Екстремистките клетки – най-голямата заплаха за България

Русия на четвърто място в годишния доклад за националната ни сигурност
14 сеп 2017 11:00, Елка Василева
39
Екстремистките клетки – най-голямата заплаха за България
Снимка: архив, Reuters

В челната тройка на заплахите пред националната ни сигурност и тази на Европа в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. е посочена възможността "от инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и др. европейски държави."

На второ място е отбелязана “променящата се глобална среда на международния тероризъм”. Експертите са посочили, че интензивният натиск върху т.нар. Ислямска държава в Сирия и Ирак провокира засилване на действията на групировката срещу държавите от международната коалиция.

Третият риск е политическата нестабилност в региона. “Независимо от ниската вероятност за възникване на конвенционален военен конфликт в Югоизточна Европа напрежението в региона се запазва поради политическата нестабилност, задълбочаващото се междуетническо противопоставяне и сериозните социално-икономически проблеми в някои от държавите”, сочи докладът.

Още по темата

Русия е посочена като заплаха №4 за България в годишния доклад, пише „Труд“. Документът предизвика разнопосочни коментари в кулоарите на парламента и в комисията по отбрана на НС, където влезе за обсъждане.

“Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности”, пише в доклада.

Подобни твърдения има и в миналогодишния анализ на състоянието на националната сигурност, но без крайни квалификации. Посочено е следното: “ Интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние чрез военно, икономическо и културно сътрудничество и оказването на натиск по отношение на външнополитическата ориентация на отделни държави допълнително увеличиха риска за сигурността.

Увеличаването и модернизацията на руските военни способности на полуострова, както и разширеният излаз на Русия до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него доведе до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Допълнително напрежение в региона създаде и предизвиканата от свалянето на руския боен самолет на сирийско-турската граница криза в отношенията между Русия и Турция.”

В главата “Дейности на чужди специални служби (хибридни войни и други посегателства срещу националната сигурност на Република България)” пише, че “основните разузнавателни рискове продължават да са свързани с опитите на чужди специални служби за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие; разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация; “изнасяне” на вътрешни проблеми към България.”

“За изпълнение на разузнавателни задачи се използват служители на прикритие в дипломатическите мисии субекти, субекти в религиозната, икономическата, образователната, културната област…”, пише в доклада.

В него се отбелязва, че се провеждат мероприятия за влияние върху общественото мнение, включително чрез използване на медии. В документа се посочва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.

В доклада не са упоменати страните, водещи хибридни действия у нас. Подчертано е обаче, че “поради членството си в ЕС и НАТО и геополитическото си положение България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Съюза и Алианса, като заплахи за националната си сигурност”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Chavdar преди 6 години
Zaradi tezi kletki li bella Bulgaria e izobilno palna s hartieni, kartoneni, plastmasovi, darveni, metalni i kamenni boukl.uci po ulici, trotoari, jilustni kvartali, mahli, sela, gari, autogari, nivi, livadi, obstinski gori i poleta i opasana s vazdushni exstremni kabeli, olepeni s hartii stalbove i duvari?!
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде са тези опасни екстремистки клетки ?!Най-опасните са комунистите и русофилите.
31
0
 
5
 
! Отговори
Божурски преди 6 години
Те са удобният електорат на вечните управляващи, които ще се кандидатират и за четвърти път, затова ги пазят......
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най голямата заплаха за България са тия които СЕДЯТ ЛАПАТ И СПЯТ в така нареченото народно събрание !
29
1
 
1
 
! Отговори
kasapina преди 6 години
Leleee, Boje Gospodi, kakvo 4udo dojivqhme da vidim - Rusiq e "zaplaha" za sigurnostta ni, Turciq ne e, rusnacite sa ni vragove, turcite sa ni "priqteli". Na Erdogan moje da mu skimne da ni smaje po vsqko vreme, na turskata armiq 6te i otneme po-malko ot den da pregazi cqla Bulgariq, a na na6ite "evroatlanti4eski partniori" nqma da im dreme na 6apkata, prusta nqma da si pomrudnat da ni pomognat. Posle gorko 6te pla4em i 6te umolqvame Rusiq da ni pomogne predi turcite da ni izkolqt.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес.бг извини се, бе!!!пускате фалшиви новини и заблуждавате народа
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NAI- OPASNA ZA BALGARIA E GERB.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой пусна фалшивата новина, че в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. заплаха номер едно е Русия? "Комисия в ЕС пусна наши сайтове, които генерират фалшиви новини. Много е интересно, че именно от тези сайтове излезе горната фалшива новина.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от къде дойдоха тези клетки ?А да, от ценностите на европа която ни каза да приемем бежанци и да уважаваме тяхната религия . Там ни е проблема , че се държим за чужди изг..ци пардон ценности
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости на кръгчета, най голямата заплаха за РъБъ са политиците и *** наричащи себе си елит!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой пусна фалшивата новина, че в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. заплаха номер едно е Русия?
22
1
 
10
 
! Отговори
да преди 6 години
ама изобщо нямаме за цел единна и не знам си каква г'ейска Европа !!!важна е само България, а на Европа майната й - да го д'уха !!!имат значение само българските интереси без значение дали са за сметка на някаква си Европа, която е континент, а не държава, така, че стига клишета..това, че някой в Европа го е страх от Русия не е наш проблем
21
2
 
17
 
! Отговори
Българина до13 преди 6 години
Япония си имат ким инясно че никога абсолютно никога ким няма да нападне никой. Не му е по мащабите да води война с нито един съсед, точно както ние си имаме турция, която ще ни лапне първо икономически после етнически, може и в обратен ред, турция е националната заплаха от 700г и никой друг, и ще е така докато я има в тези й мащаби, ако имаме късмет ще стане наполовина и малко ще си отдъхнем.. И не само ние
20
2
 
18
 
! Отговори
българина преди 6 години
Когато част от южна България замине към турция, за което герб работят, все пак герджиков изгони 6 сепаратиста, а не бб тогава ще извадя този доклад и ще накарам с със собствената си кръв доклададжията да задраска името на Русия и да допише с главни букви в името на доклада, Турция е националната катастрофа която герб подкрепи като евро ценност', а всеки един гербаджия да изяде по една страница от него за спомен на поколението му, за да се гордее с него.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основна заплаха за България са НПО под тяхно крило и защита у нас действат ислямистки клетки.Всички знаем от къде идват парите, а НПО се явяват техни защитници.Трябва да се премахнат партия която се заеме с тях ще има моя глас.
18
3
 
28
 
! Отговори
Християнка преди 6 години
До гуша ми е дошло всяка сутрин да слушам отвратителният им животински вой от джамиите... Знам откъде получават гнусните си пари. И с цялата си наглост продължават да строят тези средища на злотото. Имат си мюсюлмански държави, да си вземат килимчетата и да си ходят там, там да вият колкото си искат.
17
4
 
3
 
! Отговори
недомож преди 6 години
Екстремистки клетки в България? И да има такива, защо биха били опасност за нас? Някой в Европа ще се трогне ли ако тук стават атентати? Че и руснаците. Ще наслагат едни знамена по снимките във фейсбук и дотам.
16
2
 
27
 
! Отговори
гт преди 6 години
А какво ще кажете за терористичните клетки, наречени местни и централни партийни структури ?! Те са тези, които си отглеждат РОМСКИ мюсюлмански структури по махалите !
15
2
 
3
 
! Отговори
Fai преди 6 години
Dali exstemistki kletki sa opustoshili obstinski starcheski dom i obstinski hospis Kurjali, hei li ili major Azis?
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то във всяка маала вече има клетки с екстременти