Радев: Конфликти се решават с превантивна дипломация!

Държавите да пазят границите си, каза той пред ООН
Обновена: 22 сеп 2017 05:49 | 21 сеп 2017 22:48, Петя Славова
42
Радев: Конфликти се решават с превантивна дипломация!
Снимка: БТА

За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави.

Това заяви президентът Румен Радев в първото си обръщение пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда. Държавният глава води делегация за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН на тема "Стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета", съобщи прессекретариатът на президента.

В изказването си на форума на най-високо равнище президентът Радев подчерта, че нестихващите конфликти в много региони на света продължават да подкопават международния мир и сигурност и човешките права. "Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание", заяви държавният глава.

"Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия", подчерта Румен Радев. Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност. "Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора", добави още държавният глава.

Още по темата

Държавният глава открои конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка и Афганистан, като основни заплахи пред международния мир и сигурност. Румен Радев беше категоричен, че разоръжаването, неразпространението на оръжия за масово унищожение и контролът над въоръженията са сред основните стълбове на международната сигурност. България препотвърждава своята пълна подкрепа за приетия през 2015 г. Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, като ключов за регионалната и глобалната сигурност, подчерта президентът.

В изказването си Румен Радев изрази позицията на страната ни, която категорично осъжда многократните ядрени опити и изстрелване на ракети от КНДР, което води до последваща ескалация на напрежението в региона и подкопава международния мир и сигурност", заяви президентът. Държавният глава призова за мирно, дипломатическо и политическо решаване на въпроса.

Президентът изтъкна също така, че насърчаването на равнопоставеността, борбата с дискриминацията и съблюдаването на правата на човека са от ключово значение за постигането на траен мир и устойчиво развитие, като подчерта убедеността си, че зачитането на правата на човека трябва да бъде основен приоритет на ООН.

Принципите "Да не забравяме никого" и "Първо да помогнем на най-нуждаещите се" не са просто политически декларации, част от ангажимента, произтичащ от Дневен ред 2030 - ако наистина целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава наистина трябва да постигнем Целите за устойчивото развитие", призова президентът Румен Радев в изказването си участниците във форума.

Стратегическото партньорство между България и САЩ е предпоставка за много по-активно двустранно икономическо и инвестиционно сътрудничество, заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на компании, инвестирали или планиращи да инвестират в България, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата президентът призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, квалифицираната работна ръка и конкурентното данъчно облагане.

"През последните десетилетия България и САЩ доказаха, че могат да бъдат добри партньори и да постигат успехи в сфери като отбраната и сигурността и в развитието на информационните технологии", заяви Румен Радев.

Президентът подчерта, че България запазва добрите си позиции на образователен център и българските участници в международни олимпиади по математика, физика и информационни технологии неизменно заемат едни от призовите места. "

Нашата цел е да създадем възможности тези млади хора да останат и да реализират своя потенциал в България и затова институциите ще подкрепят добрите бизнес начинания, особено в сфери с висока добавена стойност", добави държавният глава.

Разширяването на транспортната и енергийна инфраструктура е една от областите, в които страната ни догонва своите партньори от ЕС и това е свързано със значителни финансови вложения, посочи още президентът. По думите на държавния глава интерес за инвестиции в тази сфера у нас проявяват големи компании както от Европа, така и от Китай и други страни, и това създава конкурентна среда, с добри възможности за бизнеса.
Представителите на американския бизнес поставиха въпроси, свързани с опазването на интелектуалната собственост, развитието на транспортната и енергийната инфраструктура в България, развитието на отбранителната индустрия, перспективите за утвърждаването на страната ни като технологичен център в Югоизточна Европа и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: оонсащЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Nezavisimost преди 6 години
Darjavite da paziat granicite si, a nas v bg da ni paziat ruskite, turskite i amerikanskite ni komshii....radev da izliza v pensia...
27
1
 
2
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 6 години
Радев-зелените чорапи е един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашият президент освен да е марионетка на ***, друго не прави и не може да направи.
25
3
 
1
 
! Отговори
Честито... преди 6 години
Честито на пребоядисаните *** в синъо, които преди си бяха избрали един комунист рецидивист с черен печат в паспорта, и не знаеше да говори български.Ние избирателите на президента Радев предпочитаме летци, инженери, програмисти, които знаят перфектно английски, и са сред отличниците на Уест Пойнт.Ама кво да прайш рецидивиста избира рецидивист, неграмотника - ***.Който е роден да лети, не може да пълзи.
24
1
 
2
 
! Отговори
Прав е... преди 6 години
Дипломати се създават с поколония!Ето това не могат да разберат съседите ми, когато има конфликт то той се решава с компромис и от двете страни. Замразиш ли го, правиш се, че не съществува, рано или късно от нищото пламва искрата."Разделяй и владей" е хубаво нещо, но до време. След което се чудим що някой търпял, търпял, пък му изгорели бушоните и го четем в криминалните хроники.Така е ив световната политика, но требе и ъкъл...Да знаеш кога да отстъпиш. А това много хора по света не го знаят
23
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлгария няма дипломация какви конфликти може бьлгария да решавание се подчиняваме на гмо мозьците от брюксел и защо защото без референдумбьлгария влезе в нато и ес сега сме в положение никои да не ни зачита за нищозащото се правим на много отворени
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалък....жалък...Толкова *** президент България не е имала. Даже доносника на Държавна сигурност, селянина от Сиришник, големия шлем, руската уроспия агент Гоце беше по-читав. Но ние от *** *** не сме очаквали друго. Бог да пази България!
21
6
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Такива плоски клишета и мене щеше да ме е срам да прочета, а тоя се има за президент... Има един руски лаф... "Да си беше замълчал - щеше да минеш за умен"
20
0
 
0
 
! Отговори
Сс преди 6 години
23,от теб по разбира със сигурност
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Г-н Президент!Точно така!Когато обаче дипломацията не помага-намесват се самолетоносачите,томахавките, F22 и F35.
18
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре *** Радев отколкото баба Яга Цачева народа е отритна от всякъде а тиквата е наъресе за съдебен министър
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
marry ако не си Българин - нормално да не е твоя президент :)
16
1
 
2
 
! Отговори
До Ха-ха-ха преди 6 години
Поне си признаваш сам, че си ***. За да не обръщаме внимание на глупостите които си наредил.
15
3
 
6
 
! Отговори
Нимоа... преди 6 години
Мале кви сте филмари и философи .... в 7 сабален да ми се прайте на големи дипломати .... я си пийте кафето и си мислете как ще пренесете чувала с бетон до стройтелният обект в който работите
14
3
 
11
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Радев: Конфликти се решават с превантивна дипломация!--------Конфликти се решават със силна икономика, образование и наука, висок жизнен стандарт и силна Армия!Тогава никой не ще пожелае да те нападне, слабите ще се страхуват, силните ще се съобразяват с теб и вместо агресия всички ще желаят партньорство и сътрудничество с теб.
13
18
 
13
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Туквуня е противен, ама тоя, руския съветски генерал е направо супер противняк! Че и про3 като лейка отгоре на това!
12
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дни ще лъсне истината, че Локхийд Мартин официално е подала оферта за нови Ф-16 на по-добра цена от Грипен и за това Радка Решетникова нареди на служебното правителство с хиляди пируети да извадят американския самолет от състезанието.
11
17
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 6 години
Лукуми, лукуми, лукуми...Какво друго от един ***, с повече акъл във фуражката, отколкото в главата.
10
17
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
На генерал Маринкин, както правилно го нарекоха след назначението на Герджиков му липсва смелост и мъжество, за да бъде любим президент на българите.Той хем се опитва да защитава Русия, хем във всеки удобен момент напомня, че е НАТОвски генерал.И тако, и вако !Да не говорим, че за има-няма 1 година в политиката заговори като закоравял политик ...Човекът е шапкар. Свикнал цял живот да козирува. От такива чудеса не чакайте ...
9
1
 
2
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Можел е още.