Има ли нормални хора в държавата? Занимаваме се само с глупости!

"Българинът го е яд, не че някой краде, а че той не краде"
145
Има ли нормални хора в държавата? Занимаваме се само с глупости!
Снимка: архив "Булфото"

Останаха ли нормални хора в тази държава. Този въпрос задава спецът по изборни системи проф. Михаил Константинов в интервю за "Труд". Там, коментирайки скандалите от последните дни, той признава, че има усещането, че в България се занимаваме само с глупости.

"Не виждам обективни причини за случващото се в момента, освен, разбира се, естественото желание на опозицията да покаже, че е жива. Обаче това, което прави политическата класа, е, че реже клона, на който седи. Всички много старателно режат този клон, а той е един-единствен. Ако успеят да го отрежат, ще изпопадат като гнили круши. А долу има алигатори, всичките гладни и зъбати", категоричен е професорът.

За роднинските назначения Михаил Константинов смята, че по-важно от това дали някой е назначил роднини, е дали те си вършат работата. И дава "забележителни примери" от историята.

Още по темата

"Докато Джон Кенеди бе президент на САЩ, министър на правосъдието и главен прокурор бе брат му Робърт. Никой нищо лошо не видя в това, защото и двамата бяха на мястото си и си гледаха работата. Днешният американски президент също си е назначил масово родата и това се приема. Навремето любимият на БСП Тодор Живков беше подкарал децата си към властта и даже направи дъщеря си министър и член на Политбюро на БКП. Ще повторя, че в момента в администрацията на САЩ има масово назначаване на роднини. Там няма проблем, ако роднините си гледат работата", отсече професорът.

Той допълва и че има чувството, че в държавата се занимаваме само с глупости.

"Наскоро прочетох с възмущение, че майката на един депутат била назначена за чистачка. Извинете, това е толкова идиотско обвинение, че не мога да разбера в тази държава останаха ли нормални хора! Накрая и Господ ще престане да бъде българин", заключава Константинов.

Той коментира и непрекъснатото говорене, че у нас много се краде.

"Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде", казва професорът и допълва: "Говорим, защото ние всъщност чакаме да застанем на по-висок пост и да започнем и ние да крадем". Константинов припомня и разликата между бизнес и далавера - "далаверата е нещо, в което ти не участваш. Ако участваш, е бизнес".

Според професора българинът гледа само да се качи на софрата и да открадне нещо. И така било не само в България, но навсякъде по света.

"Политиците са издигнати, за да свършат нещо полезно за народа. И после да вземат своето. Ако някой си мисли, че заниманието с политика става без пари, лъже се. Няма такова нещо", категоричен е Константинов.

Разликата между нормалните държави и нашата обаче била, че там първо вършиш полезната работа и после вземаш своето.

"При нас е обратното. Първо се награбваш и ако ти остане свободно време, гледаш да свършиш нещо. Трябва да обърнем реда – първо изпълни дълга си и после седни на трапезата", категоричен е изборният спец.


145
Още от Политика
Социалният министър отчете: Пенсионната реформа е успешна
Напиши коментар Коментари
59
0
 
11
 
! Отговори
До 43 преди 1 седмица
По твое време е имало шуробаджанащина за влизане в университета,а сега ги молят да влязат.И сульо и пульо,има ли тройка-влиза.А шуробаджанащината е във властта-съученици и кумици,братовчеди и братовчедки,братя,съпъги и съпрузи.Айде да не изреждам повече,всички ги знаем.
58
3
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 1 седмица
"Българинът го е яд, не че някой краде, а че той не краде"
---------------------------
-:)) Чудесно! Това самопризнание ли е /за кражбите/ от страна на върл феп и почитател на ГЕРБ М.Константинов?

Възмутително е, че "творците" от ГЕРБ и явни лил по прикрити техни привърженици рушат държавата, държавността и всичко онова до което се докосне шайката / по А.Т.1/, а след тях е съсипия, разруха, като не само крадат от достъпните тех еврофондове и прочие
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова много приказки и нито дума срещу Бащата на корупцията - шефът му Баш Суджука.
Много удобно и политкоректно разтягане локум и те, но заобикалящ истинските проблеми, Михаиле.
56
7
 
5
 
! Отговори
Активно-борчески преди 1 седмица
За червенушките властта е била винаги само за лапане и нищо друго. Затова не могат да повярват че, някой НАИСТИНА може да иска да е полезен. Подкараха кампания срещу "корупцията" и искат да махнат Валери Симеонов преди да е успял да разнищи далаверата с БМФ. Злоупотреби с приватизационни сделки за тях не са корупция явно. Дали защото тяхната номенклатура приватизира всичко? Нали шуробаджанащината им при социализма беше ограничена - нямше частна собственост върху предприятията!
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя дядка не е в крак с модата!
Сега не се краде, а се "бере"! На "Шоколадениете българи" (имам предвид отенъка, загара) въобще им е през онази работа, че някой отгоре си краде. Те си берат спокойно, защото знаят, че "Гарван гарвану око не вади!"
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тоя "професор" е тръгнал по стъпките на Вучков.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Намерихте кой да питате :)))))
52
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя алкохолик е главният асистент на Цветанов при фалшифициране то на Изборите. Отговаря така да се каже за техническата част. Нормално е да защитава Суджуците. Те му дават хляба, пардон ракията.
51
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Българинът го е яд, не че някой краде, а че той не краде" - така може да мисли само антибългарин.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В държавата има много нормални хора,във властта няма.
49
0
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 седмица
У нас има отдавна работещо сладко изкушение ,роднина -частник на държавна софра като сметката я плаща държавата
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой знае ли тоя слуга на Суджуците по какво точно е професор.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пъдевски спите ли с подръжката бре докога ще прекъсва тоя виваком
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак пуснаха герберасткият да лае по медиите.
Да не би отново да се задават избори.
45
6
 
6
 
! Отговори
До Татаро-болгар... преди 1 седмица
Пиши си за тюрки, тюркмени, татари в азиатските сайтове! Тая пропаганда от мОсква не минава тук!
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мишо го е фанало яд, че осир анията на ГЕРБ са на дневен ред и се опитва да отклонява вниманието.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не споменава за КСНС. Такова неуважение има към президентската институция, че е време да я премахнат, а правомощията й да се поемат от МС.
42
10
 
10
 
! Отговори
Активно-борчески преди 1 седмица
Най-големите кречетала срещу назначаване на собствен екип (нормално по света) са червените. Такъв им е спомена за техните злоупотреби: деца и внуци на "активни борци" със закон! влизаха с тройки в университет, докато ние се борехме хиляда човека з 20 места. И това е само капка от ПРИВИЛЕГИИТЕ (да, това беше официална дума тогава!!!) им. "Шуробаджанак" е тяхното второ име, те не се срамуваха официално и със закони да го практикуват.
41
2
 
14
 
! Отговори
лошо преди 1 седмица
Ама това държава ли е? Няма армия, няма икономика, няма земеделие, здравоопазване, образование, населението с бързи темпове се топи и т-н .....
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Солта шака на Тиквата се показа да замазва нещата.