Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!

ОП внесоха нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица
21 юли 2017 13:00,
103
Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!
Снимка: Булфото

Парламентът ще направи нов опит да въведе възможност физическите лица да обявяват фалит, ако изпаднат в невъзможност да плащат дълговете си. 

Обединените патриоти внесоха изцяло нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. "Той дава възможност за защита на малкия човек с дългове да не може да бъде ограбван повече", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

Проектът е поредната стъпка към слагане на край на вечния длъжник. Преди две седмици депутатите въведоха десетгодишна абсолютна давност за всички дългове.

"България е една от трите европейски държави без такъв закон, който да позволява на физическо лице, което не може да обслужва кредитите си, чрез съдебна защита да направи нормална рамка на живота си, която да удовлетворява и кредиторите, и него и да прокара черта, след която да може да продължи нормално живота си", обясни патриотът Искрен Веселинов. 

За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години. 

Предвидената защита е за срок от десет години. За този период съдът обявява несеквестируемост на имуществото и доходите на лицето, което е потърсило защита. От този момент спират да текат всички лихви, неустойки и други такси, които биха могли да бъдат предявени от кредитора.

"Така разтоварваме длъжника от непрекъснато лавинообразно нарастване на дълга, което е абсолютно присъщо на нашето законодателство", обясни Веселинов. 

Той даде пример със сегашната ситуация, когато при изплащане на апартамент до третата година се изплащат само лихви. Така, ако на третата година от изплащане на кердита, едно лице остане без работа, ще се окаже, че то дължи повече отколкото е взело, въпреки че е плащало добросъвестно. 

Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен - 150 000 лева. Това, според вносителите, е кредит за един средноголям апартамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 85Аз мисля, че длъжника трябва да се засили си продаде апартамента, със съгласието на банката, ако вижда, че е затънал. ...що да го продава той, нали по-долу писаха, че апартамента е бамката, тя да си продава - нали тя е заинтересованата страна?Това дългосрочно ще му спести много разходи за лихви и такси...виж какво, той няма пари да плаща вноските, ти и още няколко продължавате "да плашите" с някакви нови лихви, с някакви нови такси?! в час ли сте, не сте ли в час ? :((
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБанката не си взима имота, той е нейна собственост до изплащане на последната вноска....да му плаща тогава и данъците и да си го държи!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че има балъци като Батката, да мога да взимам шест-цифрена годишна заплата :)
87
0
 
3
 
! Отговори
финансист преди 6 години
До НачиПрактически е така, не е ОК за мен, но децата са други физически лица, не носят отговорност за решенията на длъжника. Колко хора чакат напразно пари от фирми с активи за 0 лева, а собствениците имат по 3 джипа, но за сега е такъв закона.
86
6
 
2
 
! Отговори
аааа преди 6 години
закона НЕ Е прит още, кво ми баете тука, кво ми коментирате ???Те, точно на голтаците кат вас ще дадат вратичка да гепите пари ??
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме си крадливи по природа. Всеки гепи, откъдето може. И преди десети и подир туй. Всички правителства крадяха с пълни шепи Но за мен върха на айсберг е Тройната коалиция
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До vladyСъвършенно прав си, но тези права на банката я приравняват на собственк. Ако няма проблем с изплащането банката, така или иначе, няма да предприема никакви действия, нали си получава главницата и лихвата.
83
0
 
5
 
! Отговори
Начи преди 6 години
Значи купуваш си единствено жилище, родителите ти завещават другите имоти на децата ти и никой не може да те изгони от жилището, а и няма да плащаш.
82
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Ипотеката е ограничено вещно право, а не собственост - дава възможност на кредитора да контролира сделките с имота, както и да го продаде при непогасяване на задължението на публична продан и да се удовлетвори с предимство от цената, като не важи несеквестируемостта на единствено жилище.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Не може в момента, все някога ще си намери работа, ще има доход и т.н. Приемаме, че все пак този кредитополучател е що годе нормален, щом веднъж са му дали кредит. И много важно уточнение - имота е на банката, а не на кредитополучателя! Банката не си взима имота, той е нейна собственост до изплащане на последната вноска.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми харесва брокерската мантра " По-добре твое с ипотека отколкото под наем". Доста народ им се върза и сега ще си носят последствията. Като нямат пари къде се бутат?
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. Побъркаха хората с тези кредити. Всеки бързаше да изтегли кредит, за да си купи жилище.Масова психоза на един луднал народ. И строителният балон достигна чудовищни размери. Кой спечели и кой изгуби . Нужни са години и умни и честни управляващи, за да могат хората да преодолеят безумните грешки, в които ни вкараха комунистите-демократи.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е чудно, че банката не го иска - ще ти набие още лихви и такси и ще го вземе на по-късен етап /няма законов срок..и като "набие лихви", кво от това ? че той не може да плаща вноската, ще го плаши с лихви ?! това е някакво много изкривено банкерско мислене, което е тотално откъснато от реалността!пак да кажа простичко - не може да вземеш нещо, което го няма ... пък ти си чакай!
77
0
 
7
 
! Отговори
Батката преди 6 години
До БългаринФинансово неграмотен и като цяло зле-образован. Кво да каже... Три години се плаща лихва, толкова. Що не 2, или 1, или 5? Що не на намаляващи вноски ? Щото плямпаме глупости и лъжем народа дето 1. е *** и чака да свършат новините за да пусне галена2. иска да види как някой бори гадните банки, мамичката им
76
4
 
4
 
! Отговори
Батката преди 6 години
Колко много хора грам идея си нямат какви глупости пишат. Банките работели с пари от въздуха. Бойко казал да са ниски лихвите. Ще умра.На българина мечтата му е да му дадат един кредит, ама да не го връща. Едни пари някой да му даде. Апартамента вика си е мой, що ми го вземат, че и още пари да давам. Аве бай фуй, как точно купи апартамента ? Ако беше под наем щеше да върви наема и имот накрая собствен йок, нале?Ако има такъв закон ще почнат масово схемаджиите да се "фалират" за да не плащат.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81Не е чудно, че банката не го иска - ще ти набие още лихви и такси и ще го вземе на по-късен етап /няма законов срок/. Аз мисля, че длъжника трябва да се засили си продаде апартамента, със съгласието на банката, ако вижда, че е затънал. Това дългосрочно ще му спести много разходи за лихви и такси и след време може да си купи друг като се стабилизира. Тук в БГ всички са се вкопчили в панелките и не ги дават, а плащат тройна цена. Има по-мобилни варианти.
74
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Той даде пример със сегашната ситуация, когато при изплащане на апартамент до третата година се изплащат само лихви. Така, ако на третата година от изплащане на кердита, едно лице остане без работа, ще се окаже, че то дължи повече отколкото е взело, въпреки че е плащало добросъвестно."........това може да го каже само финансово неграмотен човек! Жалко е, че такива ще съставят закони!!!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80Да вземаш пари от човек, който няма доходи е път без изход....още по идиотското е, както по-долу писаха - да има "5 лева", а да му дадеш 150 хиляди и да чакаш да ти върне 250 хиляди! трябва да си пълен ***, да очакваш, че тове ще се случи на практика!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77Ако погледнеш лихвите по делозити в цяла Европа и САЩ, те са почти 0%. Не че ми е симпатичен ББ, но тук влияе световната икономика. Е да, там лихвите по кредити са по-ниски, но ние сме в графа "бананова република" и риска е висок.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До финансистНикой не е длъжен да ти защитава апартамента, това срува пари на данъкоплатеца....да си го взема банката и да си го продава, ама интересно и учудващо - не ще и не ще!