За 15-и от НС: Честитки, но и критики за образованието

Хаос ли е новата ни образователна система?
14 сеп 2017 11:22,
0
За 15-и от НС: Честитки, но и критики за образованието
Снимка: Булфото, архив

Ден преди 15 септември депутатите пожелаха успешен старт на новата учебна година на ученици и учители. С декларации от парламентарната трибуна те припомниха важността на образованието, но и посочиха проблемите в системата.

Милена Дамянова от ГЕРБ припомни, че управляващото мнозинство е обещало и изпълнява управленския си анагжимент образованието да е приоритет.

"Няма да се спускам в подробности какво и колко е свършено. Само ще спомена за повишението на учителските заплати от 1 септември, ангажиментът на правителството на г-н Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, възможността на учителите да работят без бюрократични спънки", каза Дамянова.

По думите й в темата за образованието няма място за политиканстване и популизъм, въпреки че опозицията използва тази тема, за да покаже уж грижа за обществото.

"Само образованите могат да градят своето бъдеще. Работим за училище, което изгражда личности", заключи Дамянова.

Ирена Анастасова от левицата настоя, че новият закон за предучилищното и училищното образование е експеримент и е предизвикал хаос в образователната система.

"Системата не беше готова за този експеримент. Как училищата ще се подготвят за учебната година при наредби, които са като плаващи пясъци, как се пишат стратегии, когато не се знаят утрешните финансови възможности", попита червената депутатка и настоя, че реформата е била управлявана на принципа "каруцата пред коня".

Анастасова очерта и проблема със социалното неравенство в училище и големия брой на напусналите училище. По думите й България е на едно от първите места в Европа по детска бедност.

Ерол Мехмед от ДПС настоя, че щом образованието е приоритет за кабинета, това не трябва да означава само повече пари.

"Това означава образование, отговарящо на новото време - добре подготвени млади учители, реално обхванати и обучаващи се деца, както повелява Конституцията. Трябва да се усети и държавната подкрепа и в малките училища далеч от софия, в планински, гранични и рискови райони, където децата имат право на образование и да изучават и официалния език, и своя майчин", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари