Без рокади – шефовете на КЗК остават за още един мандат

Ана Джумалиева и Баки Хюсеинов остават начело на комисията
2
Без рокади – шефовете на КЗК остават за още един мандат
Ана Джумалиева Снимка: БНР

Досегашният председател на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева остава на поста за още пет години. Заместникът й Баки Хюсеинов също запази мястото си за още един мандат, решиха депутатите.

Джумалиева е издигната от ГЕРБ и през 2012 г. за първи път зае поста, а Хюсеинов е номинация на БСП.

Партията на Бойко Борисов предложи за член и Златина Касърова - Дукова, която също изкара един мандат в комисията, но от президентската квота, а сега ще е от парламентарната.

Патриотите пратиха в Комисията главния асистент по конституционно право от СУ "Св. Климент Охридски" Орлин Колев.

ДПС пък заложи на Сабрие Сапунджиева, вместо на досегашния член Кемал Еюп.

През септември 2016 г. прокуратурата прекрати проверка срещу нея за това, че като зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" беше ремонтирала ведомственото си жилище с 50 хил. лв. от фонда за подобряване на условията в затворите, а след падането на правителството поиска да го купи, защото нямала свое.

За да не бъде изгонена оттам, беше назначена като съдебен секретар в Административния съд в София без за това да се иска разрешение от Висшия съдебен съвет, каквито са правилата. След като за случая се разшумя, Сапунджиева напусна и се оплака от политическата репресия, етническа и религиозна дискриминация от министъра на правосъдието.

Изборът на новия състав на Комисията мина почти без дебати, но пък за сметка на това Павел Шопов от Обединени патриоти поиска тя да бъде закрита.

"Тази Комисия е излишна, тя трябва да се съкрати и да се спестят не малко милиони, защото ако се пресметне за цялото й съществуване, това са много пари и много важни неща могат да се направят с тях", скочи той.

Патриотът обвини ДПС, че експлоатира Комисията, а ако има някакви дискриминация у нас тя била срещу българите.

"Другите имат фондации, за тях работят разни НПО-та получат милиони, за да мърсуват в България и тази комисия трябва да защитава вече българите, които непрекъснато се обвиняват в нетолерантност", отсече Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 6 години
КЗК=Комизия за защита от дискриминация???
1
0
 
2
 
! Отговори
сурдул преди 6 години
ненужна комисия, с огромни заплати, председателката взема 70% от заплатата на пред-седателя на парламента, дискриминирани са българите в тази държава, делата за дискриминация следва да се гледат от съда, а не от тази комисия, която всъщност е чет-върти съд в България, с тази комисия се нарушава конституцията.Комисията е елементарно правосъдие, прилага само един закон-за дискриминацията, колко дела е гледала досега?