БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си

Иначе "ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2"
Обновена: 14 юли 2017 13:51 | 14 юли 2017 13:44,
76
БСП: Без пари за наука, България губи интелекта си
Снимка: visualhunt.com

БСП скочи срещу управляващите заради ниските възнаграждения на учените и ги обвини, че заради политиките им все повече български изследователи напускат страната.

Повод за острата декларация на БСП е отхвърленият законопроект на левицата за въвеждането на минимални прагове на заплащането за учените и преподавателите.

"Заради ниските заплати и неадекватните условия за научни изследвания българските учени масово напускат страната. В България има цели научни области, в които не достига компетентност. Наредили сме се на последно място по брой изследователи в Европа", заяви Анелия Клисарова от БСП.

По думите й в нито една европейска страна учените не получават заплати по-ниски от заплатите за неквалифициран труд.

"За какво качество може да става дума, когато нямат елементарните си средства за същуствуване. Когато възнаграждението на младите учени е равно на минималната заплата, а професорите са с под 1000 лева, на какво бъдеще се надявате? Дори тези, които наемаме като сервитьори, са с над 1000 лева заплата", посочи соцдепутатката.

Според Клисарова в резултат на недалновидната политика деградира научният климат, а младите учени са останали само 14% от целия академичен състав. Всяка година 10 000 българи заминават в чуждите университети, настоя тя.

Клисарова заяви и че поведението на управляващите е необяснимо на фона на предизборните клетви за подкрепа и любов към образованието.

Според нея трябва да се положат усилия, за да се стигне до положително решение за връщане на страната ни към европейските цели.

"Първото условие е да осигурим заплащането на учените и преподавателите, което да им позволи да живеят достойно от своя квалифициран труд, а не от каране на такси. В противен случай ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2", заключи Анелия Клисарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Наука без пари не се прави. Ако на десет научни работници един създаде нещо стойностно, това ще е голямо постижение. Но за да може това да се случи, трябва всичките десет да получат достатъчно финансиране за да работят, без да се притесняват на насъщния.
66
0
 
3
 
! Отговори
Продължавам преди 6 години
Специалността "Право" също е била предпочитана от много от българските студенти, които преди Девети септември са следвали в чужбина.Специалностите "Изкуствознание" и "Литература" (немска, френска, английска, италианска), са били избирани предимно от богати девойки или от дъщерите на тогавашния ни интелектуален елит.Преобладаващата част от тогавашните български студент в странство са били синове на хора от средната класа и са предпочитали да учат за лекари и инженери в Германия и Австрия.
65
0
 
3
 
! Отговори
Изчетох коментарите преди 6 години
Някой неколкократно бие тревога, че повечето българи се насочват към специалности в областта на икономиката, психологията, медиите. Наистина, там има пренасищане с кадри, но е пресилено да се твърди, че тези области на знанието не са наука. Обект на научно изследване може да бъде всяко природно и социално явление.Относно българските студенти в чужбина преди Девети септември - не е вярно, че са следвали предимно икономика. Най-много са били онези, които са учили за лекари и инженери.
64
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 6 години
Заблудили са те.В БАН прилична заплата взима академик или член-кореспондент (такива в БАН са не много хора). Някои от тях наистина са учени. Но повечето получават тези титли не за наука, а защото са близки с най-силните на деня. Така е било през соца, така е и днес.Всеки друг в БАН ще вземе заплата 950 или малко над 1 000 лв само ако постигне две неща - да стане професор и да е ръководител на секция. Във всеки институт има само по няколко такива. Другите висшисти там са гола вода, 460-760 лв.
63
4
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
БАН и СУ са две различни неща. Не бива да ги сравняваш.Хората от висшите училища работят, за да си изкарат парите. Държавата поема само част от финансирането им.А БАН? Виси на вимето на бюджета. Предстои атестиране, чудят се какви правила да измислят, за да докажат, че вършат нещо.Отделно от това ги тресе истерия, че ще се вземат мерки за затягане по отношение на раздаването на научни степени и титли, затова куцо и сакато се е засилило да става доцент и професор. Надбавките ще ги плащаме ние!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 41 Точно пък този Институт Балевски е най-силния , Миналата СУ баха в топ 300 по Материал Сайънс.. Щото са са "негодници" затова са преди университети като Щутгард и Кьюл , и Тубинген даже.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво ще ми разправяте вие негодяи , в Техническия университет не могат да си намерят докторанти и асистенти .. Зашлатите са малки в индустрията и ИТ сектора взимат много повече пари .. Кви сте вие бе негояи .. Познавам лично Стефчо Хаджиторов от БАН умрел от глад човека си купи първата кола на 40г. Никога не бил богат нещо да му личи , че е откраднал.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
59,Хората по-долу пишат, че големите далавери в БАН се вършат от една шепа хора,а също и че по-дребните мушмуроци от странична работа си докарват пари, равняващи се горе долу на още една заплата. Това съвсем не са високи доходи. Проблемът е в наглостта - заплатата от БАН им е нещо като социална помощ, получават я за работа, която се върши от по-млади хора или от колеги без връзки.Тъжна работа.
59
0
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Господине (госпожо),След 1990 г. институтът на Балевски се оказа с над 1 000 човека кадрови състав.При първите съкращения в БАН там игра голямата метла, защото много от тях се оказаха назначени неизвестно с каква цел.За този институт се говореше, че дори и да си станал научен сътрудник там, ще можеш да се хабилитираш и да израснеш в йерархията, само ако станеш член на точно определени семейства.Постиженията са едно, съвсем друго е кой им е авторът, а корупцията пък е нещо трето и четвърто.
58
0
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Господине (госпожо),След 1990 г. институтът на Балевски се оказа с над 1 000 човека кадрови състав.При първите съкращения в БАН там игра голямата метла, защото много от тях се оказаха назначени неизвестно с каква цел.За този институт се говореше, че дори и да си станал научен сътрудник там, ще можеш да се хабилитираш и да израснеш в йерархията, само ако станеш член на точно определени семейства.Постиженията са едно, съвсем друго е кой им е авторът, а корупцията пък е нещо трето и четвърто.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Същината на проблема Аз познавам един такъв баш БАН-аджия , умрел от глад като си купи първата кола на 40г. се радва като малко дете.. Не е вярно че са някакви богаташи , познавах и друг медицинска физика , прави самоделки за разни болници , та си докарва 10-20хил. на година , и то разни фалирали болници клиенти не моа си вземе парите.
56
1
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
БАН са некадърници щото не са те взели теб_____________________________Не си наясно.Днес млад висшист може да влезе в някои от институтите на БАН. Но кой е луд да върши много работа за нищожна заплата. Ако има късмет, ще направи свободна докторантура и то ако хамалува на някой от шефовете.Трудно достижими са редовните докторантури.Те са си запазена територия за "свои деца". Дори има случаи, ако предварително набелязаното "свое" отроче се откаже, нарочно да провалят останалите кандидати.
55
2
 
4
 
! Отговори
Същината на проблема преди 6 години
изясняват 24, 26, 29 , всичко друго е бошлаф. Мързеливци, връзкари, хитреци на дребно и такива, които уж работят в БАН, а припечелват чрез лекции още една заплата - това са дребните мошеничества. Войната да се запази БАН спечелиха не идеалистите, за които БАН е символ и наследник на Бълг.книжовно дружество. Битката беше спечелена от малък брой хора, които наистина присвояват милиони и въртят големи далавери.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49Имаш ли представа колко от служителите на БАН получават там заплата в размер на 1 000 или над 1 000 лв? Съвсем малко са.Друг е въпросът, че немалко от тях си докарват доста над 1 000 лв, като вършат какво ли не извън БАН, а в БАН само се водят на заплата и се пишат членове на конкретни научно-изследователски колективи.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 43 Абе негодници , какви физици те гонят . казвам че само физиците са учени..А вие какви сте та се оплаквате , че не ви взели в БАН или докторанти.. Всеки който е завършил Физическия факултет е няма ядове да става учен.. Сума ти хора има докторанти и в Западни Универистети.. В Германия само за физиката не искат успех за да караш магистърска , за инженери и информатици трябва да имаш успех българско 4,50.. А Физика може и 3,00 да е завършил пак ще го вземат за магистър..
52
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Вистеон днес ги има, утре ги няма. Не можеш да накараш някого да учи физика за да става после програмист, това е объркан светоглед. Светът не се изчерпва с IT-сектора, за щастие, защото точно от там бълва най-големия *** в момента.
51
6
 
5
 
! Отговори
философ преди 6 години
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 49, пожелавам ти някой ден програмист да те лекува. За ИТ сектора си интересен докато не започне да излиза пушек от ушите ти. После ставаш интересен за белите престилки...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им , завиждате на тези за 1000лв. заплата в София ми вие сте живи за оплакване . загинали от глупост..
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете си , че сте негодници да ви разбера , моя син е последна година студент взима 2500лв. в IT сектора .. Никога няма да иде в БАН за 1000лв. Ясно .. Само негодник или жена може да си мечтае за 1000лв. заплата..