Парламентът избра 11-те си във Висшия съдебен съвет

Новите бяха избрани след кратки дебати с леки нападки
20 сеп 2017 12:23,
10
Парламентът избра 11-те си във Висшия съдебен съвет
Снимка: архив, Bulphoto

Депутатите избраха своите представители във Висшия съдебен съвет. 11-те, излъчени от парламента, ще попълнят 25-членния висш орган на съдебната власт. Петима ще са в прокурорската колегия, а шестима - в съдийската. 

Новоизбраните членове на новия Висш съдебен съвет са: в съдийската колегия Боян Магаринчев и Вероника Имова, (ГЕРБ), Боян Новански (Обединени патриоти), Даниела Маринова - Марчева и Драгомир Кояджиков  (БСП), Стефан Гроздев (ДПС). 

Новите членове на ВСС от прокурорската колегия са Гергана Мутафова и Калина Чапкънова-Кючукова (ГЕРБ), Светлана Бошнакова (БСП), Йордан Стоев (Обединени патриоти), Пламена Апостолова (ДПС). 

Номинираните кандидати бяха повече от местата в парламентарната квота. Извън ВСС останаха претендентите на "Воля" Ангелинка Николова и Владислав Томов, както и част от претендентите на БСП - Маринела Тотева, Диана Хитова и Марина Дойчинова, а също и Мирослав Джеров, издигнат от ГЕРБ и претенденката на независимия депутат Ангел Исаев Нели Виодорова. 

Новите членове на ВСС от парламентарната квота бяха избрани след кратки дебати. По време на тях Крум Зарков от БСП разкритикува липсата на много кандидати и обясни, че това оставя усещането за договорки. 

"Не дължите нищо на никоя партия, независимо кой ви е предложил. Длъжни сте да установите нова атмосфера във ВСС", обърна се той към номинираните. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки разкритикува две от кандидатурите - на Пламена Апостолова и на Йордан Стоев, около които имало съмнения в публичното пространство. Той също заподозря договорки. 

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че за избора на членовете във ВСС се изисква конституционно мнозинство и няма лошо, когато политицоте постигат консенсус. Цветанов допълни и че срещу никой от номинираните няма образувано досъдебно производство. 

Макар и с малко изказвания процедурата по избора на новите членове от парламентарната квота отне повече от половината от днешното работно време на депутатите. При гласуването си те бяха подпомагани активно от съпартийци, които им указваха с "да" и "не" кой бутон да натиснат. 

Съдиите, прокурорите и следователите вече излъчиха своите представители във ВСС. След днешното решение на парламента новият Висш съдебен съвет вече е в пълен състав. Той ще започне работа на 3 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искате в страната да има ред,махнете всички възпитани при социализма кадри и сложете съвсем нови хора,без значение колко са образовани! Патриотично настроени и най-обикновени хора със средно образование ще са по-добри правопазители от тези червени проводници,които постоянно назначавате вие- махнете ги,махнете ги веднага,ако искате България да тръгне напред!
9
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 6 години
Ще излезе вярна приказката:От всяка глава дим излява!Е кой ,как и ако не с пазрлък се постига квалифицирано мнозинство?Вие у вас не можете да го постигнете,ама всеки се пише демократ!
8
1
 
2
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Щом Парламента си ги гласува и избира,логично е да може да си ги отзовава когато не работят или сгафят ,демокрацията е това.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имената им можеше да бъдат посочени само с точки (.......... ..........) Няма никакво значение как се казват и кои са. Те са вече при корумпираните, избрани са от корумпираните. Очаквайте резултати. На оня свят!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самият начин на избиране е независим и порочен! Срам е това!
5
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
Независими членове? В цялата ни съдебна система само думата независим е независима. Всички останали са зависими от парите.
4
1
 
7
 
! Отговори
цирк преди 6 години
И къде тука е независимостта на съдебната система щом политиците си назначиха пазачи за техните безобразия!?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бг и трябва един бандит с възможностите на пабло да воюва със държавата
2
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Парламентът избра новите 11 национални ПРЕДАТЕЛИ, които да гарантират спокойна среда за бъдещите кражби и измами!Няма как да сме правова държава, когато ВСС ти е съставено от плазмодии на каишка, които предават сънародниците си за дребна заплата.С две думи днес е срамен ден за България!
1
0
 
11
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Как така само за съдебната система винаги постигат консенсус нашите депутати.Ама нали народа е *** и не вижда къде е най-големия проблем. Нека протестират за простотии, той съда си знае работата.