Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47, Василия Пейчева
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.


522
Още от Политика
Депутатите се разпуснаха за 15-ти, няма да има контрол
Напиши коментар Коментари
351
7
 
16
 
! Отговори
до 350 преди 1 седмица
Напълно си прав. Шорошката пропаганда срещу Русия е безочлива, разчита на незнаещи хора, които да я възприемат.
350
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До сега имаше тъпотии но тази е черешката на тортата. Даже коментарите не си струват, защото няма смисъл да се коментира нещо хем глупаво, хем несъстоятелно. Проста не е за вярване че някой колкото и болен мозък да е ще измисли подобно нещо. А това са правителство, депутати които имат претенции. Това наистина е жалко и Народното събрание час по скоро да си подаде оставка в купом.
349
4
 
16
 
! Отговори
Руско "влияние& преди 1 седмица
Я да анализираме - банките все "руски" и следователно руснаците са "виновни" за високите лихви, които спъват бизнеса! Хипермаркетите отново "руски" и те са причина за храната 2-ро качество и ГМО-то! Всички коли ента употреба се внасят от Русия и отново те "виновни" за мръсния въздух! За скъпия ток отново "виновни" руските електроцентрали и ЕРП-та! Същото и за цените на водата! Друго руско "влияние" да изброявам ли?
348
6
 
5
 
! Отговори
ЛЕНИН СТАЛИН ДМИТРОВ преди 1 седмица
ДА ЖИВЕЙ!
347
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Русофилите" са в шок - тяхната путинова Русия сравнена с криминален престъпник !!!
346
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боже мили какви глупости пишат в доклада - засилено присъствие на Русия в Черно море. Ами американското присъствие по целия свят. Аз не искам Америка, НАТО и изкукуригалата Меркел в България. Не искам никой да се намесва във вътрешните работи на България.За каква намеса на Русия чрез икономически и културни средства говорите, когато стокооборота между Русия и Б-я е намалян многократно а за културни гастроли на руски изпълнители и актьори е направо мижав. Засрамете се и не говорете глупости.
345
6
 
5
 
! Отговори
Мурзилка Дмитриевич преди 1 седмица
Вижте сега, понеже сме на прага на Трета Световна война, засега не трябва да бързаме, да правим заключения кой ни е приятел и кой враг. Първо трябва да видим при каква подредба на фигурите ще започнете войната и тогава ще решим към коя страна ще се присъединим. Може пък да се окаже, че този път трябва да сме с Русия, Китай, Индия, Бразилия и Северна Корея, вместо със САЩ, Германия и Англия.
344
4
 
16
 
! Отговори
Виждащ преди 1 седмица
Единствената надежда за България е да следва интересите си и на запад и на изток. Сега гледаме само на запад и обявяваме Русия за враг. Това е герберска простотия, която вреди на България.
343
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой не са добре не само с главата си но и със самите себе си !
342
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 333
"Руски нефтохим"....
Само той е руски и подарен от русомразеца лостофф... Всичко останало в България е западно и хамереканско - банки, хипермаркети, застрахователни д/ва, мини, електроцентрали, телекоми, ЕРП-та и кво ли още не! А собствениците им дават "огромни" заплати на персонала и хората все "доволни" от западните си началници! Та всичко все западно, вкл. политиката ни прозападна, но видиш ли "имало" руско влияние - Нефтохим!? Глупости на търкалета!
341
7
 
15
 
! Отговори
Тези от ГЕРБ преди 1 седмица
Гербаджиите изтрещяха, заради титлата послушковци обявиха Русия за враг. ГЕРБ ще ни докара до кривата круша.
340
2
 
15
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 седмица
До Ето пак

"Заплаха за нас е сляпото пренасяне на западния начин на живот."

Безспорно е така. Но сляпото преклонение пред Русия и пренасянето на техния начин на живот също е заплаха за България. Дали някой ще се кланя на ЕС, САЩ или Русия е все тая. Който се кланя и прекланя, не живее добре. Само този, който стои изправен и мисли със собствената си глава, той успява.
339
5
 
16
 
! Отговори
държавна измяна! преди 1 седмица
Само агент на ЦРУ или Турция може да напише в доклад за националната сигурност на България, че Русия е враг, а Турция приятел!
338
17
 
7
 
! Отговори
BILL преди 1 седмица
Най-после истината за Раша беше казана! Русия е на едно ниво с най-мракобесните държави. Русия винаги е ненавиждала стремящата се към европейски развитие България.
337
5
 
14
 
! Отговори
Ето пак преди 1 седмица
Заплаха за нас е сляпото пренасяне на западния начин на живот. Затова населението намалява и беднее. Русия за нас е надежда. Заплаха е за тези, които са яхнали народа като кърлежи и възхваляват Европа
336
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За България,а и за Европа,има един враг.И той се казва САЩ.Мръсните говеда ни разсипаха за 25 години и от 25-та икономика в света ни превърнаха в десеторазрядна територия,по-бедна и от Централна Африка.Страна без икономика и армия и население,намаляващо с темпове,за които дори книгата на Гинес е тясна.И то без война,епидемии и природни катаклизми.Това са фактите.Другото е козяшка пропаганда.
335
1
 
12
 
! Отговори
А Н Т И преди 1 седмица
до 335
Дано не ни освобождава повече, че ще е последно !
...................................................................................
Ама ние заслужаваме ли да ни освобождават ?!
334
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 332

Абе ти имаш ли представа какви са жилищата в Русия. Сигурно ще се изгубиш ако идеш.
333
12
 
3
 
! Отговори
До НАРОДА яде асфалт преди 1 седмица
Народа е обобщено понятие и не подлежи на субективни интерпретации, така че когато изразяваш мнение нека бъде от твое име. С понятия като Народ и Родина достатъчно се спекулира от знайни и незнайни патриоти с червена окраска и рушофилистични сърбежи и отклонения !
332
5
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 1 седмица
До: "НАРОДА АСФАЛТ НЕ ЯДЕ"

Ами ако асфалтът беше по-качествен може би щяхме и да го ядем, ама нъцки, предпочитам да ям юфка - тя не е толкова къдрава колкото положения от бате Бойко асфалт!