Безпрецедентно! Провал на заседанието срещу корупцията при президента!

Борисов дойде по-късно, Цветанов тръгна по-рано, Радев каза: Край!
Обновена: 9 окт 2017 17:40 | 9 окт 2017 14:10, Камелия Цветанова
217

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Безпрецедентно, с провал и преждевременно приключи свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

След три часа разговори държавният глава прекрати заседанието поради липса на кворум и насрочи ново по същата тема – законодателни промени за борбата с корупцията.

Освен че взе твърдо решение да сложи точка на днешната среща, държавният глава не скри и разочарованието си от поведението на държавниците.

Още по темата

"Пробив в борбата с корупцията ще настане едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет на българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", отсече той.

Всъщност заседанието днес започва със закъснение и в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който предпочете първо да се срещне с протестиращите работници от "Емко", а след това да се присъедини към срещата на "Дондуков".

След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгват преди да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов също се оправда с друг служебен ангажименти и си тръгна, а след него това направи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

В крайна сметка съставът на присъстващите на заседанието доста оредя и това е станало причина Радев да го прекрати поради липса на кворум и да насрочи ново по същата тема.

Следващата среща на "Дондуков" 2 за нуждата от законодателни мерки за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши длъжности, ще е на 17 октомври, вторник от 15 ч.

В състава на КСНС участват президентът, премиерът, вицетата му, шефът на парламента, лидерите на парламентарните групи, министри, висши магистрати, шефовете на службите.

Румен Радев обясни, че на днешното заседание са били изслушани основните доклади по темата и са започнали сериозни дебати, които не са продължили "заради неприсъствието и напускането на част от участниците в КНСБ заради предвидени международни ангажименти".

Според президента обаче проблемът с корупцията е сериозен и за неговата острота може да се съди и по скандалите в медиите, и по срива на чуждите инвестиции у нас, и по непрестижното място, което заема страната ни в много световни класации.

"Корупцията сред лицата, заемаща висша държавна длъжност е заплаха за националната сигурност, защото срива престижа, възпрепятствиа развитието на българската икономика. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение", отсече Радев.

Това е второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от Радев. Първото заседание, свикано от него, беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, като настоя, че държавният глава трябва да назначава шефа на звеното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се разтреят вси4ки комунисти а и няма да има корупция ДОКАЗАНО
176
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па на мене корупцията не ми пречи. Аз вземам добра заплата и си гледам кефа. Кой какво откраднал не ме интересува. Борете си я вие.
175
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърно планиране на митинга от Президента. Ние в нашата фирма си планираме митингите по-добре. Когато хората са в командировка шефа сменя датата на митинга. Ама той нали е остър военен, с никого не се съобразява.
174
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербаните съществуват защото америка и корупцията ги подкрепят. Те не могат да ухапят ръката която ги храни.
173
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АниСоциализмът и корупцията /извръщение на български/ вървят ръка за ръка.Народът е казал: "Куче влачи - диря няма"По-малко социализъм - по-малко корупция..........А сега социализъм ли е?
172
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали наистина Борисов е простил на Радев, че спечели с предизборен клип, в който затвори книгата Винету? И дали още от тогава не са намислили тази вендета, прикрита зад партийните функционери, уж без знанието на Борисов?
171
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите без корупция не могат, а камо ли да отидат на заседание срещу корупцията. Та как ще се очудим че се крият.
170
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези със зор ще я докарат до Председателството, а се натискаха за пълен мандат!
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦонкоА в крайна сметка не разбрах ти какво имаш срещу корупцията
168
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нашите политици не знаят що е лоялност и дисциплина.Ако бяха достатъчно коректни,щяха да насрочатдругите си ангажименти извън насрочената среща на КСНС.Браво на Б.Борисов,че е уважил първо работниците от ЕМКО.Закъснял е ,но не си е тръгнал по-рано,все пак.
167
11
 
6
 
! Отговори
Президента-отсвирен преди 6 години
Отсвириха льотчика без да им мигне окото. Какво ли ни чака нататък?.
166
20
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
От къде на къде, някаква руска пионка ще свиква съвет по национална сигурност?!! И какво общо им президента с борбата срещу корупцията, та ще назначава председател на комисия по разселдването й?!! И точно човек, който е минал цялата кариерна стълбица в корумпираната среда на държавната служба!!! Аре бе?!
165
7
 
23
 
! Отговори
Аз преди 6 години
БРАВО г-н Президент!Следващия път по-смело ако трябва и бой по празните кратуни!Народа е с Вас, колкото и на гербавите да не им харесва този факт!
164
2
 
19
 
! Отговори
Kortes преди 6 години
Забелязвам едно странно явление че в една държава колкото народа и е по чалгарски и кючекчйски настроен толкова повече корупцията и рушветчйството се издигат в култ. Когато успее народа да се отърси от тези красти и промени манталитета си тогава корупцията ще намалее до минимум........което значи никога...хе..хе...ееех Българският манталитет...
163
9
 
5
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Социализмът и корупцията /извръщение на български/ вървят ръка за ръка.Народът е казал: "Куче влачи - диря няма"По-малко социализъм - по-малко корупция.
162
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 6 години
До АнонименТИ СИ АБСОЛЮТЕН Т Ъ П А Н А Р
161
0
 
20
 
! Отговори
едно на ум! преди 6 години
Пробив в корупцията ще настане, когато народът (материалът) започне да мрази корупцията. Засега я тачи и обича, защото в мнозинството си и то от памтивека, търчи да се оправя по "втория начин"!
160
13
 
25
 
! Отговори
ШАЙКАТА НА БОКО преди 6 години
ЗА БОРИСОВ СЕ ЗНАЕ,ЧЕ Е СТРАХЛИВЕЦ И ПОДЛЕЦ И НЕПРЕКЪСНАТО ДОКАЗВА ТОВА С ПОВЕДЕНИЕТО И ПРОСТОТИИТЕ,С КОИТО НИ ЗАЛИВА.И ПАРТИЯТА МУ, ПАРДОН ШАЙКАТА КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ГЕРБ И ТЕ.ЗАБЛУЖДАВАТ СЕ,ЧЕ СЕ ПОДИГРАХА САМО С ПРЕЗИДЕНТА-ЕДИН ДОСТОЕН, КОМПЕТЕНТЕН И ЧЕСТЕН ЧОВЕК, ПОДИГРАХА СЕ С ВСИЧКИ, КОИТО ОЧАКВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ НА МЯСТОТО ИМ И ДА ИМА НЯКАКВА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСЕКИ.ДНЕС,ТИЯ СИНКОВЦИ ДОКАЗАХА, ЧЕ СА ИСТИНСКИ БАНДИТИ С ВЛАСТ. А СНИМКАТА СЕ КАЗВА"НЕГОДНИЦИТЕ И ПРЕЗИДЕНТА"!
159
8
 
19
 
! Отговори
PD преди 6 години
Интересно! Генерала, избран от народа, очаква подкрепа от елита. Всъщност е просто парашутист. Не е ясно, по тема корупция, колко може да разчита на също корумпираната политическа сила която се обявява в негова подкрепа. Тя ще е зад него само когато тема корупция не я засяга пряко по интереса. Генерал е, ама нещо и армия зад него няма, и президент на народа си, не му се получава. Към момента, симулира дейност за пред медиите, и прави дъвка на електората-публика. Идеален избор на господарите.
158
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
177 - кое НПО ти плаща да изливаш помия върху българското президентството? Колкото до Русия, знаеш ли, че цяла Западна Европа активно търгува с нея??? Нищо, че непрекъснато гласуват санкции. Това е за глупаците.