За България на празника: Равноправна държава, горда нация

Борисов призова за почит към онези, които са отстоявали правото на свободен избор
22 сеп 2017 12:02,
124
За България на празника: Равноправна държава, горда нация
Снимка: БТА

Равноправна държава, горда нация, наследници на велики българи. Такава описаха България и българите политиците в приветствията си за националния празник.

Днес страната ни празнува 109 години от обявяването на независимостта й и връщането й на европейската карта след петвековно османско владичество.

"България е минала през много трудни моменти в историята си, но силният дух и волята на народа винаги са побеждавали неблагоприятните събития и са давали тласък за развитието ни", обяви премиерът Бойко Борисов и допълни: "С тази енергия и желанието да просперираме нашите прадеди са се преборили за провъзгласяването на независимостта на България и за превръщането й в равноправна на другите държави".

Още по темата

Борисов отчита, че благодарение на техните усилия се издига международният авторитет на страната ни. Той призовава да изразим почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор.

"Днес ние продължаваме да градим историята като наследяваме великите дела на тези българи и именно затова трябва да бъдем още по-отговорни за съдбата на следващите поколения. Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света", обяви още министър-председателят.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също честити националния празник на българите.

"109 години от датата, която събира силата на съзидателните усилия на една горда и обединена нация. Саможертвата на бойното поле, трудът, желанието за развитие, за прогрес на българите диктуват този държавнически и дипламатически подвиг", написа шефката на социалистите в профила си във Facebook.

Според нея подвигът от 22 септември показва на най-висшата форма на справедливост за един народ – правото му да изгради силна и суверенна държава.

109-тата годишнина от обявяването на Независимостта бе отбелязана тържествено с военен ритуал по издигане на националното знаме на хълма Царевец.

Стотици граждани заедно с официалните гости се събраха на историческата крепост. Отново бе прочетен и документът, с който е обявена Независимостта на България, информира "Фокус".

Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете на българското знаме: бяло, зелено и червено.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че именно тук в крепостта Царевец е прокламирана българската Независимост. Той подчерта, че с това дело завършва един акт, който превръща България от провинция на Османската империя в държава, която по-късно става велика сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
редник преди 6 години
:)
93
0
 
5
 
! Отговори
йорго преди 6 години
за 27 години младите и умните напуснаха страната, комунистите ограбиха 80 % от държавата, а останалото -.другите.В държавата останаха дъртите и простите,държава на корупцията, мафията , мутрите и крадливите политици, как да серадваш че живееш в тази страна, където правосъдието е калпаво,раждаемосттапоследна почти в света, стига са ни будалкали политиците, те са крадци.
92
5
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
България ще е нормална страна когато се избави от многоглавата Софийска ламя !
91
1
 
6
 
! Отговори
Бадемов преди 6 години
До Дедо ви ШишаркоСпоред някои дървесни видове,трябва да честваме въвеждането на тоалетната хартия у нас.Велико изобретение,не се забравя!И дамските превръзки също.
90
3
 
4
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Голяма мъка за троловете. Ужас! Нека ги е яд! Това е добре за България!
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Машалла Суджук Паша!Само ГЕРБ!
88
1
 
3
 
! Отговори
Ефенди преди 6 години
и от Истанбул също...
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ СЪЕДИНЕНИЕТО В 1885 ГОДИНА САМО ДЕ ФАКТО Е БИЛО СЪЕДИНЕНИЕ. ВСЪЩНОСТ ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ СИ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ДО 22 СЕПТЕМВРИ 1908 Г., А БЪЛГАРСКИЯТ КНЯЗ Е НАЗНАЧАВАН ОТ СУЛТАНА ЗА ГУБЕРНАТОР НА РУМЕЛИЯ. И ДВЕТЕ ТЕРИТОРИИ СА БИЛИ ВАСАЛНИ НА СУЛТАНА.РЕАЛНО ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ ПРЕСТАВА ДА СЪЩЕСТВУВА НА 22 СЕПТЕМВРИ, КОГАТО ДВЕТЕ ТЕРИТОРИИ СА ОБЯВЕНИ ЗА НЕЗАВИСИМО ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ.
86
14
 
8
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
Гледам долу един милее за комунизма - спътници сме били изстрелвали, износ за милиарди сме имали. Произвеждахме ***, изкупувани по линия на СИВ, които в конкурентна среда никой нямаше и да погледне. Нулев стимул за иновации, нулев стимул за развитие. Празни хранителни магазини при толкова много плодородна земя, опашки навсякъде, връзки ти трябват едва ли не и за тоалетна хартия да си купиш. Пълна трагедия си беше соца, ама сте забравили малко. Ако пък толкова ти липва - на самолета и при Ким
85
4
 
4
 
! Отговори
Fuertoventura ole преди 6 години
Ravnopravna darjava, ama si e u chakalniata na shengen...10 godini...i s ravnopravni minibalni bg zhaplati 230 euro...
84
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НИТО РАВНОПРАВНА, НИТО ДЪРЖАВА.ТЯ Е ЕДНА КОЛОНИЯ, ТЕРИТОРИЯ, КОЯТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БРЮКСЕЛ.
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този същия "манипулатор" известно четристишие е записано в Сорбоната.Ти да видиш!
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ти не познаваш История на България по това време а вярваш на някой който ти нито си виждъл нито си чувал , странни разбирания и вярвания имаш , живеем в един глобален Свят кадето всичко се манипулира/дезинформира/фалшифицира безпороблемно
81
5
 
11
 
! Отговори
А леко Бай преди 6 години
До проф. Кръстьо МанчевКаква е била османската държава съдя не от професори историци,а от това какво са писали поетите,живели и загинали по това време.- "Че ме мамо додея,да гледам турчин че бесней,над бащино ми огнище...."Кратко и ясно.
80
9
 
9
 
! Отговори
проф. Кръстьо Манчев преди 6 години
Ние сме възприели Османската империя такава, каквато са ни я нарисували българските възрожденци, а след това както я е нарисувала българската историография. Истината обаче е малко по-друга, това са разни митове. Османската империя не е била робовладелска държава, тя е феодален тип държава.
79
1
 
7
 
! Отговори
прав си преди 6 години
До Анонимен 94Тогава да започнем с пушките,защото нахалните са завзели всички благи места.
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквения сезон тотално разсипва държавата
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова е целта на заниманието.Атомизиране на населението и превръщането му в ***,покупатели на отровни западни ***..Вижте образованието,здравеопазването и прочие...
76
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Кой те пита тебе ского да си.Каквото ти каже силния в момента,това правиш. ""......................Рядко отговарям, но ... виждам зачатък на разум в тебе, затова ще се изкуша:Спри да обвиняваш политиците, съдбата, родителите си, капитализма за нерадостната си (безспорно) съдба ... това води до тежки психози с фатален край.Просто поеми отговорност за живота си и всичко ще е наред.
75
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКогато бяхме с Русия България изстрелваше спътници в Космоса, произвеждаше космически уреди която още се ползват на космическите станции, произвеждаше и изнасяше продукция за милиарди както на изток така и на запада. А днес след 27 години партньорство съв САЩ и ЕС в България цари разсипия и разруха, България е васална страна от Третия свят.