Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...

Вицепрезидентът Йотова и лидерът на ПЕС Станишев с добри думи за Москва
14 сеп 2017 14:33,
202
Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...
Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Русия необходим съюзник за борбата с международния тероризъм и страна, с която Европа трябва да работи.

Още по темата
Йотова откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски в парламента, а думите й идват ден след като повод за коментари стана докладът за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за България.

Според вицепрезидента, напоследък се изразходва прекалено много енергия за спорове и замеряне с квалификации в една или друга посока. 

По думите й санкциите, които ЕС наложи на Русия и нейната обратна реакция, не само не са дали резултат, а имат и негативен такъв.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира доклада и каза, че той не смята Русия за основна заплаха за сигурността ни. Бившият премиер също уважи изложбата на Кардамски в парламента.

"Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който заплашва всяка европейска страна", каза той.

Станишев коментира, че влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите с Русия.

"Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним", каза председателят на ПЕС.

Според него, когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат и политическите послания. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и образователните реформи в Украйна, според които се ограничава правото на малцинствата да учат майчин език.

"Тази реформа засяга не само България, но и другите малцинства. Украйна дължи отговор дали ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави, дали ще има малцинства в Украйна или няма да има", коментира тя и уточни, че реформата вече се е случила, защото законът е гласуван на 5 септември в украинския парламент.

Според нея премахването на изучаването на майчиния език ще затрудни децата, които искат да учат в български университети.

Илияна Йотова коментира и изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да влязат възможно най-бързо в Шенген. По думите й той не за първи път призовава за това.

"Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
тоя погребалния- абе кви са тия фалшификации бе,как да ви вярваме като пишете такива глупости? *** ти си нямаш понятие бе! знаеш ли колко са 1 300 000 войника бе? Тва е половината щатска армия бе! Те с толкоз не са били в европа през ВСВ бе!
132
8
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До ognyanzВсеки от нашите съседи е окупирал територия с българско население и направил етническо прочистване. И Турция, и Сърбия, и Гърция и Румъния. А какво ни е окупирала и какво ни е отнела Русия.--------------------Ами *** вече 140 години им помага във всичко това. Нали си наясно, че винаги, когато са ни взимали територии, *** им е помагала. Директно с военна сила са излизали срещу нас, за да ни откъснат земя и да я дадат на други.
131
9
 
6
 
! Отговори
руските кучки преди 6 години
се активизират по всички линии, я вижте и по форумите кво става... но скоро ще приемат ЗАКОНЪТ и ще ги разкараме от Милата ни Родина...
130
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е заплаха за българските соросовидни влечуги. Треперете червеи...
129
5
 
19
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Нато има в Европа 3 200 000 солдата, от които 1 350 000 американски, 9800 бойни танка, от които 2800 американски, 6 100 бойни самолета, от които 3 550 американски, и 400 американски военни бази на територията около Русия. Русия има 830 000 войника, 3 000 бойни танка и 1 900 бойни самолета, и 0 руски военни бази на територията около Нато и около САЩ. Статистиката показва, че Нато и САЩ се готвят да нападнат Русия, а не обратното.
128
5
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 129: Това което си написал няма връзка с темата, но все пак:"Русия е жалко копие на запада,цялата й култура,технологии, са изкопирани от западните."Знанието е ограничено, а невежеството - безгранично. От кого според теб Толстой е копирал "Война и мир"? А Пушкин - неговите произведения?
127
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е терорист. Кви съюзници кви *** простотии ?!
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джавкат разни палета, защото си нямат друга работа. От западните лидери само Тръмп е от голяма класа, другите и те са палета. А Тръмп е наясно, че рано или късно американо-руските отношения трябва да се подобрят
125
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социолигическите изследвания сочат, че 95 процента от българите уважават Русия и са за добри българо-руски отношения. Останалите 5 процента - това е изметта на българския народ - из-мекяри,гад-жали и малки национални предателчета като Иванчо Хаджипенчович, който носеше фес и подписа смъртната присъда на Васил Левски.
124
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социолигическите изследвания сочат, че 95 процента от българите уважават Русия и са за добри българо-руски отношения. Останалите 5 процента - това е изметта на българския народ - ***,*** и малки национални предателчета като Иванчо Хаджипенчович, който носеше фес и подписа смъртната присъда на Васил Левски.
123
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва няма нищо общо с Рим,защото Русия е държава от 13 век.Има само един брак през Средновековието между византийска принцеса и руски княз,този с внучката на Погонат,което не е основание,Русия да претендира,да е "Трети Рим".Какво да кажем ние,българите,които имаме десетина династически бракове между наши царе и боляри,с византийски принцеси?
122
3
 
3
 
! Отговори
Верно бе преди 6 години
Новата Римска империя Рим-Истабул -Москва
121
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 132 Да не мислиш,че точно на теб ще ти го поднесат в оригинал,този е за шарани като теб.България е евроатлантическа страна и политиката й към Русия,не се различава от тази на ЕС и САЩ.
120
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В доклада никъде не пише, че Русия е заплаха за България, но шараните с промити мозъчета веднага се хванаха на въдицата
119
7
 
3
 
! Отговори
ген. Колев преди 6 години
В Русе в парка на Възрожденците има 15ина гроба на съветски войници от 1944-45 г. Всички те са застреляни от собствените си офицери за изнасилвания, грабежи и пиянство.Това ми го разказа руснак - очевидец, който почина преди 2 години на 91г. Сега на всеки съветски празник русофилите ги затрупват с цветя...
118
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите комунисти-социалисти са жалки предатели,които за шепа рубли",са готови да продадат страната си на агресивна Русия,която рекетира България икономически и политически,чрез газта и посредством петата си колона у нас.Всички те имат досиета в Кремъл и изпитват панически страх от кремълските хулигани.Днес говорят за някакъв"мост между България и Русия",което е направо смешно.ЕС и САЩ могат да контактират с Русия и без нас.
117
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е жалко копие на запада,цялата й култура,технологии, са изкопирани от западните.На снимката,статуята на римския патриции,няма нищо общо с руския цар,нито с руския мужик.Смешникът Путин си поръча и му изработиха бюст на император,което е още по-тъжно.
116
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия/СССР/ винаги се е стремила към световно господство,да завзема територии,а тези които не може да завземе,да ги контролира.Цялата история на Русия е войни за територии.Русия не е намалила агресията си до днес,само сменя тактиката си,заблуждава запада,че е демокрация,а всъщност е диктатура,която не признава световното право.Използва всякакви средства,за да посдтигне целта си-насилие-войни,шпионаж,хибридна вона,подкупване на висши политици..пета колона,като тази у нас.
115
8
 
3
 
! Отговори
ген. Колев преди 6 години
След толкова много години, мъчително бавно, но истината за вредите, които е нанесла на България и нанася в момента Русия(СССР), ще излезе наяве. Жалкото е , че до тогава ще трябва да си отидат поне още 2 поколения.
114
6
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Какво имаме ние да делим с Русия? Всеки от нашите съседи е окупирал територия с българско население и направил етническо прочистване. И Турция, и Сърбия, и Гърция и Румъния. А какво ни е окупирала и какво ни е отнела Русия. За нас тя може да бъде търговски партньор, от което да спечелим. Но нашите политици досега са провалили всеки съвместен проект. Затова няма да има Южен поток, а АЕЦ "Белене" ще остане като музей на некадърността на открито.