Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!

Журналисти: Догадките са били извадени от контекста
14 сеп 2017 12:45, Петя Славова
114
Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!
Снимка: Reuters

Русия не представлява заплаха за националната сигурност на България. Около това заключение се обединиха журналистите Георги Коритаров и Валерия Велева, които коментираха в "България сутрин" дискутирания в пленарната зала доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година.

И двамата подчертаха, че правителството е органът, който може категорично да се произнесе дали Русия е заплаха за страната ни или не, но в доклада никъде дори не се споменавало - пряко или косвено - че България е конкретен държавен субект, чиято сигурност е застрашена от Русия.

Още по темата

"Абзацът започва с изречението, че действията на Русия са заплаха за една основна идея - за мирна и стабилна Европа. Едно е да си заплаха за основна идея, друго е да си основна заплаха. При това това разсъждение е направено в контекста на доклади и оценки, давани от ЕС като организация", посочи Коритаров.

Велева подкрепи казаното като добави, че дори и някои от депутатите, коментирали доклада в парламента, не са го чели, а това, по думите ѝ, било недопустимо:

"Както е недопустимо колегите журналисти, които вадят откази от доклада и манипулативно ги интерпретират и вадят в заглавия. Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, няма никаква конкретна заплаха за националната сигурност на България. Единствената заплаха за нас и Европа е радикалният ислям.

Аз бях заедно с министър-председателя в Кавала по време на подписването на меморандума с гръцкия премиер Ципрас. И двамата премиери казаха, че България и Гърция могат да бъдат мост между Русия и Европа. Е как тогава, ако Русия е заплаха за националната ни сигурност, ние ще я ползваме, ще бъдем мост към нея?", запита Велева.

По думите ѝ определени абзаци в доклада са копирани от изказвания на западни лидери, измежду които Джордж Сорос и Доналд Туск, които в свои изказвания поставят руския президент Владимир Путин до ИДИЛ в контекста на застрашаващите Европа фактори.

"Текстове, които изразяват буквално и само позиции на ЕС представят България като активен, дисциплиниран, послушен, разбира се без собствено въображение и принос, но послушен член на Европейския съюз. А това е и една от основните цели на България - да стане член на Шенген. Представете си, ако имаше някакъв разрез с европейските оценки и политики", посочи от своя страна Коритаров пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
5
 
! Отговори
гого преди 6 години
хубава дъвка е Захари Стоянов с еднипреписани му стихиве за Русия, но се оказа че е пиредната изфабрикувана лъжа, казвана през път и над път да я докарат до истина. Никой не може да изкара ръкопис потвърдено негов.Агенция ЕЖК една жена казала....
31
10
 
6
 
! Отговори
До давай закурим преди 6 години
Така е, това което раССия не може да превземе с военния си скрап, ще го превземе с "обаятелните" си рушки гражданки. То и у нас има потърпевши от тая секс-инвазия ... Не случайно част от присъстващите тук, говорят с рушкия си акцент, наследен от матушките си .... !!!
30
4
 
9
 
! Отговори
:):) преди 6 години
друже ми що не дойдат американски германски туристи да изкупят черноморието, кой ги спира, нали вудя лани в Анталия какъв срив, сълзи и сополи бяха от турчилята.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно тия журналисти ще се изкажат най "меродавно" по въпоса. Отявлени слугинажи от едно време. Единия ченге от дс, другата метреса на такива.
28
1
 
5
 
! Отговори
водка PUTINKA преди 6 години
Не разклащай преди употреба.
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че в дадения момент Русия не е заплаха за нас. Това ще е така докогато 25% от БВП на България се превежда директно в Москва. В момента когато някой политик врътне кранчето, спящите руски терористични клетки ще бъдат събудени и държавата ни ще бъде удавена в кръв
26
9
 
5
 
! Отговори
бай преди 6 години
Естествено, че Русия е главната заплаха за националната сигурност на България и който твърди обратното или е много *** или е на заплата /виж Захарий Стоянов - оттогава нищо не се е променило/...
25
1
 
4
 
! Отговори
давай закурим преди 6 години
До До Деверенченкое той тоя любителя на вискито щял и Турция да превзема цялата с рускини, не му се сърди чак толкова след полунощ
24
2
 
8
 
! Отговори
До Деверенченко преди 6 години
Вашите туристи не сме ги канили, те сами дойдоха да купуват имоти по Черноморието ни, а един Ваш подпийнал политик от партията на товарищ путин, дори прояви чувството си за хумор, като се изцепи че ще се каните да купувате цялата ни държава .... !!!
23
11
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Наистина ли мислиш, че Путин е виновен за Украйна? Украинците излезха *** като нас. Разрушиха всичко постигнато и приеха американско или европейско на 3-4 цена. Ние също. Унищожихме атомната централа и си направихме американски водни централи, които произвеждат златен ток. Поклонихме се за Южен поток и го спряхме. Транзитна тръба падащи милиони от нея. Златото къде ние - Канада. Златото на Украйна къде е - американски компании се докопаха до него. Американската заплаха е не по-малка от руската
22
3
 
11
 
! Отговори
До анонимен 19 преди 6 години
Да не станем пак турски виатет и точно русия да се окаже причината за това?!Какво общо има диктатурата на путин със смелите войни, които ни освободиха?!! путин е рожба точно на тия, които избиха освободителите ни!
21
4
 
10
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Истина 11 Не Русия , Путин е заплаха с амбициите си да въстанови СССР, но това е невъзможна.Страните от бившето СИВ не желаят да се върнат към мизерията.
20
15
 
13
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Време е славяните от цяла Европа - българи, поляци, украинци, чехи, хървати и още много други, да се обединят в железен юмрук и да смажат общата заплаха в лицето на руския империализъм!
19
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше Русия, вече да сме т.урски вилает.
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка една агресивна държава от 3-тия свят е заплаха.Руснаците са точно такива и България трябва да седи далеч от тази руска дупка.
17
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе ние сами не можем, но НАТО ще бодне руснаците накрая и ще приключи със заплахите.
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказателството за намесата на русия у нас е начело на републиката ни
15
7
 
20
 
! Отговори
доро преди 6 години
Най-голямата заплаха за България всъщност е правителството ни - упорито се опитва да ни вкара в предстояща голяма война, която НЕ НИ ЗАСЯГА!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първия вече го мрази света , а втория е следващия с големите изцепки , които вредят на всички нас .
13
18
 
20
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Русия и народа й не са опасни за България. Съветските управници са опасни! Много хора обаче се подават на наивни внушения за "братство" и славянство, и подкрепят диктатурата на путин, дори когато това е в явен ущърб на България. Да вярваш, че в 21 век, междудържавни политически и икономически отношения могат да се градят на "исторически връзки" и обща писменост и религия, е повече от наивно. И в Украйна са православни славяни, и там ползват кирилица, а вижте как постъпи путин с тях!