Българинът експресно: Страх от Русия? Не! По-скоро от отвличане

Хората са раздвоени за ползите и вредите от референдумите за независимост
2 окт 2017 18:51,
101
Българинът експресно: Страх от Русия? Не! По-скоро от отвличане
Снимка: архив Reuters

Българинът не смята, че Русия е заплаха за България, него по-скоро го е страх той или близките му да не станат жертви на отвличане.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по актуалните теми у нас и по света. Допитването е проведено на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните.

В средата на септември правителствен доклад сложи Русия сред заплахите за националната сигурност на България. Това предизвика серия от коментари сред политиците "за" и "против" страховете от Москва.

Солидно мнозинство от 85% от българите отхвърлят мнението, че Русия е заплаха за България, показва сондажът на "Галъп". Социолозите коментират, че в този резултат личат специфичните исторически отношения. Още повече, че хората отговаряли почти автоматично.

Още по темата

По същия начин, цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема. Въпросът стана актуален, след като Украйна прие закон за ограничаване на изучаването на майчин език от малцинствата. Анализът на данните от социолозите е, че този солиден процент трябва да е сигнал към властта да обръща внимание на подобни проблеми.

Сондажът на "Галъп" измерва общественото мнение и по друг актуален проблем – отвличанията. В края на август темата отново влезе в дневния ни ред, след като близо до дома му бе отвлечен Адриан Златков, синът на собственика на автокъщи за луксозни автомобили Тони Златков. Младият мъж бе пуснат 11 дни след като баща му плати солиден откуп.

Всеки трети българин признава, че го е страх той или негови близки да не станат жертви на отвличане. Това прави 32% от пълнолетните българи или около 1,8 млн. души, изчисляват от "Галъп".

"Въпросът е провокативен, но показва висока степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими българи. Несъмнено, роля са изиграли и скорошните събития, които обострят допълнително тази чувствителност", анализират социолизите данните.

Според тях на този фон не учудват опасенията на хората, че България не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%).

Резултатите вероятно се дължат и на типичния скептицизъм по инерция, който е традиционен за днешната българска ситуация, смятат от "Галъп".

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. На тях германците дадоха властта за четвърти път на лидерката на ХДС Ангела Меркел. 21% от българите признават, че се чувстват разочаровани.

Сондажът тества и отношението към референдумите за независимост по света, които предизвикват противоречиви оценки у българите.

Допитването на "Галъп" е проведено веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.

46% подкрепят референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. Други 46% се боят от перспективите, които те отварят.

Сондажът показва и че хората приемат като успешен отминалия туристически сезон – 61% са на това мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхът е здравословен инстинкт, но параноята е болестно състояние.
58
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като четем българската история безпристрастно, разбираме, че тя е пълна с предатели като подписалия се Вардарски, а всъщност ***.Като четем българската история, там пише, че докато русите са гинали с десетки хиляди за да има днес България, то предците на Козяците са доставяли оръжие на турците. Един единствен американец е взел участие в Освобождението ни като кореспондентНа гроба му, надутите янки са написали - Освободителят на България!
57
29
 
21
 
! Отговори
ВАРДАРСКИ преди 6 години
РУСИЯ е наи-голямата заплаха за националната сигурност на България.Говаря за кремълската групировка путинисти ,които са престъпници, не за бедния и измъчен руски народ .Нека четем истинската българска история и безпристрастно да погледнем истината .Русия винаги е била срещу България.Затова и днес не може да и се вярва. Това е държава управлявана от терористи,крадци и бандити ,тъпчещи собствения си народ,наравно със съседите си..Помеслете за Грузия ,Абхазия ,Крим и Донбас.Не вярваите на Русия .
56
13
 
8
 
! Отговори
интересно преди 6 години
До Ха,ха,хаааааааа... А не може ли България да стартира Южен Поток , след това да си разделим Турция с Русия , ние си взимаме всичко до Босфора , Русия останалото , кюрдите самостоятелна държава ????
55
10
 
13
 
! Отговори
Гюнтер до 56 преди 6 години
Значи брато,добре че дойде,тая пуста демокрация че всички маллоумници като теб да си съчиняват история и блесват с безумната си кристална тъпотаа.Но ти не си виновен,толкова ти е сивото,ами ония с претенциите за светила,какви простоотии ръсят..Много сме жалки,и все по жалки ставаме,Гладен,бос гол.но България на,три морета,татари матари ..гледа партидиотични телевизии,чете книги на кукумицини,и си мисли че си е създал собствено мнение..а,в празната му чутуура ветрове и пустош,.и тъга
54
0
 
0
 
! Отговори
за 57... преди 6 години
...за руски ,нали....?
53
12
 
6
 
! Отговори
100 Карата преди 6 години
Ха,Ха....Русия никога не е била заплаха за България.А истината е че България винаги е била заплаха за Русия.Още от времето когато Иван Грозни и Османската Империя си поделят Велика България.И до ден днешен,в учебниците по история ще прочетете за победата на Ив.Грозни над Татарите.Всички знаят за монголоидните черти на Татарите.Днес вече са обърнали палачинката,викат че руснаците били наследници на Древна Тартария,и дават рисунки на бели хора.Иван Грозни,прекият потомък на Гай Юлий Цезар-Германец
52
14
 
21
 
! Отговори
Как НЕ ,бе... преди 6 години
Е , за русофилските дупедавци ....това си е повод за НЕЗЕМНО ЩАСТИЕ!!
51
6
 
15
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Като имаме предвид ,че Русия и Турция вече са дружки и си разменят оръжия ---КОЛКО МУ Е ДА СИ ДЕЛНАТ БЪЛГАРИЯ ..НА "автономна"-- ИЗТ.РУМЕЛИЯ И СЕВ. ОКУПАЦИОННА ЗОНА,ТОЧНО ТАКЪВ Е БИЛ ЗАМИСЪЛА --- ПРЕДИ ОКОЛО 100г.!!!!!!!!!!ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ-----МЕРАЦИТЕ И НРАВИТЕ -НЕ!!!!
50
24
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Няма нормален българин, живеещ в България, който да изпитва страх от Русия. Русия е братска нам държава и винаги е била на наша страна.
49
13
 
15
 
! Отговори
НЯМА СЛУЧАЙНОСТИ! преди 6 години
РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛОНИЯ --Е НОВ ВИД ТЕСТ , ИЗМИСЛЕН ОТ КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ , ЗА ДА СЕ ВИДИ , КАК ЩЕ РЕАГИРА ЕС , ПРИ ПОДОБНИ ПОЛИТИЧЕСКИ МАНЬОВРИ!САМАТА КАТАЛОНИЯ --ВЪН ОТ ЕС....ПРОСТО НЯМА ШАНС!ТОВА Е РАВНОСИЛНО --ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ, ИЛИ ГАГАУЗИТЕ ОТ ШУМЕН и РАЗГРАД ДА ИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ!ДРУГ Е ПРОБЛЕМА , АКО ТУРЦИТЕ ИЛИ РУСНАЦИТЕ /..от Варна и Бургас/--ОБЯВЯТ НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА!ТОВА Е ЗАМИСЪЛА НА ТОЗИ ХОД!!!!!!
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44Вай, вай, вай.........."кръв....бесило"........че то много "демократи" у нас бе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И с какво се различаваш ти от тия, които клеймиш бе, мижитурко???
47
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВАЖНОТО Е ЧЕ ЕС СЕ РАЗПАДА, ВАШИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ОТ ФАЩ СЪЩО ФАЛИРАТ И ГИ ЧАКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ! А ВАС КАКВО ВИ ЧАКА АКО ЗНАЕТЕЕЕЕ... БЕЛЕНЕ ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ КАТО КУРОРТ МАААМ...
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРИДС БЕГЕ ЗАЩИТАВА МЕНЗИСА
45
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това проучване да не правено сред пишман бизнесмените ни, щото те най ги е шубе от отвличане, а и всички са руски подметки
44
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ПАК ДРАСКАЧИ САМОНАРЕКЛИ СЕ МЕДИИ ! ИЛИ ПО ТОЧНО ЗА ТОВА ВИ Е ПЛАТЕНО ! БЪЛГАРИНА СЧИТА ЗА ЗАПЛАХА И ОКУПАТОР НАТО И ЕС, А ТОВА ОЗНАЧАВА ФАЩ !
43
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89-та с кръв и бесило както те направиха 45-та трябваше да убием всички русофили и комунисти.
42
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетяИ не само теб, в изследването на Медиана се казва, че българите считат САЩ за три пъти по-голяма заплаха за страната ни от Русия.Лично за мен най-голямата заплаха обаче са шайката политици които ни управляват и тези които чакат пък да ни управляват.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най големия враг на България сме си ние не някой друг да припомня падането под турско за какво се е получило .... разединение и предателства всеки историк го знае и " разбира се " Путин и Русия . И сега е същото предателя вика предател.
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе опасни са руснаците. Даже по-опасни от марсианците. Имат и космически войски.