Венци и цветя на гроба на Гоце Делчев – от България!

Заев: Подадохме си ръце, регионът води политики на зрялост
Обновена: 2 авг 2017 12:13 | 2 авг 2017 11:30, Веселина Йорданова
49

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие по повод отбелязването на 114-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Още по темата

"Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще на Македония, което води до качествен живот", каза Заев по време на церемонията, цитиран от "Фокус".

Според него е чут заветът на Гоце Делчев и Македония и България са си подали ръце и създали път за развитие.

"Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя", каза още Заев. Той подчерта, че целта на страната му е членството в ЕС и НАТО и изрази вяра, че Македония прави необходимото

"Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламента на България показват истинска отговорност към общите ни цели, затова днес заедно отправяме посланието. Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство", добави той.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че Илинден е общ празник за България и Македония.

"България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи", коментира Каракачанов. По думите му тези разправии отдавна е трябвало да спрат.

"Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има разлика между език, говор, и наречие. Тяхното е македонски говор - част от групата на западните български диалекти. Има "Ятова граница" - картата минава през Търново и разделя българския на 2 говора - източен и западен. Затова във Варна "я"-кат, в Кюстендил "е"-кат. В момента в БАН са се хванали за главате. Това е наука, а не подписи от тикви и политици. Македонски язик няма и никога не е имало. Това е диалект! Още малко ще почнат и по тв-то да говорят на "майна" - ми не става така!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочитам да ходя в Гърция на плаж,отколкото по македонските чукари.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчета - българчета, не се бъркайте, че македонците не знаят българската си история и корени и са с промити мозъци от сърбите.Знаят много добре всичко, но не искат да са българи, за което обаче си има причина и в нас българите.Една лъжа, повторена 10 пъти по подходящ начин започва да се приема като истина.Една истина, повторена пет пъти по неподходящ начин, започва да се приема като лъжа.Македонците по си харесват лъжата. Харесват си и диалекта, койт признават, че е български, но си го иска
38
0
 
2
 
! Отговори
ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ преди 6 години
ГОЛЯМЯ ОХРАНА БЕ? ОТЗАД ПОВЕЧЕ ОХРАНИТЕЛИ ОТ ОХРАНЯВАНИТЕ.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОГОВОР, КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА СЕ СПАЗВА.ЩОМ ВЛЯЗАТ В ЕС И НАТО И ВЕДНАГА ПАК ЩЕ СТАНЕМ БУГАРАШИ.НО Е ПОДПИСАН ПО ЗАПОВЕД НА САЩ, ТРЯБВА ДА СЕ СЛУШАТ ГОСПОДАРИТЕ.
36
1
 
7
 
! Отговори
НАРОДА ГО НЕМА? преди 6 години
А КЪДЕ Е ОГРОМНОТО МНОЖЕСТВО НА АПЛОДИРАЩИТЕ ГОСТИТЕ СКОПЯНИ?
35
2
 
3
 
! Отговори
НЕ Е ЧЕЛ ДОГОВОРА преди 6 години
Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза още вицепремиерът..............Как един език бе, Каракачанов, в договора пише, че са два?
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен29Ти още малко ще изкараш ,че се е борел не срещу турците които го убиват при битката при село Баница ,а срещу българите окупатори ... така ли е рожбо на сърбомансктата наука и история писана в Белград и Москва !!!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Повечето от най - известните войводи са били за независима Македония. Голямото избиване помежду им е по тази причина. Какво да става с Македония, като се освободи???? Независима държава или да бъде част от България!! Даже и Иван Михайлов е бил за независима Македония. Иначе като видят зор са се криели в България и нашите правителства са им помагали.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 31Прочете ли в интернет?Бравос!
31
1
 
11
 
! Отговори
До македонецот преди 6 години
Ти, дето знаеш всичко за Гоце Делчев, моля те обясни ми защо регистрационните табели на автомобилите в БЮРМ са на латиница, и дали някой в БЮРМ знае нищо за Кирил и Методий!?
30
12
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Много си неграмотен , но бързаш да драскаш .Хюсеин Тефик не е убиецът на Гоце Делчев, той ръководител на турска армия по време на Илинденското въстание , което избухва година след смъртта на Гоце Делчев . Ама така е като си българин а не македонец . Няма македонец който да не знае всичко за Гоце
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите с мръсните им и гнусни експерименти откъснаха плът от Майка България и създадоха този ypog, този Франкенщайн и го нарекоха Македония. Най-големите предателства са извършени от коминистите. Комунистите за да предадат България на господарите си, убиват българските генерерали, които са се борили за свободата.
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предател!!! Гоце Делчев е българин, не е македонец.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Как ли не,Хюсеин Тефик е" чист" българин..
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яхваш ски-те и ставаш макдонец
25
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гоце се е борил за независима Македония.Независима, както от Гърция, така и от България.Но е бил предаден и убит от българи.
24
4
 
11
 
! Отговори
!/2 македонка преди 6 години
Как изобщо някой от двете страни на границата може за твърди, че един договор за добросъседство е нещо лошо?! Е моля ви, който и да ви плаща, имайте малко срама де!
23
2
 
23
 
! Отговори
smej преди 6 години
А ако някой сърбоман иска конкретна информация за македонската история и дали тя е българска, може спокойно да ме пита. Ще му обясня без обиди и ругатни. Вярвам, че голяма част от македонците просто не познават историята си. Лъгани са от сърбите.
22
1
 
24
 
! Отговори
smej преди 6 години
Осъзнах, че сърбомани нарочно ни дразнят, за да се караме по форумите. Договорът е добър и е близо до една от основните български идеи след войната. Независима Македония, най-близко до България.