Екстремистките клетки – най-голямата заплаха за България

Русия на четвърто място в годишния доклад за националната ни сигурност
14 сеп 2017 11:00, Елка Василева
39
Екстремистките клетки – най-голямата заплаха за България
Снимка: архив, Reuters

В челната тройка на заплахите пред националната ни сигурност и тази на Европа в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. е посочена възможността "от инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и др. европейски държави."

На второ място е отбелязана “променящата се глобална среда на международния тероризъм”. Експертите са посочили, че интензивният натиск върху т.нар. Ислямска държава в Сирия и Ирак провокира засилване на действията на групировката срещу държавите от международната коалиция.

Третият риск е политическата нестабилност в региона. “Независимо от ниската вероятност за възникване на конвенционален военен конфликт в Югоизточна Европа напрежението в региона се запазва поради политическата нестабилност, задълбочаващото се междуетническо противопоставяне и сериозните социално-икономически проблеми в някои от държавите”, сочи докладът.

Още по темата

Русия е посочена като заплаха №4 за България в годишния доклад, пише „Труд“. Документът предизвика разнопосочни коментари в кулоарите на парламента и в комисията по отбрана на НС, където влезе за обсъждане.

“Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности”, пише в доклада.

Подобни твърдения има и в миналогодишния анализ на състоянието на националната сигурност, но без крайни квалификации. Посочено е следното: “ Интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез военно, икономическо и културно сътрудничество и оказването на натиск по отношение на външнополитическата ориентация на отделни държави допълнително увеличиха риска за сигурността.

Увеличаването и модернизацията на руските военни способности на полуострова, както и разширеният излаз на Русия до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него доведе до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Допълнително напрежение в региона създаде и предизвиканата от свалянето на руския боен самолет на сирийско-турската граница криза в отношенията между Русия и Турция.”

В главата “Дейности на чужди специални служби (хибридни войни и други посегателства срещу националната сигурност на Република България)” пише, че “основните разузнавателни рискове продължават да са свързани с опитите на чужди специални служби за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация; “изнасяне” на вътрешни проблеми към България.”

“За изпълнение на разузнавателни задачи се използват служители на прикритие в дипломатическите мисии субекти, субекти в религиозната, икономическата, образователната, културната област…”, пише в доклада.

В него се отбелязва, че се провеждат мероприятия за влияние върху общественото мнение, включително чрез използване на медии. В документа се посочва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.

В доклада не са упоменати страните, водещи хибридни действия у нас. Подчертано е обаче, че “поради членството си в ЕС и НАТО и геополитическото си положение България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Съюза и Алианса, като заплахи за националната си сигурност”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
24
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Време е да се вземат крайни мерки срещу корумпирани управници.Повече от 25 години тази държава върви към все по-лошо.Срам ме е че съм потомък на хора като Левски, Ботев, Раковски...Тези хора са дали живота си за да можем ние да продадем родината си!СРАМ И ПОЗОР!
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българинав Япония заплаха 1 за националната сигурност са екстремистите на Ким Трети, щял да потопява целия регион в океана - искал Слънцето да изгрява първо от неговия баир
11
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилските екстремистки клетки са най-голямата заплаха за България !*по руските знамена ще ги познаете
10
2
 
3
 
! Отговори
бай Джи Ад преди 6 години
Идея си нямате
9
16
 
2
 
! Отговори
СульоПульоАтанасИаз преди 6 години
Видяхме ви оня ден на софийския център, колко сте на брой хленчещите за Русия.
8
0
 
30
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Каквото ти е населението такава ти е държавата, в япония няма опастност и няма да има екстремизъм защото няма мюсюлмани в такива мащаби. Те са 0.01 процент от населението. Когато в европа чал мите бяха под 3 процента нямаше никакви атентати или групи за атентати. Гетата в европа са съставени само от фе сове и ци гани. Както и тук. Свеждаш ги под 3 процента и нямаш екстремизъм, престъпност кражби и т.н
7
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Управляват ни национални предатели. Вместо да се възползваме от гео-стратегическото си положение и да бъдем мост между Русия, ЕС и Турция, ние сами си го набиваме като сляпо защитаваме интересите само на едната сила.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До къде я докараха 1 шепа предатели.Ама ний си ги избираме.Напълниха страната с нашественици и ни обричат на живот,като мишки да се крием и оглеждаме.Няма да ходим по молове кина театри.Няма и да пътуваме.Ще седим в къщи да видим кой ще им бачка.Ама и в домовете ни ще ни намерят.Ех Орбане....!
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости! Най-голямата заплаха за България е настоящото й правителство!
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джихадизма е най-големия враг. Русия е единствената страна в Европа, която реално се бори с джихадизма. Но въпреки това Русия ни е враг....Пълна олигофрения. Не ни е враг примерно Саудитска Арабия, която строи джамии и праща салафитски емисари на Балканите, а Русия...не знам кога ще се осъзнаете какво се случва в света и престанете да обслужвате чужди интереси?!?! Управляващите са супер неориентирани в геополитическите процеси и ще натресат на България нещо страшно!!!
3
3
 
21
 
! Отговори
а, има друга преди 6 години
Странно - никъде не е отразено оглупяването на нацията и ширещата се некадърност на всякъде. То това най-бързо ще затрие този лай.нарник българия (не е необходима главна буква)
2
3
 
20
 
! Отговори
Както преди 6 години
каза и президентът на РБългария, има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши!
1
1
 
21
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Дали не е съвсем близо времето,когато отново ще допрем до военната им мощ?Имайки предвид случващото се в ислямския свят.