Борисов спря заповедта, довела до протести край морето

Премиерът обвини кабинета "Станишев" за сегашната ситуация
Обновена: 5 авг 2017 11:18 | 5 авг 2017 11:13,
164
Борисов спря заповедта, довела до протести край морето
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на екоминистъра Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, която изкара жителите на Шабла, Каварна и Балчик на протест.

Със заповедта се забраняваха всякакви дейности в териториите на трите общини, попадащи в "Натура 2000".

Министър-председателят поиска Димов и екипът му още утре да проведат среща с кметовете на Шабла, Каварна и Балчик и с протестиращите. Според премиера всички заедно трябва да потърсят решение "след причинената огромна щета от предишни управления".

От правителствения пресцентър уточниха, че Борисов е взел решението за спиране на заповедта след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, "чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров".

Борисов възложи на екоминистъра и да се свърже с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000",  да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

От правителствения пресцентър припомниха, че през 2006 г. правителството на Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК.

Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави, се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕНО ДИМОВ БЕШЕ ДЕПУТАТ ОТ ДСБ И ДЯСНАТА РЪКА НА РАДАН КЪНЕВА сега в Министерството се назначиха за изхранване десетина бивши от ДСБ, които не са свикнали да работят.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От устата на БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР - в Божийте уши. Амин!
109
1
 
3
 
! Отговори
АМИ СЕГА? преди 6 години
В Белград се мъти една...Сретан Йосич излиза от затвора. Знаете, че каза "Бойко взе парите..."Цветан Василев, другият бивш ортак на ББ пък от своя страна пратил едни документи във Вашингтон, за да докаже невинността си и да получи американска защита.Мъти се, какво ще се измъти, ще видим.
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България случи на политик с тоз мъж.......................МЪЖ СЪС СИМИТЛИЙСКИ НАВИЦИ
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРОДЪТ НЕ ОСЪЗНАВА ГОЛАМАТА СИ СИЛА. СЪБРАХА СЕ ХОРАТА НА ПРОТЕСТ И ДНЕС ЦЯЛАТА КЛИКА ДОТИЧА ВЪВ ВАРНА ДОСТА УПЛАШЕНА И НЕРВНА ДА ГАСИ ПОЖАРА НА БУНТА.А МИНИСТЪРЪТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, ГЛАВЕН ВИНОВНИК В СЛУЧАЯ, Е ОТ ДСБ (ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ). ВСИЧКИ СЕ ЧУДЯТ ДА НЕ БИ БОРИСОВ ДА Е НАПРАВИЛ ТАЙНА КОАЛИЦИЯ И С ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИЙКИ.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук Паша е страхливец и по--длец, всеки го знае. Без негово съгласие нищо не се решава. Той сега има друга грижа, треска го тресе. Защото шефа на КТБ е изпратил папки с документи в парламента на САЩ, в които има сметки на Суджук Паша. В ОАЕ, Катар и Оман. В Петък, гюма Цацаров спешно е заминал за Евксиноград, за да решават заедно, какво ще обясняват на американците.И защо за КТБ не е обвинен Шиши? Отново ще излъже хората, не се ли разбра?Той е толкова нечестен, само страха от сваляне го плаши
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия съвсем ни взеха за мезе. Служебното правителство има една задача - да организира изборите. И няма мандат да издава каквито и да било други, а още повече дългосрочни декрети.Сега Му е виновно скужебното правителство. Аа - и Станишев.При малко повече напън и Хан Аспарух ще е заложил дългосрочен капан на ГЕРБ.
104
1
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"К.ГА ЙЕДЕ СУДЖУКА, НИ РИВА", А ТИКВА
103
13
 
4
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Изключително адекватна реакция на Борисов България случи на политик с тоз мъж....
102
3
 
21
 
! Отговори
Бойко 4 преди 6 години
Дори и да падне ще си купи и четвърти мандат. Докато цигaньopa има право да гласува все ще е така.
101
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв мандат, бе ?То не е ясно дали тоя мафиот ше оцелее до 11 септември.Някой хора вече му берат чимшир и варят сладко жито.Даже и некролозите на Боко са почти готови, само требе да се уточни датата и часът на погребението му
100
4
 
20
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахаа..тоя Оли го,си мисли че всикчки сме хахо и не му знаем цирковете,доброто и лошотоенга.Тоя е архимошенник вьстрана на рядко глупави тъпири.Уникум!!
99
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали Тиквеника ще доживее до края на мандата си ?Питайте Сретан Йосич
98
6
 
25
 
! Отговори
още колко дни? преди 6 години
Не бройте колко заповеди е издал пожарникаря! Бройте още колко дни остават на режима на пожарникаря!
97
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както Нено Димов, така и Борисов реагираха изключително адекватно, но на трола какво му пука? На трола не му пука, но на хората от Добруджа им пука. Добра работа.
96
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ ще спечелят и следващите избори.
95
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП - една година управляват, пет години им оправят бакиите.
94
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да Бойко е бедствие за българите ,но по голямо бедствие от Нено Димовщината няма!Атака ,той е във вашата квота !***.
93
2
 
22
 
! Отговори
справка преди 6 години
При гърците,партийната субсидия е около 3 млн,а у нас-31 млн евро.За сведение.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и за какво набиха обикновените хора?