Както писа някой по долу чуждите инвестиции на тази територия е НУЛА, това означава че са ни отписали.А собствениците на територията - трите прасета, Златев, Божков, Ганчев, Доган и др подобни ще я затрия напълно.
44
4
 
19
 
! Отговори
ДРАГИСЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ преди 6 години
ГЛУПАКЪТ СИ Е *** - АЛЧЕН, НО ***. СЕГА ПЪК ЗАНИМАВА ГЪРЦИТЕ И СЪРБИТЕ С РОЗОВИТЕ СИ МЕЧТИ НА СИН И ДИОТ.И ЗАШО ЛИ ТОЧНО ЖЕЛЕЗНИЦИ??? НАКРАДЕ КАКВОТО НАКРАДЕ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ, СЕГА ЩЕ ОТКРАДНЕ БДЖ ПОД ПРЕТЕКСТ ЗА РОЗОВИЯ СИ ПРОЕКТ-МЕЧТА. НО ТОВА НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГО. ГЪРЦИТЕ И СЪРБИТЕ СЪВСЕМ НЕ СА ЛЕКОВЕРНИ КАТО ПРОСТИЯ НАРОД BG. КОЛКОТО ДО БОКОВОТО ЛИЦЕМЕРИЕ, С ВСЕКИ ДЕН МИ СЕ ВГАДЯВА ВСЕ ПОВЕЧЕ. ПИСНА МИ. А НА ВАС?
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЛАК СОФИЯ РУСЕ 9:00 ,15:05 +ЗАКЪСНЕНИЕ 1 час=7 часа път.320км /6 часа =45 км/ч ЕТО ЗАТОВА ЖП ФАЛИРА
42
1
 
3
 
! Отговори
възмездие преди 6 години
за трафика кво проституция педофилия мечта