Обявиха конкурс за системата за електронно гласуване

Ще има три симулации преди реализирането на проекта
16 авг 2017 13:15,
15
Обявиха конкурс за системата за електронно гласуване
Снимка: архив Булфото

Държавната агенция "Електронно управление" и ЦИК стартираха процедурата за избор на изпълнител на проекта за изграждане и внедряване на пилотна система за електронно гласуване.

Конкурсът е обявен на 11 август, а срокът за подаване на офертите изтича на 21 август в 13,30 часа.

По време на откритата процедура предстои да бъдат проучени и анализирани световните практики в електронното грасуване. Ще бъдат проведени и три симулации на е-вота. Това ще струва 33 333 лв., съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление".

Още по темата

С последните промени в Изборния кодекс парламентът въведе електронно гласуване в България. За първи път българите ще могат да гласуват дистанционно по интернет за евродепутати през 2019 година.

До октомври тази година проучването на световните практики трябва да е приключило и да има гаранция, че е-вотът може да бъде приложен у нас при минимален риск от прилагане на неподходящо техническо решение, обясниха от Агенцията за електронно управление.

Оттам гарантираха и че ще бъдат анализирани както технологичните, така и правните аспекти на системите, техните силни и слаби страни по отношение на бързина, сигурност, достъпност и функционалност на софтуера.

До края на септември 2017 г. ще се проведе встъпителното събитие по проекта, а симулациите ще бъдат публични през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
32
 
! Отговори
Тъй,тъй преди 6 години
Цветанов търси по- лесния начин да печели изборите- елекронния и най- лесно манипулируемия. Хартията тежка,купуването на гласове- главоболие.....Щом гербаджии се натискат за нещо,значи работата им не е чиста.
14
1
 
35
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименСтига лъжи! Електронния вот е най-сигурния! Много по-сигурен е и от хартиения, и от машинния! При електронния вот НЯМА междинни обработки на резултата и, съответно, няма възможност за неговото манипулиране! Забележете! Не казвам, че преборва купуването на гласове! Или контролираното гласуване! Но и другите начини не ги преборват!
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редно е кода на системата да е отворен, защото може да пише партия Х пък да отчита, че сме гласували за партия У.
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при гласуване през интернет ДПС и Местан ще имат поне 50 % райони като Столипиново ще са на 100% гласували
11
1
 
32
 
! Отговори
магаревъд преди 6 години
Обединени ***, идuoти, идиomи. Идuот е болест слабоумие, деградация.Тези не са не са слабоyмни. Е, добре де... оня лyдия с бялата коса май е.Тези са nедали. (не хомоcексуалисти, не лостови механизми за управление на съединителя с крак).
10
1
 
32
 
! Отговори
Вярната дума е преди 6 години
Вярната дума е И...ДИ О Ти
9
0
 
33
 
! Отговори
магаревъд преди 6 години
Я да пробвам коя дума е филтрирана от долу:Обединени патриоти (nатриоти)Обединени *** (nедали)Обединени *** (nедeраси)Обединени бойкови топкодържачи (кyрви)
8
3
 
32
 
! Отговори
Рубладжии преди 6 години
Реформаторите, герберите и обединените *** са едни долни рубладжии, с исканото електронно гласуване ще подаряват всяка изборна победа на Путин. Тръмп още не може да се оправи от рубладжиите.
7
2
 
33
 
! Отговори
магаревъд преди 6 години
абе боцко, *** гербав, кво стана с мажоритарния избор за депутати бе? Предпочитам фермери и порноактриси в парламента пред гербава номенклатура! Не посмя, нали? За затвора си, мyтро проклета, заедно с цвъцко и другите гербави мoшеници. Почвайте да подготвяте подкупите за магнитски още от сега.
6
1
 
32
 
! Отговори
Бандити преди 6 години
Нямам офшорка, иначе щях да кандидатствам.
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хехехех. Цецо вече не трябва да носи чувалите с бюлетини.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам как когато хванаха американците да подслушват телефона на меркел и френският президент и още други политици при явни и очевадни доказателства нищо не направиха на америка а на русия налагат санкции без никакви доказателства само по предположения как да повярвам че е-вота ще отразява мнението на народа това се прави за да не се губят повече избори от управляващите след след последното натискане на клавиша никога няма да разбереш къде и за кого е отишъл гласа ти никога гласуване вече
3
4
 
34
 
! Отговори
Подготвят си преди 6 години
Следващата победа - гербаджиите. Хартията много тежи,а купуването на гласове е главоболие.Цв.Цв. си знае работата.
2
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в цял свят се разбра, че елетроният вот се манипулира по-лесно, ние обаче сме упорити
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победителят е ясен - Цветан Цветанов, партийният работник и организоторът на избори.