ДПС иска: Върнете имената на жертвите на Възродителния процес

Движението е внесло промени в Закона за гражданската регистрация
50
ДПС иска: Върнете имената на жертвите на Възродителния процес
Снимка: Reuters, архив

Да се върнат имената на починалите жертви на Възродителния процес, настояват от ДПС.

Депутатите от движението са внесли промени в Закона за гражданската регистрация в тази посока.

Те искат веднъж завинаги да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените по време на т.нар "Възродителен процес“ имена на тези български граждани, както и да се въведе изричната забрана подобни данни да се изискват от чиновниците.

Дирекцията също така да се задължи да възстанови имената на мюсюлманите у нас, починали преди 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени и не са били възстановени, предвиждат внесените поправки в закона.

По разчети на ДПС засегнатите са около един милион българи.

В мотивите за промените в закона депутатите посочват, че имат много сигнали, че служители по гражданското състояние искат от хората да посочват и насилствено сменените им имена, което е болезнено за тях.

В крайна сметка обществената съвест и моралът изискват държавата, така както насилствено им е отнела рождените им имена без тяхното съгласие, да им ги възстанови, без да товари с ненужни задължения техните наследници, смятат депутатите от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
EMO преди 6 години
Много е правилно решението на ДПС и няма за какво да чакат.
38
0
 
1
 
! Отговори
Г преди 6 години
Искахте думата "геноцид"да се замени и се замени Това въобще не беше коректно и правилно.Днес пак искате !Стига сте искали бе,кога ще започнете да давате?
37
1
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Интересно, какво искат да скрият пак, че отново повдигат тази предъвкана тема.....
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина процеса наречен Възродителен закъсня с 10 години. Ако Тошара се беше сетил по-рано нямаше да има дупесе и гаДост. Колко ли още години, тези бивши агенти на ДеСе които се "грижат майчински" за електората си, ще възбуждат този въпрос който е изключително справедлив за България но закъснял?
35
3
 
2
 
! Отговори
EMO преди 6 години
dori mnogo zakisnyahte sis tezi imena na pocinalite nasite roditeli i babovtsi i dyadovtsi dps mnogo bavno rabotite i kisno zagryavate tezi viprosi tryabvase da se resat oste prez vrema na vasiya mandat 30 godini minava vece i se sibudihte
34
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
вчера искахте да ги правите активни борци днес искате да им врьщате именатахаиде оставете костите на хората на мира и се погрижете за живите по селатаоколо хитрино разбрахме че в 21 век има кьщи без радио и телевизор за тях сепогрижете и за зьболекар
33
3
 
12
 
! Отговори
Краси преди 6 години
Единственото добро нещо свършено от Т.Живков беше преименуването на *** , но закъсня.Трябваше с помаците-70-те години.
32
4
 
25
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
Абе тази партия няма ли да я махнат. Много нагло племе не стига че във властта ми и претенции за неща от преди 30 години. Аи там на долу по анадола да си ходят. Там да си се кръщават както искат. Няма сигурно друга държава като нашата да се съобразява толкова с някакви етнически групи.
31
1
 
17
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
До Стотина години преди-Турция и сега не разрешава на българските историци да работят с османските архиви в Цариград и Анкара.Щом разберат какво иска историке- отзововат го в България.
30
2
 
7
 
! Отговори
Anonim преди 6 години
Mnogo rano se setihte, zasto ne izcakahte oste 30 godini?????
29
2
 
17
 
! Отговори
Москов преди 6 години
Нагли и глупави са дпс.
28
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега всеки български мюсюлманин индивидуално и по собствено желание може да си върне без проблем предишното име. Връщането със закон е насилствен акт. ДПС го правят, защото са бесни, че много българи мохамедани не желаят връщането на турските имена!ДПС е била и винаги ще си остане незаконна, етническа и антибългарска партия, не много по-различна от ДОСТ! И на двете партии господарите са извън България!
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Турач-Пловдив 5750грвиж как хубаво казваш 500 години,за 500 години защо не са сменили имената ви .ако беше както вие казвате за 500 години по 1 да бяха убили сега нямаше да има нито един българин помислете с акъл а не със друго
26
3
 
29
 
! Отговори
Да,но не! преди 6 години
ПРАВИЛНО,НО ЗАЩО И НИЕ ДА НЕ ПОИСКАМЕ ДА СЕ СМЕНЯТ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ НАСИЛА ПОТУРЧЕНИ ИЛИ ИСЛЯМИЗИРАНИ БЪЛГАРИ , ПРЕЗ ПЕРИОДИ НА ОСМАНСКОТО "ПРИСЪСТВИЕ" - Т.Е. РОБСТВО!
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и докога тези дето уж насилствено са им сменили имената ще са с два паспорта? Асен за пред Европа и Хасан за пред съселяните в България. Да им дадат каквото искат ама само едно име да имат за да се разпознават. Имаме един такъв турчин при нас, с българско име във фирмата, а пък в делиормана - с турско. Ок - да си остане само с турското. Да ама не - срамува се
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските мюсулмани са с класи над турците.Те са много по работни, интелигентни и задружни.Българо-мохамедани, алевити,***,турци и чисти българи ходят по тези грозни джамии стил от 15 век.Всеки може да се нарича както определя той и семейството му!
23
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане!!Когато от ДПС се застъпите да върнете имотите на тракийските българи от 1913 или ги обезвъзмездите по някакъв начин за причинените страдания!!!
22
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Направте сделка.19 каква сделка бе ,как ще ми вземеш гражданството вземи да те видя какво ще стане тогава ще ми платите за всичко бачкал съм в БГ 37 години имам къщи земя и т.н плащам си редовно данъците и какво още искате от нас турците.Убихте хиляди хора в края на 20 век и в мирно време нито един не е осъден вместо да се срамувате вие се подригавате с турците.Нищо на този свят не става така лесно опитайте и вижте какво ще се случи стига вече
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки в Израел може да си сменя името на всеки две години в зависимост кое му отърва.Живеем в свободииска страна, те се казват както им отърва.На опашка в районното, при смяна на документи, ром имаше три имена и го попитаха кое си избира за документите директно на гишето.Това за имената е мнооого протъркано вече.
20
1
 
24
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
Господин Президент, до кога някои лица в България ще продължават да ни напомнят за турското робство и ще ни плашат че... ако не направим това или онова -било с имена,било с действията им, те щели да върнат отново робството и щял да играе ЯТАГАТА!