БСП: Три условия за общ антикорупционен закон с ГЕРБ

Нинова набеляза стратегическа цел - борба с бедността
2 сеп 2017 13:16, Елка Василева
33
 БСП: Три условия за общ антикорупционен закон с ГЕРБ
Снимка: архив, Булфото

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави три условия, за да се направи общ антикорупционен законопроект с ГЕРБ - новият орган да се занимава с разследвания, с борба с корупцията по високите етажи на властта и председателят му да се назначава от президента.

Опитват се да ни внушават, че трябва да направим общ законопроект с ГЕРБ, каза Нинова пред Националния съвет на БСП. Ще го направим при три условия - този орган да се занимава с разследвания, а не с констатации, т.е. с истинско събиране на доказателства; да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а не с административни нарушения; и този орган да има председател, назначен от президента на републиката, посочи тя.

Ние не правим закон за едно правителство и за един президент, заяви Нинова, цитирана от БТА.

Управляващите предлагат поредната имитация за борба с корупция за отчет за предстоящия мониторингов доклад, коментира лидерът на БСП.

Тя отбеляза, че управляващите предлагат орган, който събира информация, а не извършва разследвания.

Ние не сме опозиция на инат, но сме с воля за истинска борба с корупцията, заяви Нинова.

Националният съвет на БСП обсъжда приоритетите за новия политически сезон и проекта на антикорупционен закон на левицата.

В доклада си лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че новият политически сезон за социалистите трябва да бъде сезон на алтернативата. Тя набеляза стратегическа цел - борба с бедността и повишаване на доходите, като за целта са нужни промени в образованието, икономика и производство и борба с корупцията. Според Нинова в България има два паралелни свята - един в представите на управляващите и един в реалния живот.

Корнелия Нинова заяви: „Говорили сме си за паралелната държава, която краде, по независими експертизи, 10 милиарда лева годишно от джоба на всеки българин. И нека този политически сезон да бъде сезонът на алтернативата за БСП "За България". Да започнем с антикорупционното законодателство, защото разбирам, че не можем да направим нищо друго, ако не спрем политико-бизнес-олигархичната мафия, която краде тези 10 милиарда, за да ги преразпределим към онези социални слоеве, които имат нужда от тези пари“, каза Нинова.

На заседанието на Националния съвет не липсваха и критични гласове. Един от тях е на лидера на БСП на Пловдив - област Георги Гергов, който заяви, че БСП е лидерска партия, само че от много лидери, не от един. Гергов каза още: „Нали обявяваме, че сме алтернатива. Ами или сме алтернатива, или сме аут, но ще стават интересни неща през есента, тъй че ще наблюдаваме, ще видим. Ние още не сме дали отговор защо загубихме изборите, защото ГЕРБ не ги спечели. Ние ги загубихме“, каза Гергов.

Левицата продължава обсъждането на окончателния вариант на проекта за антикорупционното законодателство - тема, която предизвика сериозни дискусии в последните дни.

Едно от основните различия между проектите на управляващите и опозицията е кой да избира председателя на новата агенция за борба с корупцията.  Според БСП правомощия за това трябва да има президентът. Вчера президентът Румен Радев изрази съгласие с идеята на левицата: „Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако това правителство е излъчено от същото това парламентарно мнозинство? Няма логика“, коментира държавният глава.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обаче даде да се разбере, че правителството не се отказва от позицията си - председателят на бъдещото антикорупционно звено да се избира от парламента. Според управляващите само така ще може да се гарантира прозрачност, отчетност и публичност в дейността на звеното. Тази позиция потвърди днес категорично и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, посочва БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой реално не тръгва срещу себе си-другото са приказки за бавно развиващи се ! Народът не ви вярва вече не разбрахте ли ??
27
1
 
3
 
! Отговори
Хот Пепър преди 6 години
Всички до един/една сте за слънчев лагер.. предлагам Белене.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук се е изляла обилно герберската жлъчка. :) Леко бе, поболяхте се! Какво толкова? Ще обеднеят дебелите суджуци и толкова!
25
0
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Комунистите след като окрадоха народа,сега се сетиха за антикорупционен закон,който от сега нататък ще се прилага.А кражбите преди тоя закон мюфтията ли ще ги разследва?
24
2
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 24 Корделка не е в позиция да тегли майната на когото и да е.Виж на мъжа си може.Много е куха горката.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърдящи комунистически животни!!!! Сатанински изчадия заченати в атеистиочен болшевишки грях от невменяеми партизани-терористи. Червени фашистки гадове!!!
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова тегли им май ната на тези ЦЦ иББ
21
3
 
10
 
! Отговори
к нинова преди 6 години
всичко е за да ме гласуват простите хора.аз парите си ги изнасям в сащ при синът ми
20
2
 
1
 
! Отговори
Aiip jaba vol преди 6 години
Hosgeldiniz komshular...kotu viditi ut efendi Erduan i vii tva iskati...
19
6
 
17
 
! Отговори
Курнелия лъже преди 6 години
Другарко Нинова няма да ви простим , че ни излъгахте за срещата си с ген. Решетников за съгласуване избора на Р.Радев за президент.
18
2
 
23
 
! Отговори
МАЙМУНИ преди 6 години
На маймуни ни направиха.Читав антикорупционен закон може да има след 2020 година когато приключват европейските програми за финансиране. Преди това забравете. БСП сега реват защото не са на власт за да крадат. Тоест яд ги че друг ще краде.
17
8
 
1
 
! Отговори
Sesaam преди 6 години
Voenen prevrat v polza na monarhiata...ama to i u komshiite e taka krotko...
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще повярвам на Нинова, ако завре завряния зет в панделата!
15
0
 
27
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 6 години
Събрала се крупната организирна престъпност да обсъжда и да създава антикорупционен закон ???? Тежко и горко на тази държава и този народ ! Най-лошото тепърва предстои !!!!
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ЕС ги натискат да направят закон за да ограничат корупцията и сега руското лоби се чуди как да се формулира закона за да може да продължава да краде безнаказано
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги гледам те са си едно-за нас театрото ! Стария бардак със стария персонал ! Само че баламите вече стават кът !
12
0
 
20
 
! Отговори
нсо преди 6 години
фунти на кисело зеле и развалени яйца.
11
0
 
22
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Нищо няма да направят. Вече над 20г само говорят, обещават и нищо. То ако нямаше това крадене щяхме да сме цъфнали и вързали досега. И народа нямаше да се изнася по чужбина на гурбет. Питайте бай х***й и сие как ги направиха милиардите, сигурно от спестявания от закуските.
10
0
 
13
 
! Отговори
конбобяде преди 6 години
личи си че нещо пак намирисва.не се усеща ама май им люти на очите.ослушват се като в ......
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умират от страх, че ако се навият Президентът ще определя кой да е председател на антикорупционната комисия. И сега, както и за самолетите ще има да се връткат и да носят от 20 кладенци вода, че така не можело.