Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!

Журналисти: Догадките са били извадени от контекста
14 сеп 2017 12:45, Петя Славова
114
Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!
Снимка: Reuters

Русия не представлява заплаха за националната сигурност на България. Около това заключение се обединиха журналистите Георги Коритаров и Валерия Велева, които коментираха в "България сутрин" дискутирания в пленарната зала доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година.

И двамата подчертаха, че правителството е органът, който може категорично да се произнесе дали Русия е заплаха за страната ни или не, но в доклада никъде дори не се споменавало - пряко или косвено - че България е конкретен държавен субект, чиято сигурност е застрашена от Русия.

Още по темата

"Абзацът започва с изречението, че действията на Русия са заплаха за една основна идея - за мирна и стабилна Европа. Едно е да си заплаха за основна идея, друго е да си основна заплаха. При това това разсъждение е направено в контекста на доклади и оценки, давани от ЕС като организация", посочи Коритаров.

Велева подкрепи казаното като добави, че дори и някои от депутатите, коментирали доклада в парламента, не са го чели, а това, по думите ѝ, било недопустимо:

"Както е недопустимо колегите журналисти, които вадят откази от доклада и манипулативно ги интерпретират и вадят в заглавия. Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, няма никаква конкретна заплаха за националната сигурност на България. Единствената заплаха за нас и Европа е радикалният ислям.

Аз бях заедно с министър-председателя в Кавала по време на подписването на меморандума с гръцкия премиер Ципрас. И двамата премиери казаха, че България и Гърция могат да бъдат мост между Русия и Европа. Е как тогава, ако Русия е заплаха за националната ни сигурност, ние ще я ползваме, ще бъдем мост към нея?", запита Велева.

По думите ѝ определени абзаци в доклада са копирани от изказвания на западни лидери, измежду които Джордж Сорос и Доналд Туск, които в свои изказвания поставят руския президент Владимир Путин до ИДИЛ в контекста на застрашаващите Европа фактори.

"Текстове, които изразяват буквално и само позиции на ЕС представят България като активен, дисциплиниран, послушен, разбира се без собствено въображение и принос, но послушен член на Европейския съюз. А това е и една от основните цели на България - да стане член на Шенген. Представете си, ако имаше някакъв разрез с европейските оценки и политики", посочи от своя страна Коритаров пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамно е че Русия въпреки природните си ресурси не може да осигури нормален живот на населението си. Това се осъзнава от управниците които правят всичко което е по силите им да вредят на съседните страни и по този начин да могат да разправят на поданиците си че и при другите е зле. Това се вижда и в този форум където руските *** използват всяка възможност да хулят и омаловажават всичко положително в ЕС и Бг. Това разбира се е голяма заплаха за България, която не е трудно да се види.
11
19
 
15
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Руснаците не са заплаха- Русия Е!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Заплашителспокойно, не се страхувай от Русия, короядът и екопастирите осигуриха отоплението за тази и следващата зима, а храната е от Ориента и Бизония, овкусена с китайски есенции
9
4
 
9
 
! Отговори
фейкнюс преди 6 години
...чукча писател, не читател...пускат половинчат "цитат" свободно съчинение по диагонала и троловете се накачулват по амбразурите да хулят България, докато премигват рекламите
8
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги е била заплаха за нас. Осебено сега трябва да си сляп за да не видиш това.
7
0
 
7
 
! Отговори
даааааааа преди 6 години
Агент Алберт май пак ще обърне палачинката, хахах.Бивши ченгета няма.
6
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А наште "Умни" политици да си седят мирно и да не плюят, щото ако от Русия врътнат кранчето на газта ние умираме от студ и глад.- --------Ето това е само една от многото заплахи и Заплашител под мене сам си я признава и даже заплашва.
5
7
 
24
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Из форума сега ще се понесе достатъчно рушка газ, така че няма да останеш необгЪзен !
4
23
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ако ми спре газта герб да си подава веднага оставката изобщо да не се мотае
3
30
 
25
 
! Отговори
от Сибир преди 6 години
раССия винаги е била заплаха за цивилизования свят и най-вече за Себе си .... !!!
2
24
 
26
 
! Отговори
Заплашител преди 6 години
Никога не е била и никога няма да бъде.А наште "Умни" политици да си седят мирно и да не плюят, щото ако от Русия врътнат кранчето на газта ние умираме от студ и глад.
1
15
 
18
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
Ц.Ц Е ЗА ЗАТВОРА