Радев иска обществен дебат за СЕТА

Ратификацията в НС да е с максимален консенсус, настояпрезидентът
19 юли 2017 15:37, Анисия Иванова
59
Радев иска обществен дебат за СЕТА
Снимка: БТА

Международният договор СЕТА трябва да бъде подложен на широк обществен дебат. Това заяви пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който присъства на заключителния етап на националното учение с международно участие "Бриз 2017".

Държавният глава отбеляза, че по отношение на договора предстои национална ратификация, като всяка една държава от Европейския съюз трябва да го ратифицира.

Още по темата

"Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз – СЕТА, е един изключително сложен и всеобхватен договор. Той ще има отражение върху всички области на обществения живот. Затова е много важно да имаме най-точната информация, да има открит дебат по този въпрос и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус. Има много въпроси, на които трябва да търсим отговор", заяви държавният глава.

Президентът Радев отбеляза, че е необходимо да се даде възможност на експертите да дадат своето мнение по въпроса доколко договорът съответства на разпоредбите на Конституцията на България.

"Договорът трябва да бъде подложен на един широк обществен дебат. Спомнете си как беше приет Законът за концесиите от предишния парламент - в последния момент, с минимален брой гласове. Това нещо не трябва да се допуска за СЕТА. Трябва да има пълноценен дебат в парламента", заяви Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
НЕ НА СЕТА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО И ЕС СЕГА ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ В ДЪРЖАВАТА НИКАКВА ЕВРОЗОНА----ГРОБНИЦА НА БЪЛГАРИЯ
48
1
 
4
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Радев, не се вмествай в протокола. Всички знаем (или повечето) какви са ти правомощията, но отношението и позицията ти по всички въпроси е начина ти на влияние! ти МОЖЕШ! Не се крий зад смешните правомощия на президента, както правеха всички преди теб! ТИ МОЖЕШ!
47
1
 
6
 
! Отговори
ponti преди 6 години
По-твърдо и по-решително, Радев! Гласувал съм за теб, не да ми философстваш, а да действаш! Още малко и ако те видя ти късам пагоните и непоряд! АЗ СЪМ ТЕЗИ МИЛИОНИ ДЕТО СИ ПУСНАХА БИЛЕТА ЗА ТЕБЕ!
46
0
 
8
 
! Отговори
стар комунист преди 6 години
Господин Радев, след два месеца в България настъпва ЗИМА . Умря ,,Южен поток,,, умре ,,И европейския хъб ,,на Борисов.Тогава кво праим?
45
2
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Не обществен дебат,а РЕФЕРЕНДУМ.
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RADEVI -SRAM ZA BULGARIA.
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев да няма деменция? Преди шест месеца лично той подписа договора а сега се прави на ербап. Ако беше принципен още тогава нямаше да подпише, а не срга, когато няма мърдане да призовава за дебати. Цялата му дейност досега е пълен хаос, голям некадърник излезе. За изцепките на Деса, пък да не говорим.
42
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** Радев отново си прави евтин пи-ар пред по-слабограмотните слоеве от електората. Дебата сяърши и въпросът със СЕТА вече приключи. *** знае това много добре, но нарочно разлайва кучетата търсейки евтина популярност. Но какво да се прави. Евтин президент, евтина първа дама, евтин популизъм!
41
7
 
15
 
! Отговори
Поне... преди 6 години
Поне си избрахме читав президент, да не се срамуваме.Че миналия сричаше на български и сънуваше комунисти под леглото си.Всеки момент очаквах Плевенлиев да скочи от президентството с викове: "руснаците идат".Като един като него изперкал военен министър дето скочи от Пентагона!!!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
електронни разрешения били , плямпайте си още тролчета , 1 декември наближава .
39
4
 
16
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Радлев, какъв обществен дебат искаш след като интелегентните люде се изнесоха отдавна в чужбина.
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пример 3: искаме комуналните услуги да са на държавата, а не на американски фирми, но те ни съдят в корпоративен съд по непрозарачната процедура заради "нелоялна дискриминация на инвеститор" и приватизират редица държавни сектори - болници, пощи, жп-гари, водоснабдяване.. следствие: цените се вдигат още повече и парите текат в джобовете на няколко банкстера в ню-йорк
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като паднат визите какво ли ще стане ? ами чисто и просто ще се изнесем. няма да бачкаме цял живот за едната минимална , имаме избор , всеки иска нормален живот а това в момента в България липсва . с 460 лева не може да се води нормален живот .
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако имаме корпоративни съдилища, държавата губи всякякъв контрол пред американския бизнес.пример 1: искаме да забраним фракинга, но ам.компания ни съди в частен съд, и ни задължава или да дупчим земята, или да плащаме обезщетения милиони евро на година.пример 2: искаме да ядем български продукти, и да стимулираме бг бизнеса, но ам.компания ни съди, и ни задължава да ядем ГМО бокллуци, ако не сме съгласни, плащаме милиони за да изплатим загубите на компанията.
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако сложим на кантар канадските визи и договор който заробва цяла европа, мога да ви кажа, че визите са като подаяние и смешно извинение, за това което се очаква да ни причини това споразумение. тук говорим за масово ограбване на държавата, по брутално отколкото при костов и премахване на редица права, на които се държи суверенитета ни.
34
13
 
12
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
А бе, *** ***, няма максимален консенсус, защото консенсус означава съгласието на всички. Може би е искал да каже с максимално мнозинство, но това е друго. Какво да го правиш, военен.
33
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ние сме на работа, троловете нацвъкали 30 коментара против искане за обществен дебат за нещо, което ако се приеме, ще ни затрие като държава. Вие нормални ли сте?
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Свети МарксНе знам за льотчика, ама ти показваш завидна мисъл - да не правим дебат щото договорът имал много страници. Чудя се да се смея или плача
31
14
 
13
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Договорът за който Радев говори съдържа повече страници отколкото нашия льотчик е прочел през целия си живот...Ако тръгнем да правим"обществен дебат" ще ни трябват още 1300 години...Ама то от шапкар идеи да искаш...
30
6
 
11
 
! Отговори
Малкият Мук преди 6 години
Правилно ! Всички значими за народа моменти - влизане в НАТО,ЕС,енергетичните подаръци на САЩ, Чехия и пр.,не бяха поставени на обсъждане.Надодът бе подценен и пренебрегнат.Много губим, малко печелим.Докога?БЪЛГАРИЯ Е НА ТЕЗГЯХА ЗА ПРОДАН. ЩЕ СЕ СЪБУДИМ ЛИ?