Българинът експресно: Страх от Русия? Не! По-скоро от отвличане

Хората са раздвоени за ползите и вредите от референдумите за независимост
2 окт 2017 18:51,
101
Българинът експресно: Страх от Русия? Не! По-скоро от отвличане
Снимка: архив Reuters

Българинът не смята, че Русия е заплаха за България, него по-скоро го е страх той или близките му да не станат жертви на отвличане.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по актуалните теми у нас и по света. Допитването е проведено на 26-27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните.

В средата на септември правителствен доклад сложи Русия сред заплахите за националната сигурност на България. Това предизвика серия от коментари сред политиците "за" и "против" страховете от Москва.

Солидно мнозинство от 85% от българите отхвърлят мнението, че Русия е заплаха за България, показва сондажът на "Галъп". Социолозите коментират, че в този резултат личат специфичните исторически отношения. Още повече, че хората отговаряли почти автоматично.

Още по темата

По същия начин, цели 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема. Въпросът стана актуален, след като Украйна прие закон за ограничаване на изучаването на майчин език от малцинствата. Анализът на данните от социолозите е, че този солиден процент трябва да е сигнал към властта да обръща внимание на подобни проблеми.

Сондажът на "Галъп" измерва общественото мнение и по друг актуален проблем – отвличанията. В края на август темата отново влезе в дневния ни ред, след като близо до дома му бе отвлечен Адриан Златков, синът на собственика на автокъщи за луксозни автомобили Тони Златков. Младият мъж бе пуснат 11 дни след като баща му плати солиден откуп.

Всеки трети българин признава, че го е страх той или негови близки да не станат жертви на отвличане. Това прави 32% от пълнолетните българи или около 1,8 млн. души, изчисляват от "Галъп".

"Въпросът е провокативен, но показва висока степен на обществена тревожност по отношение на реда и личната неприкосновеност особено сред по-възрастните и по-уязвими българи. Несъмнено, роля са изиграли и скорошните събития, които обострят допълнително тази чувствителност", анализират социолизите данните.

Според тях на този фон не учудват опасенията на хората, че България не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%).

Резултатите вероятно се дължат и на типичния скептицизъм по инерция, който е традиционен за днешната българска ситуация, смятат от "Галъп".

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. На тях германците дадоха властта за четвърти път на лидерката на ХДС Ангела Меркел. 21% от българите признават, че се чувстват разочаровани.

Сондажът тества и отношението към референдумите за независимост по света, които предизвикват противоречиви оценки у българите.

Допитването на "Галъп" е проведено веднага след референдума в Иракски Кюрдистан, в навечерието на референдума в Каталуния и непосредствено преди ескалацията на ситуацията в Хасково.

46% подкрепят референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. Други 46% се боят от перспективите, които те отварят.

Сондажът показва и че хората приемат като успешен отминалия туристически сезон – 61% са на това мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
27
 
14
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
18
11
 
7
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Хората *** и отговарят автоматично, туй ясно. Ама айде тез от Галъп да обяснят как тъй им дойде най-важния въпрос: страх ли ви е от Русия. Седнали на една маса няколко умни глави и се питали от какво ли се страхува българина. Ама не може да се пита просто тъй, щото ако питат най-общо всеки се страхува да не се разболее от тежка болест, да ти умре близък и т.н. И така отхвърлили пандемия от неизвестен вирус, изригване на вулкан или сблъсък с метеорит. И останала лошата Русия! Тъй ще да е било.
17
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме видели само добро от братска Русия, тя не ни страхува. Виж, сегашните ни задокеански "партньори", които постоянно бомбардират, убиват, грабят, рушат са си повод за ужас. Малко ни беше че ни ликвидараха икономиката и държавността, ами обеднен уран при комшиите, ами бежанците и атентатите, а сега ги сърбят кървавите крадливи ръчички за ядрена война...как да не го страх човек.
16
5
 
7
 
! Отговори
анти галъп преди 6 години
Ако има въпрос- честни ли са политиците; искате ли опрощение на нарушенията на корумпираните, харесва ли Ви работната заплата, искате ли да давате два пъти повече пари на газпром за газ отколкото германия---отговора ще бъде -- НЕ. така че не е важен отговорът а как е зададен въпросът.
15
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е заплаха, разбира се. Ние сме в НАТО. Заплаха са българските русофили!
14
4
 
24
 
! Отговори
факт преди 6 години
Мен моите познати,семейство и колеги не ги е страх от Русия а от нашите продажни политици те са заплахата...
13
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се страхува да не бъде отвлечена от Русия, както Крим от Украйна.
12
0
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 6 години
по-правилно е да попитат как бг държавата защитава своите граждани
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък се страхувам от Кирибати и от Вануату! А никой не ме интервюира по този така важен въпрос!
10
9
 
24
 
! Отговори
XAX преди 6 години
Американците ни казваха друго дори танкове докараха при крепостта до Ново село за да ни пазят от лош Путин!Колко ли милиарда $ са потрошили за пропаганда,подкупи и манипулации!?ХОХО
9
1
 
22
 
! Отговори
oh преди 6 години
Нашите политици са късметлии ,има толкова *** народ това за тях е манна небесна хубавичко ги угояват ,спят в палати и ходят всеки ден на почивки.
8
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен лично ме е страх от наглосаксонците, които са инсталирали една шайка престъпници да ни управлява, ограбват ни и постоянно водят войни по целия свят, за да убиват и грабят. От руснаците нямам причини да се страхувам.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНо имаш два бъбрека...
6
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са си отгледали глупави Българи, втълпи ли са им, че са им братя докато "братския' лукойл и почти всеки монопол в БГ ги обира. А когато 'братска' русия и трябват спешно пари спретват една хипер инфлация.... *** народ слаба държава.
5
17
 
10
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Значи Българинът го е страх точно от Русия,понеже тя е виновна за 50-60% от отвличанията у нас а за останалите 40-50% са виновни нейните турски съюзници.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво отвличане като сме с по 5 лева в джоба.Луди ли сте.
3
1
 
16
 
! Отговори
PD преди 6 години
Не става с пропаганда. Не и всред наследниците на същността Бели/Светли ари/ора/хора. Но шумотевицата която вдигат дразни. Тя е като жуженето на кръвопиещо насекомо, от което Хора-та ще се отърсят с шумен плесник.Няма Светъл, който да се страхува. Страхуват се тъмните, защото винаги има някой друг който е в час с игрите им и дебне да заеме тяхното място. Тъмния търси някой когото да контролира, светлия привлича съратник. Така е било, е и ще бъде във всички времена отредени на Хора-та, до края.
2
8
 
41
 
! Отговори
я преди 6 години
Би било интересно в изследването да включат и въпросите дали българинът смята Америка и Турция за заплаха за националната ни сигурност. Ама не смеят! Страх ги е Вашингтонските терористи.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва още пропаганда явно... още много, много пропаганда