Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...

Вицепрезидентът Йотова и лидерът на ПЕС Станишев с добри думи за Москва
14 сеп 2017 14:33,
202
Заплаха ли? Русия е съюзник срещу тероризма, един необикновен съсед...
Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече Русия необходим съюзник за борбата с международния тероризъм и страна, с която Европа трябва да работи.

Още по темата
Йотова откри изложбата "Големите на 20 век" на художника Валентин Кардамски в парламента, а думите й идват ден след като повод за коментари стана докладът за състоянието на националната сигурност на страната ни през 2016 г. В него Русия се посочва като външнополитическа заплаха за България.

Според вицепрезидента, напоследък се изразходва прекалено много енергия за спорове и замеряне с квалификации в една или друга посока. 

По думите й санкциите, които ЕС наложи на Русия и нейната обратна реакция, не само не са дали резултат, а имат и негативен такъв.

Председателят на европейските социалисти Сергей Станишев също коментира доклада и каза, че той не смята Русия за основна заплаха за сигурността ни. Бившият премиер също уважи изложбата на Кардамски в парламента.

"Очевидно е, че заплахите са различни. Те идват от бежански и миграционни потоци, от тероризъм, който заплашва всяка европейска страна", каза той.

Станишев коментира, че влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние и върху нашите с Русия.

"Искам да кажа лично мнение – Русия за България винаги е била не просто обикновен съсед. В съзнанието на българите тя остава страната, която е дала най-много за освобождението на България от османското владичество с десетки хиляди руски войни. Ние винаги това ще го помним", каза председателят на ПЕС.

Според него, когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат и политическите послания. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и образователните реформи в Украйна, според които се ограничава правото на малцинствата да учат майчин език.

"Тази реформа засяга не само България, но и другите малцинства. Украйна дължи отговор дали ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави, дали ще има малцинства в Украйна или няма да има", коментира тя и уточни, че реформата вече се е случила, защото законът е гласуван на 5 септември в украинския парламент.

Според нея премахването на изучаването на майчиния език ще затрудни децата, които искат да учат в български университети.

Илияна Йотова коментира и изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който призова България и Румъния да влязат възможно най-бързо в Шенген. По думите й той не за първи път призовава за това.

"Лесно е да бъдеш председател на Комисията, да призоваваш за бързо приемане на двете страни в Шенген с ясното съзнание, че това зависи от пълното мнозинство в Европейския съвет и че ЕК няма никакви правомощия", поясни вицепрезидентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
2
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Наглост Наглост все голяма .Лъжат и крадат Йотова и стани шев се изказаха пак неподготвени. 21век сме има филм за Путин документален Погледай те ги избива т хора и как олигарсите им забогатели как На Елцин обещал да не вземат никакви мерки и преследване и отнемане на ограбеното.Що за наглост на българските крадливи социалисти
152
4
 
5
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ !!! НАШИ БРАТЯ !!! НАША ПЪТЕВОДНА ЗВЕЗДА !!! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ РАЗДЕЛИ !!! БЪЛГАРИЯ Е РУСИЯ И РУСИЯ Е БЪЛГАРИЯ !!! ПОКЛОН ПРЕД НАЙ ВЕЛИКИТЕ НАРОДИ НА ЗЕМЯТА !!!
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 163 Браво, позна, близо си,но ти трябваше малко време...В едно нещо си прав,Европа е люлка на световната цивилизазия.Европейски народи са описали човешките достижения и са ги развили,а по-сетне,християнството е положило основите на цивилизазията, в която живеем-Рим, Византия и всички европейски народи, допринесли за това развитие.Културата е нещо, което е общо достижение на човечеството.Статиите пред Ермитажа обаче са в бароков стил, който никак не прилича на руската, традиция в изкуството.
150
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма е нелечимо психическо заболяване, което засяга предимно елементарните, ретроградните и изостанали в първобитния строй същества.
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страна в която ако удариш жена си те пращаха директно в Сибир по бързата процедура не мисли лошо просто всеки си гони интересите онея бледоликите какво са. Историята е пълна с примери кой ни спря след Одрин с заплахи та да не гътнем Истанбул .
148
7
 
7
 
! Отговори
СС преди 6 години
Илиянче - чемодан, вокзал и в Сибир! Ти не си българка определено!
147
5
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 153: Аз все пак не разбрах от това, което си написал, от кого са копирали Толстой и Пушкин. Има ли руска култура, изкуство и наука или според теб всичко е копирано?Като използват твоите аргументи нашите братя от Македония например много лесно могат да докажат, че няма българска средновековна култура и че всичко сме копирали от Византия.Както вече писах, знанието е ограничено, а невежеството (в т.ч. на троловете) е безгранично. Така че п'люйте по Русия (щом се плаща за това) халал да би е.
146
10
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Странна работа тая със Сатанишевич?! Роден и пораснал в Украйна и Лондон,ама през цялото време човекът се чувствал българин и голяма мераклийска любов към братята освободители!?Направо история от мусински свидетел/КГБ агент/ в долнопробен районен съд!На съдът всичко е ясно,да влезе убитият!!
145
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин!
144
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 157Не си спомням в България, да е имало избори за идеологически предпочитания последните години, а изборите , показаха едно единствено нещо , че хората са стигнали дъното, и са готови да продадат гласа си, за няколко килограма стиропор , които се плащат с техните пари в крайна сметка .
143
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е дива,азиатска страна,създадена през 13 век.Дори и в древността,ремската империя не е достигала до нейните земи,древните...Няма нищо общо с Рим,освен мокрите сънища на Путин и грандоманията на руснаците.
142
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен137 Как точно ги изчисли не знам,но изборите най-добре показват,че болшинството българи са за евроатлантизма,а не за агресивна Русия.Истинският предател на българското революционно движение е сърбинът Димитър ОБщи,който проваля всичко,до което се добира.А Сърбия е руска *** била винаги и двете са срещу България.
141
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен138 Как точно ги изчисли не знам,но изборите най-добре показват,че болшинството българи са за евроатлантизма,а не за агресивна Русия.Истинският предател на българското революционно движение е сърбинът Димитър ОБщи,който проваля всичко,до което се добира.А Сърбия е руска *** била винаги и двете са срещу България.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До погр ебален агент143 И добре ще направят,за да спасят народите от нея.
139
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ха,ха!Скулптурата изобразява римски патриций,който няма нищо общо с руските царе,нито с руския мужик.Русия е държава от 13 век.
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz142 Кой построи Москва,Санкт Петербург,не са ли италианските,финландски,френски майстори?Кой изгради руската флота,не са ли финландците?Цялата царска,руска аристокрация се е образовала във Франция,дори в руския двор,се е говорило само на френски език.Екатерина Велика е германка и е устроила дворците в Русия,по подобие на тези в Западна Европа,както и порядките,културата,традициите.Пушкин иТолстой са личност именно от тази културна атмосфера,която ,ако не бе такава,тях нямаше да ги има
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До каквото и да говорим 145 Османското робство е също толкова страшно за България,колкото съветската окупация.Каквото и да говорим,Русия е агресор и се стреми към световно господство.Тя е човеконенавистна,незачита нито собствените си граждани,чиито мозъци ,ненормалниците от Кремъл промиват близо 100 години.Русия омаловажава българската история,съветите бяха забранили тя да се покаже пред света 50 години.Днес джужето Путин каза,че"славянската азбука била дошла по руските земи от Македония"?!
136
2
 
4
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 6 години
До ognyanzКои са тия разумни хора?Имена?
135
7
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "ФАКТИТЕ": Пълни г'лупости. Разумните хора в Европа вече виждат, че новата Студена война е само в интерес на САЩ. Да не говорим за Русия, а да говорим с Русия - и това вече започнаха да казват. Но американците ще продължат да плащат за русофобство.
134
16
 
11
 
! Отговори
ФАКТИТЕ преди 6 години
РУСИЯ МРАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИЯ - РУСИЯ - НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ИМАМЕ ЗАТИХВАЩА ТЕНДЕНЦИЯ ОТ ГОДИНИ НА НАМАЛЯВАНЕ ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА РУСКИТЕ ПАРТИИ В БГ - АТАКА ВЗЕ ПОД 1%, А БСП - 7% ОТ ГЛАСОВЕТЕ! ТОВА Е! ДРУГОТО СА МАНИПУЛАЦИИ НА ТРОЛОВЕТЕ!