Има ли нормални хора в държавата? Занимаваме се само с глупости!

"Българинът го е яд, не че някой краде, а че той не краде"
145
Има ли нормални хора в държавата? Занимаваме се само с глупости!
Снимка: архив "Булфото"

Останаха ли нормални хора в тази държава. Този въпрос задава спецът по изборни системи проф. Михаил Константинов в интервю за "Труд". Там, коментирайки скандалите от последните дни, той признава, че има усещането, че в България се занимаваме само с глупости.

"Не виждам обективни причини за случващото се в момента, освен, разбира се, естественото желание на опозицията да покаже, че е жива. Обаче това, което прави политическата класа, е, че реже клона, на който седи. Всички много старателно режат този клон, а той е един-единствен. Ако успеят да го отрежат, ще изпопадат като гнили круши. А долу има алигатори, всичките гладни и зъбати", категоричен е професорът.

За роднинските назначения Михаил Константинов смята, че по-важно от това дали някой е назначил роднини, е дали те си вършат работата. И дава "забележителни примери" от историята.

Още по темата

"Докато Джон Кенеди бе президент на САЩ, министър на правосъдието и главен прокурор бе брат му Робърт. Никой нищо лошо не видя в това, защото и двамата бяха на мястото си и си гледаха работата. Днешният американски президент също си е назначил масово родата и това се приема. Навремето любимият на БСП Тодор Живков беше подкарал децата си към властта и даже направи дъщеря си министър и член на Политбюро на БКП. Ще повторя, че в момента в администрацията на САЩ има масово назначаване на роднини. Там няма проблем, ако роднините си гледат работата", отсече професорът.

Той допълва и че има чувството, че в държавата се занимаваме само с глупости.

"Наскоро прочетох с възмущение, че майката на един депутат била назначена за чистачка. Извинете, това е толкова идиотско обвинение, че не мога да разбера в тази държава останаха ли нормални хора! Накрая и Господ ще престане да бъде българин", заключава Константинов.

Той коментира и непрекъснатото говорене, че у нас много се краде.

"Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде", казва професорът и допълва: "Говорим, защото ние всъщност чакаме да застанем на по-висок пост и да започнем и ние да крадем". Константинов припомня и разликата между бизнес и далавера - "далаверата е нещо, в което ти не участваш. Ако участваш, е бизнес".

Според професора българинът гледа само да се качи на софрата и да открадне нещо. И така било не само в България, но навсякъде по света.

"Политиците са издигнати, за да свършат нещо полезно за народа. И после да вземат своето. Ако някой си мисли, че заниманието с политика става без пари, лъже се. Няма такова нещо", категоричен е Константинов.

Разликата между нормалните държави и нашата обаче била, че там първо вършиш полезната работа и после вземаш своето.

"При нас е обратното. Първо се награбваш и ако ти остане свободно време, гледаш да свършиш нещо. Трябва да обърнем реда – първо изпълни дълга си и после седни на трапезата", категоричен е изборният спец.


145
Още от Политика
Социалният министър отчете: Пенсионната реформа е успешна
Напиши коментар Коментари
99
6
 
14
 
! Отговори
Джъстиса преди 1 седмица
Професоре ти си един от тези, които водехте народа по досегашния път.
Хаха
Вечен глашатай, омръзнал си на хората колкото и политическите партии.
98
6
 
12
 
! Отговори
силно възмутен преди 1 седмица
То е ясно, защо професора защитава шуробаджанащината. Я да каже къде е назначена собствената му жена и колко хилядарки получава. Да каже и с каква експертност ръководи въздушното движение, заедно с мъжа на Цецка Цачева. Срам и позор!
97
5
 
4
 
! Отговори
До М, да ... преди 1 седмица
"БСП отклонява вниманието?! А ГЕРБ и ОП к`во правят когато цялата власт е в тях?"
____________________________________________
За Герб не коментирам, но В. Симеонов се опитва поне: сега точно, му предстои да разследва и дава на съд приватизационната сделка с БМФ ! Но червените медии с БСП на чело искат той да си даде отставката вместо да се занимава с тяхната приватизация.
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Франсоа Фийон не стана президент на Франция, защото около него се разрази скандал относно жена му, която той беше назначил за свой сътрудник още като депутат. За 15 години по този начин семейство Фийон беше спечелило към 800 000 евро. Това се прие болезнено от френското общество. Макрон забрани на депутатите да си назначават роднини за свои сътрудници. Да има закони и да се спазват законите, има и морални норми. Никой не може да ме убеди, че едно мошеничество в едни случаи е далавера, в други - не. Това са само приказки.
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До AZ22

що бе, с кое не си съгласен? Или и на теб ти отъня гушката като на бсп/дпс?
94
5
 
17
 
! Отговори
АКО! преди 1 седмица
АКО ИМАШ ПРЕДВИД СЕБЕ СИ ГОСПОДИНЕ МОЖЕ НО НЕ ОБИЖДАЙ БЪЛГАРИНА НЕ ГО СРАВНЯВАЙ СЪС СЕБЕ СИ И ТЕЗИ ОКОЛО ТЕБЕ - БИЛ ПРОФЕСОР И КОЙ ГО НАПРАВИ????????????????? ТО СЛЕД 89 ГОДИНА ВСИЧКИ СТАНАХА ПРОФЕСОРИ
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професорът да каже докъде докара онлайн системата за покупка на билети за влаковете.
Единствено към момента може да се купуват за 7-8 влака и то не по-късно от 1 ден преди отпътуване ... а усвоиха милиони от БДЖ за нея, и щеше да е готова всеки момент ... преди няколко години
92
3
 
14
 
! Отговори
AZ22 преди 1 седмица
И професор да си, няма гаранция, че няма да станеш за смях!
91
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този андрешко-хитрушко, интегриран в лъжливо-крадливия отбор буда-тикварски, елементарно ни плаши със старата питча за клона, движен от страха да не си загуби топлото и хранително местенце.
90
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не можах да дочета тази малоумна статия ....
89
4
 
12
 
! Отговори
До 86 преди 1 седмица
Когато професора попита има ли нормални хора в държавата,като ти прочетох поста, разбрах колко е прав-няма.
88
2
 
4
 
! Отговори
:)) преди 1 седмица
До Азио

До Бали, Малдивите, ... , Дубай, Хонконг, ...ли отскачат, а не до съседното село на Балканите!? Какъв просперитет?
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то глупостите не са от вчера. То от вчера да бяха добре.
86
4
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 1 седмица
До 82 Анонимен

БСП отклонява вниманието?! А ГЕРБ и ОП к`во правят когато цялата власт е в тях? може би разследват и разкриват мащабни престъпленията от миналото/вършат си работата демек/ или сега на тех им е ред /да крадат/?! -:))
пп. Защо ГЕРБ нямат поне 1но голямо разкрито престъпление/кражба/злоупотреба с власт или обществени средства/ресурси? ГЕРБ мълчат, спотайват се нещо? Дори не са възмутени от случаи като КТБ, ЕМКО, ... ! -:))
85
17
 
13
 
! Отговори
Азио преди 1 седмица
Възхитен съм от коментарите на професора...Държавата тази г. дръпна напред икономически, всеки уикенд стотици хиляди коли пъплят към братска Гърция на почивка, 6 милиона пътници на летището...скъпи лимузини щъкат по улиците....Еее гова всичко от крадене ли идва...ай сиктир ШУМКАРИТЕ ЧЕНГЕЛАРИ са бесни на бате Бойко!!!!
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има ли нормални хора в държавата. Професоре нема вече нормални хора в тая държава - всичко лудо, което не е лудо краде.
83
2
 
13
 
! Отговори
PD преди 1 седмица
Правилно профсоре! Ти трябваше да го кажеш. Кой разбрал, разбрал. И предишни професори са го казвали, и въпреки всичко колелото на историята се е завъртало, и пак са отрязвяли клона, и .... при крокодилите. Така че, говори. Крокодилите няма да останат гладни.
82
6
 
23
 
! Отговори
Келеш преди 1 седмица
Не разбирам защо плюете човека, като в случая е прав. По цял ден държавата се занимава само с глупости. В парламента се симулира дейност за 1-2ч на ден и това е. Никой не желае да направи някакви реални и адекватни реформи, които ще доведат до някаква истинска промяна. На власт е малоумщината, симулираща работа, измисляйки все по-дебилни закони, стимулиращи само корупцията. Нормалните хора избягаха от ненормалната държава.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С други думи БСП отклонява вниманието към проблем който не е проблем, понеже така работи системата с назначаванията в целия свят. Това за да не гледаме истинската корупция, там където са милионите и милиардите, от корупционни сделки, от незаконни приватизационни сделки, неизплатени неустойки от зле изпълнени договори, неизгодни концесии с пари под масата и т.н. И ако някой, като В.Симеонов, вземе да чопли там, му спретват кампаниика за глупости. Нищо че, исторически царете на шуробаджанащината са те!
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гьонсуратлъка на глашатаите на ГЕРБ няма граници.Въпросът е знае ли някой колко пари са похарчени за да се купят политици,общественици,социолози и политолози,журналисти медии за да поддържат и хвалят статуквото.