Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47, Василия Пейчева
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.


522
Още от Политика
Депутатите се разпуснаха за 15-ти, няма да има контрол
Напиши коментар Коментари
371
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако си мислите че такава велика страна се интересува от ганъовски коментари...хахахха много сте зле
370
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 1 седмица
До КТБ=руска партенка
Финансовата компания Булгарсовинвест, единствената небанкова институция, която извършваше банкови сделки до Закона за банките и кредитното дело, е създадена през ноември 1988 година. Капиталът на компанията, регистрирана първоначално по Указ 535 от 1980 г., е 60 млн. лева и е разделен поравно между Българска външнотърговска банка и Внешэкономбанк.
369
11
 
8
 
! Отговори
дуро преди 1 седмица
абе ако русия не водеше хибридна война щеше ли да ги има тук руските тролове от вече 8 години?????
368
0
 
1
 
! Отговори
КТБ=руска партенка преди 1 седмица
До Анонимен
През миналата седмица съдът регистрира първата българо-руска банка "Корпоративна търговска банка" - АД, наследник на Булгарсовинвест. "Когато през лятото на 1993 г. тогавашният вицепремиер на Русия Фьодоров посети България, с учудване установи, че вече от години функционира успешно смесена финансова институция", казва тогавашният шеф на Булгарсовинвест и сегашен главен изпълнителен директор на Корпоративната банка Валентин Станчев.
367
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До WIKI
кви са тези глупости бе, скъпа... КТБ била "руска" банка, но не излезе името и на един руснак замесен с източването и!? А ние българите не пишем имената си на латиница за разлика от вас - турчеещите се! Другар ще казваш да дРътия кУманиЗ - баща ти, който още не се е разделил с партийната книжка, комсомолке....
366
3
 
5
 
! Отговори
WIKI преди 1 седмица
До Чебурака Руско "влияние&
"Банката е създадена от Българска Външнотърговска Банка (БВТБ) като „Булгарсовинвест“ и през 1994 г. е преобразувана в Корпоративна търговска банка (КТБ)". Имаш ли интернет другарю? Или прасето ким чен ун ти е казало, че това са западни лъжи? Е за разлика от червенушките като теб, ние българите знаем какво значи една фирма започваща с "***" в името - взе рушки изедници и мекерета и най - вече Национални Предатели като теб!
365
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко Ви платиха за този доклад осподин Б.Борисов,Цв.Цветанов,г-жо Ек.Захариева?
Колко?
Кой/Кои прибраха парите?
От кого се управлява България от олигоф.реничното бълг.правителство или от него под диктата на Американското посолство и парите на Сорос? От кого господа?
Как така се пише някакъв *** доклад, когато почти всички се опитват да установят някакви прилични отношения с Русия. Но ние сме яки, изпълняваме поръчки и виждате ли Ислямска държава не я посочихме като враг, но сочим Русия.Я
364
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 366
На бас, че не можеш да посочиш веднага и ЕДНО име на убит български "интелигент" след 09.09.44 г.? За разлика от убитите преди това Стамболийски, Вапцаров, Г. Милев, ген. Заимов, журналисти и политици!
363
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 364
Не е било "законно" избрано и не са избити повече от 2000 осъдени! Във всички държави след войната съюзниците на Хитлер са били преследвани, съдени, а някои на смърт, независимо дали са били депутати, министри, лекари, учени или обикновени криминални типове... Чети повече и не пиши глупости!
362
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 358: Знам само, че когато Русия ни "освободила" на 9 септември е избита основната част от българската интелигенция.
361
8
 
11
 
! Отговори
Epik преди 1 седмица
В първите две световни войни сме заемали грешната страна - това е ясно. В очакване на третата не желая да сме срещу Русия и Китай.
360
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 358: Знам само, че когато Русия ни "освободила" на 9 септември е избито цялото,законно избрано правителство на България.
359
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 361
Кои "българи" са избити бе... Такива, като министър-председателя, финансовия и други министри, които са присъединили страната към хитлеристката коалици ли? Знаеш ли, че същия този фин. министър отпуска безлихвен заем на нацистите под формата на селскостопанска и др. продукция за над 75 млрд. тогавашни лева, които са опростени на Германия, съгласно парижките договорености? Или жалиш за убийците на ястребинчетата... Образовай се малко преди да ръсиш глупости!
358
4
 
12
 
! Отговори
Анти преди 1 седмица
ГЕРБ са послушковци. Продават националния интерес на чужди интереси. Обявиха Русия за враг??? А искат по-евтино гориво, много туристи, хъбове... Заради глупавата им политика имаме скъпо гориво, по.малко туристи, никакви хъбове...
357
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 358: Знам само, че когато Русия ни "освободила" на 9 септември са избити над 35 000 българи.
356
7
 
16
 
! Отговори
Това е преди 1 седмица
В България влияние имат САЩ - с военните си бази, ТЕЦовете, посолството... Европа - с банките, фирмите и веригите си. ГЕРБ обаче пише, че Русия имала влияние. Да се смееш ли да плачеш ли.
355
6
 
19
 
! Отговори
Месопроизводител преди 1 седмица
Тези, които са написали доклада са изяли големи количества суджук
354
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знам само, че последно сме бомбардирани от САЩ и Великобритания /ВСВ/, а съвсем скоро НАТО бомбардира братята ни от Сърбия и доста бомби паднаха и при нас. Така че, не знам кой е заплахата...
353
0
 
1
 
! Отговори
BILL преди 1 седмица
До ЛЕНИН СТАЛИН ДМИТРОВ

Зощо?
352
7
 
21
 
! Отговори
Американец преди 1 седмица
ГЕРБ трябва да бъде наритан. Прекалено много калинки имат и пишат все по-глупави доклади.