Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

НС прие докладът за националната сигурност
253
Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters

Заплаха или не е Русия за националната ни сигурност. Този извод в доклада на кабинета по темата за 2016 г. нажежи страстите в парламента и противопостави социалистите на мнозинството.

Според червената шефка Корнелия Нинова докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Тя раздели документа на три части, като в първата правителството отчитало какво е постигнало като например: "направихме образователна реформа".

Още по темата
Във втората част се отчитат резултатът от тези реформи и се посочвало, че са се увеличили напускащите деца от училище, неграмотността, а в третата част: "Ще продължаваме по същия този път".
 
"Т.е. "направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин", коментира Нинова.

Според съпартиеца й Иван Иванов заплахата от Русия за националната ни сигурност в доклада за 2016 г. е меко казано смехотворна. Той настоя, че в документа не са посочени редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност и визира Турция.

"Очевидно авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава", заключи Иванов.

Милен Михов от Обединени патриоти опит да защити авторите на доклада и настоя, че те никъде не са записали, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност, а основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа.
 
В крайна сметка докладът беше приет от депутатите.

А в него пише, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС.

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада.

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план. Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът.

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
18
 
10
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Русия е заплаха за всички европейски, азиатски, а в днешно време и североамерикански страни.за справка: Историята
137
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
за мен русия не е враг враг ми е невежеството и простотията на бьлгаритете ще ни затрият аз искам мир а не воина искам бьлгария да излезе от нато и есзащото за 10 години на мен не ми се е подобрил живота
136
4
 
18
 
! Отговори
до 144 преди 6 години
Ако искаш наистина да живееш в ***, *** в Детройт, САЩ.Има доста инфо в нета как са там нещата, поинтересувай се и добър ти път!
135
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен до 144 преди 6 години
На нас също не ни трябваше американската ***, по твоята логика, именно защото слушахме господарите от сащ като верни кученца, сме на това положение.Без армия, икономика, здравеопазване, и образование.
134
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига се претопляли манджата за заплаха на България от Русия - тенджерите ви загореха от претопляне.Вижте си най напред соджуците и соджущината, корупцията и кражбите, нашите и чуждите хора, беднотията на народа, престъпноста, липсата на икономика и пазари.Слезте при обикновенните хора и ако Ви е удобно чуйте ги.
133
0
 
4
 
! Отговори
CHALGARIN DUDAEV преди 6 години
PRITESNENI SA PARAZITITE DUPEDATI ZASHTOTO VREMENATA SA NESIGURNI I OPASNI.KOGATO DOIDAT BRATUSHKITE OTNOVO SHTE IMA LINCH.TE SA PARVI
132
3
 
17
 
! Отговори
ФАКТ? преди 6 години
Всички войни, запалени от нашите задокеански съюзници,са в името не само на мира, а и на мизерията на оцелелите.
131
1
 
19
 
! Отговори
Страх ме преди 6 години
Напрау ме е страх, че руския ми колега ще ми донесе бурканче черен хайвер. 140 лв. за едно , и нова енциклопея. Че ще четем Тургенев отпивайки белуга, ще слушаме "капризите" на Коган- гений. Ше посвирим на китара хубави блатни песни. Че шЪ му отида на гости и ще видя Петродворец и Ермитажа. Ще се радвам на перфектния му английски.ще отидем на балет. Ще видим красотата по пътя на Транссибирската железница, 2000 $ е билета.Ама много ме е страх от тези руснаци.Не моим да спим от безпокойств
130
1
 
20
 
! Отговори
До 122 преди 6 години
Добре си го написал, за просията.Но по-голяма просия и упадък на България от сто гидини насам едва ли е имало.Който се е писал приятел на САЩ бял ден не е видял - цяла латинска америкка е пример за това и ние вървим по този път. Просията е само началото, САЩ ще ни унищожат напълно като народ и територия. Това става с всичките им васали.Но да се върнем на Русия и просия, защо сега, от този "мечтан рай", който е капиталистическаа България избяга 30% от населението?Нали сме далече от Русия?
129
17
 
5
 
! Отговори
ppt преди 6 години
русия е ***
128
3
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Луд умора няма,това е!Това значи тия креерени в парламента са пълни оллигофрени,начело с еднокнижния маллоумник!!!
127
6
 
16
 
! Отговори
До 131 преди 6 години
Сороски Драскачо, добре си подхванал темата, я моля те сподели колко жертив са дали Англия, САЩ, Франция и Германия (по отделно или заедно) за да ни освободят от Трското робство и да я има България?Също е добре да дадеш информация каква ни е ползата от тези велики сили за последните 500 години?Има ли поне едно нещо, което са направили в полза на България?После пиши колко всъщност са загиналите руснаци, за да сме свободни.
126
3
 
18
 
! Отговори
До 132 преди 6 години
Единствената смъртна заплаха за България лакеите на световните поробители, които са нацвъкани на управленски постове в България и такива типове с промит мозък като тебе.Така, както са тръгнали нещата, ще съсипете България със своята тъпота и продажност.Трябва да си сляп като кърт, или толкова умен, за да пишеш това, което си написал, освен ако не ти плащат за такава бомбастична глупост.
125
0
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
Разбира се депутатите смятат, че имат задължение да спорят за всякакви глупости и да са единодушни, когато си гласуват увеличение на заплатата, или по голяма отпуска.
124
2
 
9
 
! Отговори
До 89: преди 6 години
-Вие Росен Пл. ли се казвате?
123
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Членска карта 7Първо, няма русофоби а хора, които искат да лижат руски *** в името на криворазбрано чувство за признателност. И второ, тезата за трите национални катастрофи е русофилска измислица и е също толкова лъжлива, колкото мита за 200 000 руски жертви дадени за свободата на България. Но от предатели ***, освен лъжлива пропаганда друго не може да се очаква.
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали щатите са заплаха за света(прочетох го в този форум), но знам, че СА заплаха за себе си.Напишете Detroit(или Детройт) в Тубата и ще разберете защо.
121
7
 
4
 
! Отговори
Миял преди 6 години
До до 118--124;Тя САЛФЕТКАТА беше нарисувана 1 месец след руската окупация. ХРОНОЛОГИЯ;На 05.09.44 г. Русия скъса Диплом. От-я и ни обяви ВОЙНА . От 07 до 09.09.44 г ни ОКУПИРА. Срещата между Чърчил и Сталин стана от 09. до 19.10.44 г. Или Чърчил подари на Сталин това което си беше откраднал.Рузвелт казва; Връщането на земи от Сталин можеше да стане само с война. Никой не искаше ТСВ. Само Сталин искаше и сметна че е най удобно през 50-те г.,затова започна Корейската война.
120
7
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 127Но и няма такъв, който да ни е довел до три национални катастрофи, като вас русофобите!
119
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил=национален предател и българофоб. Няма русофил, който през последните 100 години да е бил български патриот!