ДПС депутатите хвърлиха оставки от Комисията по правата на човека

Недоволството е от изказване на председателя Велчев от ГЕРБ
13
ДПС депутатите хвърлиха оставки от Комисията по правата на човека
Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

Депутатите от ДПС, които са в парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, оглавявана от Красимир Велчев от ГЕРБ, хвърлиха оставки.

Причината Хайри Садъков и Джейхан Ибрямов да напуснат комисията станали ксенофобски, според тях, изказвания на Велчев заради внесените от ДПС промени в Закона за политическа реабилитация на репресирани лица, които предвиждат да има финансово обезпечение на ранените по време на сблъсъците с репресивния апарат на комунистическия режим.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ припомни, че ДПС поиска оставката на Велчев на 28 септември заради тезата му, че въпросът бил "да вземем едни пари и да ги дадем на група хора".

Още по темата

"Въпросът не е в материалната страна, а е израз на хуманност към пострадалите, които, отстоявайки правата си, се противопоставиха на режима и се бориха за демокрацията", коментира Карадайъ.

Така че според него точно Комисията по правата на човека не може да бъде оглавявана от човек като Велчев, който загърбвал европейските ценности.

"Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанс да докаже, че е привързана към демокрацията и европейските ценности и да прояви отговорността, която трябва да имат пред обществото, но те не ни чуха и маските паднаха – коалицията е планирана на базата на ксенофобията", обвини лидерът на ДПС.

Той отсече, че е опасно да се прокарва разделителна линия в обществото с противопоставяне и генериране на омраза.

"Противопоставянето, разделението и насаждането на омраза трябва да бъдат спрени от всички демократични партии, нека работим за това България да е гарант за стабилността в региона, ДПС има силата, волята и решимостта да се противопоставя на омразата, да работи за достоен живот на всички и за просперитета на България", обобщи Карадайъ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Лингвист преди 6 години
До gosoНяма "дума", имената са друга категория и за тях езиковите правила не важат - те са такива каквито са, особено тези с небългарски произход (разбирай не само с турски, а с гръцки, латински, еврейски, арменски и т.н. произход). А дали някой има място в политиката зависи от избирателите - аз лично предпочитам читави хора от "турска" партия пред ментетата от "патриотичните" такива.
8
7
 
5
 
! Отговори
Lutvi преди 6 години
Teroristite ot dps, deto vzriviavaha bg hoteli, bg vlakove, bg gori, bg zemedelski nivi, deto sabotiraha bg ikonomka v europeiska komisia za pravata na choveka... Kakva bg nationalna cultura i europeiska krasota...?!
7
9
 
19
 
! Отговори
goso преди 6 години
турчулята по време на майските събития от 1989 и от преди това се бореха със зъби и нокти да ги пускат да ходят в Турция. Това бяха и исканията на атентаторите от Златни пясъци - коридор за Турция.След години обаче започнаха да вменяват на българския нород че те видиш ли били прогонени и насилствено изселени. Нищо подобно, сами се натискаха да се изселват в Турция. Такава е истината!
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... та вървят и да си развяват турския байрак в анадола!Тази противоконституционна партия е най ксенофобската!Терористи!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е лесно да си журналист, особено ако трябва да гадаеш какво ти казва тоя швестър
4
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българския език няма дума, завършваща на "ъ". Така че господин Карадайъ поначало никога не е съществувал нито във въпросната комисия, нито в политиката, нито извън тях.
3
13
 
37
 
! Отговори
!!! преди 6 години
борили се за демокрация, убивайки с бомби по влаковете невинни жени и деца - това на мюсюлманите им е разбирането за демокрациямюсюлманин - демократ е като евреин - миньор..не съществува !!!
2
9
 
31
 
! Отговори
изумен преди 6 години
Останаха ли живи, които са били репресирани. Не че съм съгласен с онзи режим, но просто мина mного време. Да искаме от Германия още репарации от втората световна? Интересно е, че когато депутатите от ДПС си въртят бизнеса /държат всичко в смесените райони/ не се чустват с нарушени права!!! Хайде стига евтин PR.
1
5
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Имали само задължения,така че се наработиха,пък и у нас нито демокрация нито демократи.