Парламентът стяга шефа: Заплатите – до края на следващия месец!

Инициативата за промените дойде от омбудсмана Мая Манолова
17
Парламентът стяга шефа: Заплатите – до края на следващия месец!
Снимка: Dnes.bg

Парламентът направи крачка в посока на дисциплинирането на некоректните работодатели с промени в Кодекса на труда, приети със съгласието на депутати всички парламентарни групи.

Инициативата зя тях дойде от омбудсмана Мая Манолова, която беше залята от жалби на работници, които не получават заплатите със месеци, след това им се налага да водят дълги съдебни битки и в крайна сметка пак не получават изработеното от тях.

Още по темата

С приетите поправки вече работодателите са длъжни да платят обезщетенията на служителите си не по-късно от последния ден на месеца, следващ месеца, през който е прекратено трудовото правоотношение, освен ако в колективния трудов договор не е предвидено друго.

След изтичането на този срок работодателят дължи с обезщетението заедно със законна лихва.

Освен това вече работодатели, които дължат заплати, няма да имат право да участват в обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Работниците пък ще могат бързо да поискат въз основа на влезли в сила предписания на Главна инспекция по труда издаване на заповед за незабавно изпълнение. По този начин те ще могат да си получат дължимото без да им се налага да водят съдебни дела за установяването на размера и основанията.

Според соцдепутата Георги Гьоков има страх във работодателските организации да не би да се намалят средства във фонда за гарниране на вземанията на заплатите и заради това са против поправките.

Той обаче смята, че тези промени в Кодекса на труда не решават проблема с неплащането на заплатите и цитира данни на Инспекцията по труда, според които дължимите суми към наетите възлизат на 10 милиона лева.

Светлана Ангелова от ГЕРБ защити измененията и отсече, че проблемът с неизплатените заплати не е нито ляв, нито десен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пишете категорично невярна информация!? Законопроектът още не е минал на първо четене, камоли да са го приели!
10
0
 
22
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
А наказуемо ли ще е да си купиш Астън Мартин за половин милион,при условие,че дължиш заплати за няколко месеца?За един познат питам-бивш депутат от ГЕРБ....
9
33
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Мойте бачкери са на мимималната по договори, на толкова ги осигурявам. Който обаче бачка здраво за фирмата, и виждам че се старае и работи повече от 8 часа, по 10, 12 часа работи, той получава накрая на месеца чисти много повече, дори двойно повече, има си начини за това. А който си клати краката обаче и не иска да работи извънредно и не се старае веднага го изхвърлям на улицата, такива не ми трябват, да ходят където искат да взимат високи заплати.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-тъпо заглавие не можахте ли да измислите?
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А осигуровките ? 90% от работодателите,за които 460 лв. е огромна заплата,а 0,6 % прослужено време е непосилно бреме,не осигуряват на реална заплата!След години сегашните млади ще има да реват и да се чудят защо са на минимална пенсия!
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парламентът да се погрижи за даването на пари под масата, а не *** да ми се хвали как взимал 1000лв., ама го осигурявали на минимална заплата. Няма как едни да са коректни до стотинка, а други- нагли тарикати цял живот.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камелия такова заглавие е извъртяла, че реших, че шефа на парламента не е платил заплати на депутатите. Бравос, някой ден ще се научи момичето!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократите забогатяха след 1989-та точно по този начин - като не плащат заплати, а когато все пак плащат нещо, то е толкова мизерно, че хората предпочитат да бягат от България на демократите към нормални държави.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно за неплащането на заплати трябва да се лежи в пандиза, както и за забавяне на заплатите с повече от месец, но това да е за всички заплати, а не само когато е прекратен договора на работника, както е при тези промени.
2
4
 
14
 
! Отговори
да деее преди 6 години
Червените бандити назначени капиталисти от червената хунта не могат да внасят пари в банка която са обрали.Мноого правилно решение ,трябва в друга да ги внасят.
1
0
 
46
 
! Отговори
работник преди 6 години
Непонятно е защо промените касаят само обезщетенията на служителите при прекратяване на трудовото правоотношение. Промените трябва да касаят заплащането на трудовите договори на общо основание. В противен случай целите тези напъни приличат на популистка кампания, която не се интересува от истинския проблем, а само хвърля прах в очите на хората.