Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...

Вицепрезидентът Йотова и лидерът на ПЕС Станишев с добри думи за Москва
14 сеп 2017 14:33,
202
Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...
Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Русия необходим съюзник за борбата с международния тероризъм и страна, с която Европа трябва да работи.

Още по темата
Йотова откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски в парламента, а думите й идват ден след като повод за коментари стана докладът за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за България.

Според вицепрезидента, напоследък се изразходва прекалено много енергия за спорове и замеряне с квалификации в една или друга посока. 

По думите й санкциите, които ЕС наложи на Русия и нейната обратна реакция, не само не са дали резултат, а имат и негативен такъв.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира доклада и каза, че той не смята Русия за основна заплаха за сигурността ни. Бившият премиер също уважи изложбата на Кардамски в парламента.

"Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който заплашва всяка европейска страна", каза той.

Станишев коментира, че влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите с Русия.

"Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним", каза председателят на ПЕС.

Според него, когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат и политическите послания. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и образователните реформи в Украйна, според които се ограничава правото на малцинствата да учат майчин език.

"Тази реформа засяга не само България, но и другите малцинства. Украйна дължи отговор дали ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави, дали ще има малцинства в Украйна или няма да има", коментира тя и уточни, че реформата вече се е случила, защото законът е гласуван на 5 септември в украинския парламент.

Според нея премахването на изучаването на майчиния език ще затрудни децата, които искат да учат в български университети.

Илияна Йотова коментира и изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да влязат възможно най-бързо в Шенген. По думите й той не за първи път призовава за това.

"Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
21
 
! Отговори
ричо преди 6 години
Заплаха номер едно за народонаселението е клептоманското правителство и най вече главния клептоман
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори пРезидентурата
111
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е терористичав държава 1 в света. Открай време руските *** са използвали терористи за да прокалват своите интереси. Всички арабски терористи са рожба на Москва, а Идил е направен от руски агенти-офицери на Саддам завършили в Москва. Това е ФАКТ!
110
10
 
8
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
нямa вечнa робия, товa покaзвa историятa- въпросa е сaмо КAК ще приключи руското робство в Бг. то, с КРЪВ или с много КРЪВ! Aлaбaлизмите нa Дс- " десните" зa т.нaр. " мирен преход" директно отидохa в кaнaлизaциятa! A нa онaя крaвa висепрезиденшaтa един голем РУК
109
8
 
21
 
! Отговори
ABC преди 6 години
Заплаха за националната сигурност на България е малоумното и правителство.
108
0
 
4
 
! Отговори
Русофоб преди 6 години
Грузински и украински, т.е.
107
13
 
12
 
! Отговори
Русофоб преди 6 години
До А.Вергов - русофилКой напада Русия, бе? Грузия и Украйна ли я нападнаха? Да не би в момента руски и украински войски да окупират руска територия?... Айде извадете си копейките от г*** вече... Колкото по-далеч са руските агресори от България, толкова по-добре!!!
106
13
 
14
 
! Отговори
Русофоб преди 6 години
Какви глупости дрънка Йотова. Русия е терорист и агресор номер едно. Санкции до дупка, дано североазиатските диваци фалират час по-скоро!
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Krom Престани да пелтечиш, тикво ! Нищо не ти се разбира, освен че яко мразиш Русия !
104
13
 
13
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
русия не е заплаха на българите русия е по-големият ни брат.заплахата идва от сащ за да си въртят милярдите искуствено създадоха си враг да си продават оръжието си да да си поставят базите си.една от жертвите на сащ това е българия
103
0
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Няма страшно! Перник направи успешно изпитание на ядрено оръжие тази сутрин. Защитени сме! (Само с винкело не може!)
102
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам пълно с *** тука, борещи се да заработят някоя копейка. Моля каот толкова ви харесва Москва и политиката на Путин да емигрирате в нея посока. Ние нормалните хора ще останем тук да си се мъчим.Благодаря предварително.
101
9
 
12
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Като изринем досадните американци от нашите бази, Русия няма да е заплаха и за армията ни
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вергов, и да продължаваш и да не, само тези "писаници" са достатъчни за да те залщлеем на първия уличен стълб!За държавна измяна и антидържавна политика, както сам си драснал.Понял ***?
99
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е единствената държава с историят която използва ядрено оръжия срещу цивилно население и избива близо половин милион невъоражени мирни граждани с атомните бомби.
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А.Вергов - русофил Аве , байно , как ги из4исли тези 80 % ,ти добре ли си , ха-ха-ха .Ме4тател безумен , образ невъзможен !
97
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е Зло за целият човешки свят.Питайте съседните и държави, които е тормозила столетия наред.
96
14
 
21
 
! Отговори
А.Вергов - русофил преди 6 години
"ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ, НИКОГА ПРОТИВ РУСИЯ ". АКО НЯКОИ ГЪЗОЛИСЦИ ПРОДЪЛЖАТ ДА МИСЛЯТ И ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ ЩЕ НИ ДОКАРАТ ДО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, А НА БЪЛГАРИЯ САМО ТОВА Е Й НЕОБХОДИМО ! ТАКА ЛИ НИКОЙ НЕ РАЗБРА , ЧЕ 80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА РУСОФИЛИ.АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ДЕЙСТВИЯТА СРЕЩУ РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВАТ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И АНТИДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА. С РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГОВАРЯ , А НЕ ДА СЕ НАПАДА. ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ ОЩЕ ИЛИ МЕ РАЗБРАХТЕ !
95
5
 
11
 
! Отговори
cxbfffd преди 6 години
"В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за страната." Това изречение го има във всеки един доклад за национална сигурност на 150 държави.
94
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическите, продажни политици,винаги са поставяли на преден план руските интереси,дори преди българските! Няма смисъл да се публикува мнението им по темата,то е ясно,по подразбиране.