По време на председателството: По "едно малко", но малко

Малката ракия от 50 милилитра ще стане двойно по-малка от догодина
Обновена: 27 авг 2017 07:22 | 26 авг 2017 22:47,
19
По време на председателството: По "едно малко", но малко
Снимка: visualhunt.com

Малката ракия, под която всички българи разбират 50 милилитра от високоградусовата напитка, ще стане двойно по-малка от догодина. За щастие, това се отнася само за членовете на европейските делегаци, които страната ни ще посреща по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. За всеки от гостите на официалните вечери е предвидена по една малка ракия, която обаче ще е от 25 милилитра чашката. С това страната ни ще влезе в европейските норми и няма да стряска чужденците с родната 50-грамка от времето на "Балкантурист", пише "Труд".

Разочаровани от подобно решение, освен българските представители, може би ще бъдат най-вече австрийците, които също като нас са свикнали да пийват по 50 мл за отпускане в края на деня. Проверка установи, че България и Австрия са първенци в ЕС по големина на стандартната алкохолна напитка. Само ние обаче си знаем, че у нас тя се нарича "малко" и, че ако си поръчаш "една ракия" в много кръчми ще ти сервират потресаващите за европееца 100 мл от традиционната течност.

За сравнение, Световната здравна организация определя като приемлив стандарт за алкохолно питие такова със съдържание 10 грама чист алкохол (етанол), колкото приблизително се съдържат в 30 милилитра ракия, и съветва потребителите да консумират не повече от две дневно. За справка, 10 грама чист алкохол има в 100 милилитра червено вино (12% алкохолно съдържание) и 250 мл бира (5% алк.).

В Европа и по света обаче стандартите варират в сравнително широки граници – от 8 грама до 20 грама етилов алкохол. Най-скромни са британците и исландците, приели долната граница от 8 грама, равняващи се на 25 милилитра водка или уиски, колкото ще сервира и българското председателство. Те са следвани от Малта, която е записала странният стандарт от 9 г алкохол. В Люксембург пък, неясно по какви причини, са решили, че стандартната напитка трябва да съдържа 12,8 грама. А известните със своята точност швейцарци са приели "хлабавият" стандарт от 10-12 г. Болшинството европейски държави, сред които Франция, Испания, Ирландия, Холандия, Полша, Литва и Естония, са приели, че стандартната напитка съдържа 10 г етилов алкохол. Следващият най-популярен стандарт на континента – 12 грама, е въведен в страни като Дания, Финландия, Швеция, Италия, Латвия и Румъния. Чехите са по-смели – с 16 грама чист алкохол.

"Стандартната напитка" се пресмята по формула

Истината е, че за средностатистическия консуматор е предизвикателство да разбере колко точно алкохол съдържа една стандартна напитка от различните видове – вина, бири, ликьори или високоалкохолни аперитиви.

Терминът "стандартна напитка" се отнася за количеството чист алкохол в нея, а не за обема на цялата течност в чашата. Ето защо продукти в еднакви по обем разфасовки могат да съдържат различен брой стандартни напитки. Освен това, мярката варира в различните държави в зависимост от културата и традициите. Средно в Европа тя е между 8 и 12 грама етилов алкохол (етанол).

Алкохолното съдържание се изчислява по конкретна формула с три променливи величини (концентрация, плътност и обем), но е прието, че в 25 милилитра 40-градусова ракия, например, има 8 грама чист етилов алкохол. Т.нар. "алкохолен градус" на Гей-Люсак, означаван с °GL, все още често се използва у нас като означение за това колко точно е силна една напитка. Общоприетата практика по света е да се обозначава процентното съдържание на обема на алкохола в общия обем на напитката, например 40% Vol за най-популярните марки уиски. Реално двете мерки съвпадат и ракия с 40% Vol просто е 40-градусова.

Финландското кафе със сирене и виетнамското тирамису "в чаша"

За прекалилите с алкохолните напитки предната вечер, сутринта на помощ идват аспиринът и кафето. И ако съставките на бялото хапче са строго определени от фармацевтичните стандарти, то изборът при ободряващата напитка далеч надхвърлят дилемата "с мляко или без". Българите може и да са свикнали с тъмното и силно "турско кафе", но за европейците то си е екзотика. Заради начина му на приготвяне обаче то съдържа повече здравословни вещества, като полифеноли, които предпазват кръвоносните съдове.

За онези, които биха съчетали сутрешната напитка и десерта в една и съща чаша, рецептата идва от Виетнам – яйчено кафе. Приготвя се от жълтък, кондензирано мляко, захар и горещо кафе. Вкусът наподобява този на тирамису и осигурява солидна доза протеини в началото на деня. По-близо до нас – във Финландия, изливат кафето върху бучка традиционно сирене, което след това се изяжда. Любителите на мароканската кухня едва ли ще се изненадат, че в африканската държава консумират кафето със смес от подправки – индийско орехче, черен пипер и сусам. Тази комбинация има силно антиоксидантно действие, а според някои изследвания е и антидепресант. 

Аржентинците пият нещо, което само прилича на кафе, но съдържа едва няколко капки от него. Останалото е топло мляко и пяна. Добра алтернатива, ако се нуждаете от повече калций. Подобна е и френската рецепта, само че без пяната и с нормална доза от кафявата напитка. Мексиканското кафе е ароматизирано с пръчица канела и подсладено с пилонсило – най-суровата форма на нерафинирана захарна тръстика. Заради пълната липса на преработени съставки то е свръхнатурална опция. Приготвено от равни дози еспресо и подсладено кондензирано мляко, традиционното кафе в Испания пък не се нуждае от допълнителна захар. В Далечния Изток трябва да мислим за чай, дори когато става въпрос за кафе. В Хонконг любопитните по оношение на традиционната култура ще получат напитката си смесена с черен чай, малко мляко и голяма доза антиоксиданти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се излага - да предостави председателството на държава направил вековна кражба на КТБ и да няма виновни за това. Следователно ЕС е на същото ниво на корупция. Евала на британците макар и късничко им дойде акъла на главните.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българио за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха, и твойто име само кат мълвяха умираха без страх!Умираха да... за да храним "роми" и бежанци, за наще депутати няма да говоря, те тях си ги знаем..
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ще бъдат толкова некадърни, че и за пиене няма да стават.
15
1
 
2
 
! Отговори
ПЛАТЕНО ОТ НАС преди 6 години
Странно е3! Всичко е включено в програмата: храна, напитки, трансфери, алкохол, кафе.Но защо не виждам и жени? От леките?Да не би всичките от Европа да са от третия пол?Че то тогава трябва и един гей парад да им организираме.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОКО. ТЕ ВМЕСТО ДВЕ ПО 50 ЩЕ ИЗЛОЧАТ 4 ПО 25.
13
2
 
1
 
! Отговори
Пича от около София преди 6 години
Да видите с франсето ква рибена чорба му вкарахме сутринта ....Тоа не мое да носи бе !!!
12
3
 
3
 
! Отговори
Пича от около София преди 6 години
4х100 със салатка по избор , 2-3 бири и ..... музиката да свири !!!! Шкембе чорба , лют пипер + чесън ...... , една бира и никакви кафета ...... Те тва е реална българска действителност !!!! Разни измислени " нежни " същества ще ми казват как да пия и ям на закуска ..Ай ше ви .....маме.......нцето евро-гейско !!!!!
11
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
ЕС не е Европа.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Слънчев бряг по колко изпиват тези същите?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само ние обаче си знаем, че у нас тя се нарича "малко" и, че ако си поръчаш "една ракия" в много кръчми ще ти сервират потресаващите за европееца 100 мл от традиционната течност."На европееца явно са му слаби ангелите. 100 мл е смешно количество концентрат.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до алоа аз бях на една норвежка сватба и с очите си видях , че на всяка маса има по 2 шишета вино 750 мл. едното бордо другото розе. Хората си сипваха доволно и всичко се изпи. Някои се понапиха а после всичко танцуваха
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С това страната ни ще влезе в европейските норми и няма да стряска чужденците с родната 50-грамка от времето на "Балкантурист", пише "Труд".Че то 25 мл стигат само за да си навлажниш устните. Или ще пиеш ракия, или ще се лигавиш, средно положение няма.
6
3
 
7
 
! Отговори
ало преди 6 години
бях на една гръцка сватба и видях , 4е на масите //за 4 човека // има по едно шише --250 мл. ракия, която според мен беше към 40--42 градуса. Хората си сипаха по съвсем малко и така си остана ракията. Нямаше нито един пиян. Там само младите играха , а старите ръкопляскаха.
5
1
 
2
 
! Отговори
Корекцияааааа! преди 6 години
Качиха късния материал!Извинения на админа!
4
0
 
4
 
! Отговори
Любопитко преди 6 години
Липсва материал, качен в 23.00 часа.Админът да не е задрямал?
3
1
 
4
 
! Отговори
Гурме серсем преди 6 години
Подсладеното кондензирано мляко може ли да се замени с консервираната сгушчонка, каквато се продава в магазините "Берьозка"?
2
0
 
16
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
За гербавата администрация председателството е свързано преди всички с преяждане и препиване.
1
0
 
14
 
! Отговори
Знае ли човек? преди 6 години
Може пък нашата 50-грамка да им хареса?