Цачева сигурна: Ще имаме антикорупционен закон до края на годината

Финалното му обсъждане ще е на 1 септември
13 авг 2017 18:15, Петя Славова
78
Цачева сигурна: Ще имаме антикорупционен закон до края на годината
Снимка: БТА

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя посочи, че законопроектът е дело на работна група, в която влизат както представители на съдебната власт, така и на неправителствения сектор, академичните среди и обществеността.

Финалното обсъждане на проектозакона ще бъде на 1 септември от 11 часа в Народното събрание, каза Цачева. По думите й на тази среща са поканени всички парламентарни групи. След това проектът ще бъде поставен за междуведомствено съгласуване и внесен в МС.

Проектозаконът дава отговор и на въпроса какво се случва с имуществото, на тези които са се обогатили по незаконен път, допълни Цачева. По думите й то ще бъде отнемано, като 30 на сто ще отива за социални нужди. Цачева допълни, че новият закон ще разшири кръга на хората, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на властови позиции, както и да подават годишна имуществена декларация.

Министърът каза още, че с приемането на закона БОРКОР няма да съществува в настоящия си вид. Част от аналитичните функциите на това звено, както и правомощията на антикорупционната дирекция в ДАНС ще се запазят, но това не означава, че ще има механичен сбор на отделните структури, посочи Цачева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че според работната група, подготвила проекта, финалът в дейността на новия единен орган трябва да е подаване на сигнал до компетентните органи, които извършват разследвания, и до прокуратурата, която е единствено компетентна да повдигна обвинения. По думите на министъра в законопроекта се предвижда отношенията между различните институции да се регулират с нарочна инструкция.

Още по темата

Категорично отхвърлям внушенията, които се правят в общественото пространство, че това е законопроект, който предполага механичен сбор от сега действащи структури за противодействие на корупционни практики, каза министърът. По думите й единният орган, който ще бъде създаден, е изцяло нов.

Цачева посочи още, че антикорапционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част препис на документа, качен на страницата на министерството на правосъдието. Тя допълни, че най-голямата разлика е в предвижданата от БСП възможност новият орган да има разследващи функции.

По думите й фигурата на разследващ агент я е имало по времето на кабинета Орешарски, но опитът не е довел до никакви положителни резултати. Освен това западните партньори отрекоха тази възможност, така че ние ще се противопоставим категорично на реанимирането на подобни практики, посочи Цачева.

За структурирането на ръководството на бъдещия антикорупционен орган министърът каза, че в Република с парламентарно управление следва председателят му да се избира от Народното събрание. По негово предложение отново парламентът трябва да избере другите членове, допълни Цачева.

За изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова за разговор между президента и премиера, правосъдният министър посочи, че не е коректно да се правят коментари от човек, който не е присъствал. Цачева изрази личната си позиция, че се прави опит за противопоставяне на институциите, което не работи в интерес на държавността. Тя призова ръководството на ПГ на ГЕРБ да не се поддава на внушения и да не се стига до противодействия, защото това не работи в интерес на амбициозната програма на правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарката изглежда тъжна и уморена нещо. Май още не може да си изплаче очите, откакто си призна преди президентските избори, че комунистите били убили дядо й.Мъка мъка....
48
1
 
17
 
! Отговори
Калинка преди 6 години
Травеатитката на герб ЕООД КОМЕРС
47
0
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Я, дайте имената на хората от тая 'работна група' и ще ви стане ясно, че корупцията сама, себе си няма как да бори...
46
0
 
9
 
! Отговори
До анонимен 17 преди 6 години
Прав си. И аз си плюНах в пазвата.
45
1
 
22
 
! Отговори
Ласо преди 6 години
Крадлива и нагла комунистка! Скрий се!
44
0
 
24
 
! Отговори
Pussy Riot преди 6 години
Другарката Цвечка Цачева сигурна: Ще имаме антикорупционен закон до края на годината, и корупция ще си имаме!
43
11
 
2
 
! Отговори
БСП,СА ПОЗОР преди 6 години
До ГЕРБ СА КРАДЦИ.А БСП СА СВЕТЦИ-НАЛИ?ОБАДИ СЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ МУХОМОРКИ ОТ ТАЯ ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ДА СИ ВЪРНАТ 1 ТРИЛИОН ЛЕВА НА НАРОДА,ЗАЩОТО ПО ТЯХНО ВРЕМЕ ИМА ЧЕТИРИ ФАЛИТА,ОТКРАДНАТО ЗЛАТО-24 ТОНА,УБИТИ НАД 200 000 ХИЛЯДИ ДУШИ.ТЕЗИ КРАДЦИ НА МИЛИАРДИ И ТРИЛИОНИ СЕГА СА НИ РАБОТОДАТЕЛИ И НИ ДАВАТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ,ЗАЩОТО ОТКРАДНАТОТО ОСТАНА В ТАЯ ПАРТИЯ И В ТЕХНИТЕ ДЕЦА,ВНУЦИ,ПЛЕМЕННИЦИ.З
42
0
 
17
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Прости ни Боже и ни избави!Амин!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а дано ама нада ли !!
40
1
 
22
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Ха-ха-ха. Мутри,крадци,престъпници и изнудвачи ще правят антикурупционен закон срещу тях си-ха-ха-ха,колко щеше да е смешно смешно,ако не беше тъжнооо.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не се изреже комунистическият тумор от управлението на страната няма да има оправия. БЕЗ БИВШИ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ И СЕКРЕТАРИ!!! ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ***!!!
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А твоя съпруг колко намаза от приватизацията на Булгартабак?
37
1
 
22
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Малеее като се сетя, че това *** без малко да ни е президент, дори няма достойнство след като ББ каза, че нарочно са изгубили президентските избори. Нашите политици са някакви безгръбначни мекотели
36
0
 
21
 
! Отговори
Цачева преди 6 години
За шефове на Антикорупцонния орган парламента ще предложи депутатите Делян Пеевски, Ахмед Доган, Данчо Ментата, Георги Гергов и Суджука.България е парламентарна република и това са най- компетентните хора за противодействие на борбата с корупцията.
35
0
 
20
 
! Отговори
Към 37 преди 6 години
А чантичките за 18 000 лв на Лиляна Павлова от заплати ли са купени или е спестявала от закуски(в което се съмнявам,пред вид мощната и фигура).
34
0
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Селяни,докога,ще позволяваме да ни крадат,още по голями селяни и от нас Ве?!Ба си и робското племе... Защо умряха Левски,Бенковски,Волов,Ботев...Защо?!...
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лельо Тетке,а 6-те апартамента на Цецо със законни срефдства ли са придобити?
32
0
 
14
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Ужас и потрес
31
0
 
22
 
! Отговори
компоти преди 6 години
Цеци, спрях да слушам за борбата с корупцията преди много години, май още вашата партия не съществуваше. Докато не видя някаква реална дейност, водеща до реални резултати, така ми е по-добре. На повечето ни е ясно, че ако някой започне да се бори с корупцията и да влизат в сила ефективни присъди, то държавния апарат ще трябва да обяви конкурси за освободили се поне 10 000 работни места от всички сфери на живота - министри, депутати, полицаи, лекари, учители, съдии, прокурори.
30
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А за корупцията-лечението е много просто, но трябва внасяне на челен опит, първо, от немската полиция, второ, от Чили, за двойното предназначение на стадионите, и трето-от Китай и Румъния, при едните-за ползумането на центъра на стадиона, а при другите-за наказателните взводове.покрай сухото ще изгори и сурово, но ще се оправят, както са се оправили за 30 години в Столипиново, след Чочоолу.