Войните на бъдещето – с преобладаващо хибриден характер

МО: Това поставя нови изисквания пред въоръжените сили!
26 сеп 2017 21:15,
10
Войните на бъдещето – с преобладаващо хибриден характер
Снимка: БТА

Войните на бъдещето ще са с преобладаващо хибриден характер, в които информационните технологии и невоенните средства ще намират все по-широко приложение, посочи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в изказване от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на научната конференция "Бъдещите въоръжени сили 2040" днес в Централния военен клуб.

Това поставя нови изисквания пред въоръжените сили. Нямаме много време за реакция. Хибридните заплахи ще бъдат сред главните предизвикателства за цялата система за националната сигурност. Те споделят някои общи характеристики - елемент на изненада, неяснота какво се случва и кой е отговорен, пропаганда и дезинформация, информационна война, подривна дейност срещу ключови сектори на системата за национална сигурност, включително и отбраната, и все повече и по-разрушителни кибератаки, отбеляза Запрянов, цитиран от БТА.

Изграждането на пълна оперативна съвместимост на нашите въоръжени сили с тези на съюзниците от НАТО е ключов фактор за готовността им да посрещат бъдещите предизвикателства. Системата ни за отбрана трябва да бъде максимално адаптивна и готова в кратки срокове да отговори на промените, които трябва да се научим и да предвиждаме, което е въпрос на стратегическа култура, посочи още Запрянов.

За тази година заложените разходи за отбрана са около 1,5 процента от БВП - при условие обаче, че бъдат усвоени предвидените 402 млн. лева за реализацията на проектите за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС и нови кораби за ВМС, подчерта Запрянов.

Все още оставаме далеч от целта 2 процента. Същевременно за 2016 г. са били необходими още 667 млн. лева за отбрана, за да бъде достигната целта от 2 процента. Тази година сумата ще е още по-голяма, отчете заместник-министърът.

Той обаче подчерта, че въпросът не е само в парите, а най-важно е умението да се трансформира всеки допълнително вложен лев в реални отбранителни способности, за което е необходимо да се работи за повишаване на качеството на отбранителния мениджмънт.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев открои важността на модерните оръжейни платформи и системи, но акцентира най-вече върху хората във въоръжените сили. "Дори най-модерното въоръжение, без добре обучени и подготвени военнослужещи, е само купчина безполезно желязо", посочи висшият офицер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
кРАДАТ ПАСПОРТИ преди 6 години
мАСОВИТЕ УБИИСТВА В сИРИЯ И уКРАЙНА СТАНАХА ВЪЗМОЖНИ СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА НАГЛО ПРЕСТЪПНИ АНТИЧОВЕШКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ. моНТИРАНИТЕ ТЕЖКО ТЕРОРИСТИЧНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ВЛИЧНИ КАРТИ ПОЗВОЛИХА ОБСЕБВАНЕ И ДЕКОДИРАНЕ НА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ . у НАС НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗЕМВАТ ЛИЧНИ КАРТИ И ПАСПОРТИ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА НОВИ ОТ ПАСПОРТНИ СЛУЖБИ.пРЕСТЪПНИЦИТЕ ИСТОЧВАТ ОГРОМЕН ОБЕМ ДАННИ СЪБРАНИ ОТ ЛИЧНИТЕ КАРТИ И ПАСПОРТИ.иМАТ ВРЪЗКА С ТЕРОРИСТИЧНА ГРУПИРОВКА УБИЛА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ В сИРИЯ И уКРАЙНА И ДРУГАДЕ.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ използват хибридни войни от десетилетия. Това, което направиха Костов и сие, си беше точно такова.
8
0
 
3
 
! Отговори
анон преди 6 години
мда, пари на военни, без да се излагат на опасност. значи подлагат на преразглеждане и другата страна на взаимоотношението
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама,каква снимка,като за парад на малоумието!За какво са ви самолети и кораби,бе чуНкуНдури,като сами си викате хибридите,да пълнят територията,че и сами си ги храните и обгрижвате,а някои от вас,сионослуги вече са подготвили складове с оръжие за хибридите!!А населението на Хибридистана стои разоръжено,като наакано дете и реве в неизвестна хибридна посока!
6
0
 
13
 
! Отговори
на Плевньо болните преди 6 години
фантазии яко захапаха и разтягат като сладък локум.Дано не захвърчат Искандери и Калибри,че тогава ще усетите разликата между боеготовност от макс. степен и разтягане на лакардии на голема маса,па макър и с натовско и еуропейско знаме зад гърба Ви!Каква съвместимост,кви 5 лева?Нищо като модерно въоръжение и технологии от Запада не сте видели и през този си живот няма да видите!Търсят Ви само за така наречените коалиции на желаещите/като в Ирак например/!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха!Сами си правят "хибридните" проблеми,а след това ***,като "озлочестени" вдовици и обработват стадото,за да го държат в шах и го доят и водят към кошарите,както си искат!Ама за това си е виновно стадото,а не хибридните овчари,дето го натикаха в хибридни кошари,за да води хибриден "живот"!Стадо,стадо-о-о!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолети няма,има генерали,параходи няма,има адмирали.За и против сме към всички съседи,не отчитаме загуби ,а само победи
3
0
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
Бла, бла на ялови ентелегенти. Същноста на войната е отнемане на волевата съставляваща, чрез унищожаване на носителя и, като по този начин, се гарантира доминация на волята на победителя, за определен период от развитието на човечеството. Останалото са ментални локуми на манипулатори, които се мислят за фактор, но се страхуват за живота си, проверявайки каква е реалната (волева) стойност на концепцията им. Обаче в този филм се чустват важни, по отношение на действителноста. На АК 47 не му пука.
2
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изграждането на пълна оперативна съвместимост на нашите въоръжени сили с тези на съюзниците от НАТО е ключов фактор за готовността им да посрещат бъдещите предизвикателства."Все още има интелигентни хора сред нашите офицери!
1
0
 
19
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Да сформират кавалерия от катъри, те също са хибриди! Освен това са икономически изгодни, карат на слама, не им трябват долари и грантове!