По-малко документи и обикаляне за хората с увреждания

Те имат и по-големи проблеми, контрира опозицията
12 окт 2017 12:48,
8
По-малко документи и обикаляне за хората с увреждания
Снимка: visualhunt.com

По-малко административна тежест и улеснение за хората с увреждания. Това целят промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, които депутатите напълно единодушно приеха на първо четене.

С измененията в закона трябва да се намали броят на изискваните документи от гражданите, да се създаде правна сигурност и да се намали възможността за дублиране на социални плащания и злоупотреби със социални права. Административните органи също ще могат по служебен път да събират информация от други институции.

Промените позволяват подаването на искането за извършване на социална оценка да се извършва както от хората с увреждания, така и от упълномощено лице или от директора на специализирана институция.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ промените ще окажат положителен ефект върху 530 хил. души и ще намалят административната тежест за тях.

По думите й така хората ще бъдат улеснени и ще се намали броят на документите, които трябва да се предоставят в дирекциите "Социално подпомагане".

"Премахват се някои декларации, няма да се разкарват хората по различни институции за социална оценка", обобщи Светлана Ангелова.

Депутатът от БСП Михаил Христов обаче скочи, че това далеч не са най-важните проблеми за хората с увреждания. Според него промените няма да улеснят хората с увреждания, а ще спестят работа на дирекция "Социално подпомагане" и фирмите, доставчици на социални услуги.

"Това ли е най-важното нещо? Да се намалят хартийките и декларациите от 10 на 5? Виждали ли сте хора с количка на улицата? Не, защото няма инфраструктура за тях", заяви Христов и настоя, че наистина важните проблеми са, че тези хора живеят под прага на бедността и не излизат от домовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Zlatka Dimitrova преди 6 години
Хората с увреждания по рождение са в група пенсии - социални и нямат право на увеличение на пенсиите. Инвалидите които имат право на увеличение трябва да имат най малко 1 година трудов стаж. Тяхната пенсия вече е 235 лева. Е ....ОТКЪДЕ трудов стаж ако си се родил болен . Това никой не коментира нали. Е И *** НА ТОЗИ СВЯТ РОДЕНИ ВИНОВНИ
7
0
 
0
 
! Отговори
Zlatka dimitrova преди 6 години
Провери за 130 лв дали не е вярно л Ферно е но никой не обяснява
6
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Няма такава пенсия 130 лева.Не лъжи децата.Те не знаят и вярват.
5
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: риторичноРазбира се, всичко в тази държава се основава на лъжи.Баща ми миналата година за да мине на ТЕЛК трябваше да представи някакъв документ със скица на човешкото тяло за неврологични изследвания. Невролозите му казали, че нямат такава скица, като ходи в НЗОК му я искат, като ги пита откъде да я намери, те му казват - от невролозите. Общо взето ей така те правят на... пpимaт. Това от което са произлезли хората един вид. Накрая му намериха отнякъде, ама три пъти ходи до НЗОК.
4
0
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Миналата седмица казаха, ТЕЛК ще се дава след минаване през незнамси колко комисии- 3 ли, 4 ли, колко бяха не помня. Днес- административната тежест намаляла. Айде, стига глупости! Едно вършите, друго говорите.
3
0
 
8
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Това са някакви залъгалки, празни приказки. Социалната оценка е за някакви мизерни 19лв, които се отпускат на хора с ТЕЛК над 70%. Документите са най- малката грижа. Въпросът е какво ще си купи инвалидът с тези 19лв- лекарства ли, карта за транспорт ли, какво?Няма общински предприятия за слепи и глухи хора,а техните пенсии са най- ниски. Хората са обречени на глад и социална изолация. Проблемът не се решава с разни клубове и сбирки, за отчитане на дейност.Тези хора искат да работят.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти махни 130-те лв. Тези хора са обречени, много от тях искат да правят нещо смислено, а не да стоят затворени по цял ден. Обаче в България социални предприятия няма, ако поискаш транспорт от общината тряба с предварително записване ведниж в месеца, социалните грижи се изчерпват с една сърдита лелка в общината, която си изкарва злобата натрупана от румелките на болните.
1
0
 
11
 
! Отговори
85 % телк преди 6 години
е и ? какво ще се промени . 130 лв мизерна пенсия и толкоз . повече няма .