Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

НС прие докладът за националната сигурност
253
Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters

Заплаха или не е Русия за националната ни сигурност. Този извод в доклада на кабинета по темата за 2016 г. нажежи страстите в парламента и противопостави социалистите на мнозинството.

Според червената шефка Корнелия Нинова докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Тя раздели документа на три части, като в първата правителството отчитало какво е постигнало като например: "направихме образователна реформа".

Още по темата
Във втората част се отчитат резултатът от тези реформи и се посочвало, че са се увеличили напускащите деца от училище, неграмотността, а в третата част: "Ще продължаваме по същия този път".
 
"Т.е. "направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин", коментира Нинова.

Според съпартиеца й Иван Иванов заплахата от Русия за националната ни сигурност в доклада за 2016 г. е меко казано смехотворна. Той настоя, че в документа не са посочени редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност и визира Турция.

"Очевидно авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава", заключи Иванов.

Милен Михов от Обединени патриоти опит да защити авторите на доклада и настоя, че те никъде не са записали, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност, а основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа.
 
В крайна сметка докладът беше приет от депутатите.

А в него пише, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС.

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада.

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план. Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът.

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
5
 
3
 
! Отговори
4epa преди 6 години
SLED KATO RUSIA IM E PO MILA OT BALGARIA NA 4ERVENITE DA HODIAT V RUSIA !!!!!!!!!!!!!
117
3
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 6 години
САЩ не ни спасиха, а ни набутаха в източния сектор носят се слухве за една салфетка дори и да не са верни все пак САЩ и Русия се споразумяха 50 или 100% САЩ са виновни за наше щастие попаднахме на изток .Вечно ще сме благодарни на САЩ за този жест и сега правим паметници на американските президенти Русия - БГ - САЩ вечна дружба.
116
16
 
6
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До четиАз чета, но русофилите освен руска руска пропаганда нищо друго не четет, защото я смятате за истина от първа инстанция. А това е 120% лъжа, която се опитвате да пробутате на нас българите за истина.
115
18
 
11
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
114
2
 
15
 
! Отговори
ОТНОВО ОПИТ... преди 6 години
...да ни отклонят вниманието от истинските проблеми.
113
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки може да има мнение за САЩ лошо добро неутрално се тази но е ФАКТ 4е Европа И САЩ са места на Цивилизацията а Русия е Азиятска Ко4ина и не е пример за подражание в нищо
112
19
 
6
 
! Отговори
Миял преди 6 години
До *** до миял--107;Не не си прав. САЩ ни спасиха от руско--комунистическото робство,което беше по-страшно от турско, без да ни окупират и без да им плащаме. Русия е единствената която присъедини и окупира територии след ВСВ. САЩ освободиха Зап. Европа . и си заминаха. Даже им дадоха $12 милиарда за да се оправят. И на нас даваха но Сталин не ни разреши.Русия е виновна за ДВЕТЕ най КЪРВАВИ СВЕТОВНИ ВОЙНИ. САЩ започнаха да строят БАЗИ след КОРЕЙСКАТА война.Те спираха КОМУНИЗМА.
111
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ПОВОД ПОСЕЩЕНИЕТО НА САУДИТСКИЯ КРАЛ В РУСИЯ ДНЕС КОЙТО ОТИДЕ В МОСКВА С ОГРОМНА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ НАД 100 ДУШИ ИЗДАНИЕТО БЛЛУМБЪРГ НАПИСА-ПУТИН И РУСИЯ СА НОВИТЕ СТОПАНИ НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК.//ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ЕВРЕЙЧЕТА,КОЛКО И ДА НЕ ВИ ХАРЕСВА И ДА СЕ ГЪРЧИТЕ РУСИЯ ВЕЧЕ ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК И С КИТАЙ В ЦЕЛИЯ СВЯТ
110
15
 
6
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Мужикистан е заплаха за целия цивилизован свят. Поне докато кремлинското джудже е на власт.
109
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нали 97 те май брадите избиват рашките ))) питай ген Асапов Щаба му и двете нещастни *** от ВДВ дето ги плениха на скоро -- Сигурно ще ги опекат живи като онези мемедовци от турския аскер
108
2
 
11
 
! Отговори
чети преди 6 години
До Русофилски лъжиТи явно не си много информирав след като представяш истината за лъжа,типично за твоята порода.
107
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между Европа и Русия има цивилизационна разлика и тя се състои в това, че Русия е азиатска страна. Тя е заселена не както не казват със славяни а с угро-финско-татарско население. И на нейната обширна територия никога не е имало демокрация и човека винаги е бил тъпкан от властта. Руснаците никога не са били свободни и през цялата си история са задушавали свободата на другите народи. на тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност
106
18
 
6
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
105
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия докато не оставят Казан най малкото-- все ще си остане заплаха за България --или казано на езика дошъл от Македонските земи оная смърдяща ко4ина със столица Москва да върви на Майка си в Г--А
104
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега вече Путин трепери от страх пред нашите депотати и в паниката си е наредил братушките да скрият суджука за да не им го открaданат.
103
17
 
6
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Заплаха ли е Русия..Къде са тия американски военни бази русофилски лъжецо?
102
2
 
3
 
! Отговори
Миял преди 6 години
До трудно е--99;А на теб казвал ли ти е някой колко си неграмотен? Чети бре
101
2
 
12
 
! Отговори
Циник до миял преди 6 години
Прав си....но САЩ СА днес най-голямата заплаха за света!Путин се оказа по-умерен и от Обама...и от Тръмп....а аз съм русофоб!
100
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нали..............От както Русия избива терористите в Сирия,стана голяма заплаха з..............В Сирия Русия помага на касапина Асад да избива сирийски жени и деца и запази властта си. Всичките митове и легенди, че това е борба срещу тероризма са една огромна руска пропагнадна лъжа.
99
2
 
19
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Ние .нашето правителство по скоро е заплаха за сигурността ни не другите държави