Цачева сигурна: Ще имаме антикорупционен закон до края на годината

Финалното му обсъждане ще е на 1 септември
13 авг 2017 18:15, Петя Славова
78
Цачева сигурна: Ще имаме антикорупционен закон до края на годината
Снимка: БТА

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя посочи, че законопроектът е дело на работна група, в която влизат както представители на съдебната власт, така и на неправителствения сектор, академичните среди и обществеността.

Финалното обсъждане на проектозакона ще бъде на 1 септември от 11 часа в Народното събрание, каза Цачева. По думите й на тази среща са поканени всички парламентарни групи. След това проектът ще бъде поставен за междуведомствено съгласуване и внесен в МС.

Проектозаконът дава отговор и на въпроса какво се случва с имуществото, на тези които са се обогатили по незаконен път, допълни Цачева. По думите й то ще бъде отнемано, като 30 на сто ще отива за социални нужди. Цачева допълни, че новият закон ще разшири кръга на хората, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на властови позиции, както и да подават годишна имуществена декларация.

Министърът каза още, че с приемането на закона БОРКОР няма да съществува в настоящия си вид. Част от аналитичните функциите на това звено, както и правомощията на антикорупционната дирекция в ДАНС ще се запазят, но това не означава, че ще има механичен сбор на отделните структури, посочи Цачева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че според работната група, подготвила проекта, финалът в дейността на новия единен орган трябва да е подаване на сигнал до компетентните органи, които извършват разследвания, и до прокуратурата, която е единствено компетентна да повдигна обвинения. По думите на министъра в законопроекта се предвижда отношенията между различните институции да се регулират с нарочна инструкция.

Още по темата

Категорично отхвърлям внушенията, които се правят в общественото пространство, че това е законопроект, който предполага механичен сбор от сега действащи структури за противодействие на корупционни практики, каза министърът. По думите й единният орган, който ще бъде създаден, е изцяло нов.

Цачева посочи още, че антикорапционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част препис на документа, качен на страницата на министерството на правосъдието. Тя допълни, че най-голямата разлика е в предвижданата от БСП възможност новият орган да има разследващи функции.

По думите й фигурата на разследващ агент я е имало по времето на кабинета Орешарски, но опитът не е довел до никакви положителни резултати. Освен това западните партньори отрекоха тази възможност, така че ние ще се противопоставим категорично на реанимирането на подобни практики, посочи Цачева.

За структурирането на ръководството на бъдещия антикорупционен орган министърът каза, че в Република с парламентарно управление следва председателят му да се избира от Народното събрание. По негово предложение отново парламентът трябва да избере другите членове, допълни Цачева.

За изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова за разговор между президента и премиера, правосъдният министър посочи, че не е коректно да се правят коментари от човек, който не е присъствал. Цачева изрази личната си позиция, че се прави опит за противопоставяне на институциите, което не работи в интерес на държавността. Тя призова ръководството на ПГ на ГЕРБ да не се поддава на внушения и да не се стига до противодействия, защото това не работи в интерес на амбициозната програма на правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОВ ЗАКОН ЩЕ ИМА И ТОЙ ЩЕ БЪДЕ СИНХРОНИЗИРАН С ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВОСЪДИЕ, ВСИЧКИ ИМОТИ С НЕДОКАЗАН ПРОИХОД ЩЕ БЪДАТ ПРИБРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА- ВЕДНАГА СЕ СЕЩАМ ЗА ЕДНИ ТЕРИТОРИИ КРАЙ МОРЕТО. СЕГА ГЛЕДАМЕ КОЙ РЕВЕ НАЙ МНОГО- Е ТЕ СЪЩИТЕ РЕВЯЩИТЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БАНДИТИТЕ.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ДУМАЙ !?!?!?!?
67
0
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Много добра жена- ама на килограми!
66
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
грозната нагла баба,снася поредната лъжа,какво от това ***,че ще приемете НОВ ЗАКОН,НАД 1700-хиляда и седемстотин престъпници със влязли във сила присъди се укриват,а бабата заявява,че щели да приемат закон за бандите със БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ,а това се отнася за прокурори,съдии и т.н.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години се водзи битка за "МИС ГЕРБ".Фидосова отпадна от класацията, на финала Цачева, Атанасова и Караянчева.
64
0
 
8
 
! Отговори
ИМПОТЕНТЕН ЗАКОН преди 6 години
А БЕ, ТО ЗАКОН СИГУРНО ЩЕ ИМА, НО НАРОЧНО ЩЕ Е НАПРАВЕН ТАКЪВ, ЧЕ ДА НЕ ДЕЙСТВА.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
JALKO G.RBERASTKO GROZNO NEDORAZUMENIE
62
0
 
7
 
! Отговори
Mopcku_ преди 6 години
На тая леля видимо й беше трудно и сложно да удря звънеца в Народното събрание, а Тиквочунгера й повери министерство ... Как никой в тая прословута партия не разбра, че тая жена не само за нищо не става ами и народа не я ще?!?
61
0
 
3
 
! Отговори
Stratos преди 6 години
Bg voenna generalska taktika i strategia...puskat plashila predi granatite domati i izstrebitelite dj...prevencia i preferencia na referenduma...v zaednost...
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закони има и сега, ама са само за плебса.Борисов като го осъдиха в Страсбург за убийството на Чакъра и постановихя въстановяване на делото в БГ да не се е променило нещо. Цацаров го смачка тва дело от благодарност за подкрепата от Борисов при избирането му и това е.Убиец начело на БГ.
59
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Имаше един прокурор,който се бореше с контрабандата на гориво за Югославия,по време на ембаргото.Та тогава за нЕкои другари имаше,а за други нЕмаше ембарго...И сега ще стане същото,вЕрвайте ми.
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля ви се давайте го това лице в по-далечен план,че ме изплаши преди сън.
57
0
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Мама Антикорупция, това звучи като много лош виц;)))
56
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Най-важното е кой ще назначава председателя и членовете на бъдещия антикорупционен орган. Ако е парламента (т.е. мнозинството на управляващите, както Цецка счита, че трябва да бъде), това ще означава, че гербаджиите ще разследват сами себе си. Ясно е, че нищо няма да излезе от това.
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другарката сецка клесачева е типичен пример за слагачество и тъпоумие в българската политика
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя парламент няма ли да го разпускаме до края на годината.
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Шестте апартамента на Цецо от ДС ????
52
0
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Тая е най-голямата пародия в бг "политиката". Дори Деситу Атанасова не е толкова жалка гъзолизачка.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тази леля качи някое и друго килце.Пустите му депутатски кИфтета, винаги проличава кой ги е похапвал ... :)
50
0
 
13
 
! Отговори
цъфнал гербер преди 6 години
тааа па кои я бръсне за слива