Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си

Не приемам сценария за добрия премиер и лошото му мнозинство, заяви държавния глава
Обновена: 12 окт 2017 20:08 | 12 окт 2017 19:25, Красимир Ангелов
205
Радев критикува Борисов: Трудно може да надвика съпартийците си
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново призна за проблеми между него и управляващото мнозинство в парламента.

"Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента. Виждате, че срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Оценявам посредническото усилие на премиера, но очевидно той трудно може да надвика собствените си съпартийци", заяви държавният глава в предаването "Още от деня" по БНТ.

Още по темата
"Има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и много от неговите министри. Но това нямам как да смъкне отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Иначе пиесата за "доброто и лошото ченге", за добрия премиер и лошото му мнозинство, е със сценарий, който не приемам, отчете още Радев. Все пак той уточни, че е готов да се срещне с премиера, но при ясни условия. "Първо, не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Второ, трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта", заяви държавният глава.

Президентът коментира и парламентарната комисия за "Грипен"-ите. "Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. 1,5 милиард лева за самолети, забележете - неизхарчени. А защо същите борци - защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда, похарчени за саниране. Никога не е късно да се направи една такава комисия", посочи Радев. "Аз го очаквам, мисля, че не само аз", заяви държавният глава.

По думите му изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен. "Тук има много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса, отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса", категоричен бе Радев.

По думите му в случая трябва да се търси оптималното, а не предубедено решение.

По отношение на борбата с корупцията Радев посочи, че отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но не достатъчно условие за успех.

"Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото", коментира той.

По думите му корупцията у нас не е проблем на бъдеще време. "За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации", каза държавния глава.

Президентът отново заяви, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган. "Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно", посочи държавният глава. Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Категорично господин Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев по отношение на скандала с началника на кабинета му.  Повод за коментара му стана съмнение от страна на ГЕРБ, че се нарушава Законът за защита на класифицираната информация в администрацията на президента.

Запитан дали се притеснява от процедура по импийчмънт, Радев посочи, че за него няма значение колко дълго ще бъде президент. "Много по-важно е какъв президент ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Ще направи всичко, което зависи от мен, хората да не съжаляват", отчете държавният глава.


205
Още от Политика
ЦИК за евровота през 2019-та: Е-гласуване, машинно гласуване...
Напиши коментар Коментари
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Поради системни проблеми със системата за кометнтарите в този сайт спирам да го посещавам за 2 седмици. Щед правя това всеки път когато ми се наложи да коментирам през ТОР. Предполагам, че с времето ще се получи така, че ще го заменя с някой друг. Както се случи с нюз.бг. Или имате мног сериозни технически проблеми, или модераторите ви имат много неустановен критерий за съществуване под вашата шапка. Вземете се ориентирайте, щото аз започвам да се преориентирам. И не само аз, мисля.
108
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Знаете ли коя е най бедната част от британската империя ? Точно така-Русия
107
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тези "критики" са за пред сульо! На скрито-прегрътки!
106
16
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 дни
То май само това включват правомощията на преЦедент, като Радев в една парламентарна република, да критикува официалната власт. По същия начин на една партия в сянка, като БСП и СиЕ, не и остава нищо друго освен и тя да критикува официалната власт. Така, че Радев и кУрнелия играят в един отбор, този на ген.Решетников ..... !!!
105
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Троловете от Партийната централа на Герб-БКП нещо се размърдаха
104
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
САМО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И ВЛАДИМИР ПУТИН ДРУГОТО Е ЛЕШ И СУДЖУЦИ
ДОЛУ ГЕРБ И БКП
103
19
 
10
 
! Отговори
Що ще ??? преди 6 дни
Питаме се що ще Прездентът в Азербейджан.

Ами от как разбра, че мъжът на Бокова е гушнал близо 1 000 000 милион евро от Азербейджан, Радев няма мира. Надява се и него да го цапардосат с такава сума.

Зер сега ще трябва да връща парите дето зе за Грипените и остава съвсем без пари, а Генерал Деси иска поддръжка!!!
102
23
 
16
 
! Отговори
Президент надали ? преди 6 дни
Летци си имаме, ама президент надали...
101
18
 
36
 
! Отговори
9856-9328-98 преди 6 дни
Яд ги е всички , че Радев не е като Плевнелиев , и въпреки ограничените правомощия на Президента , яко му вдига кръвното на ББ - защото не му играе по неговата ***
100
2
 
6
 
! Отговори
молба преди 6 дни
До Анонимен 100
не ти се разбира нищо
кой марионетка , кой бивш генерал , за кого говориш ???????
използвай запетайките
99
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Mарионетка една дума един БИВШ генерал
98
22
 
14
 
! Отговори
Без мнение преди 6 дни
Тоя повтаря само това което му е казала кака му Корнелия като папагал - бивш генерал.
97
19
 
13
 
! Отговори
народът пита преди 6 дни
Кака Деси в едно интервю каза, че Радев е под чехъл - тя имала три генералски звезди, а той само две и трябвало да я слуша. Еее, пита народа, как един подчехлю, дето го командори жена му ще управлява армия и държава? Май никак. Оставка!
96
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Гербарите пищят като настъпен червей.
Това значи, че президентът е пръснал гнездото на осите.
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 93

Ето това е гвоздеят.
В Англия имаме потомствени политици. Още като се роди и се знае какъв ще стане - политик, дипломат, офицер и пр. и получава съответното образование в Итън и после в Кеймбриджи или Оксфорд
Все пак там не е като в шести факултет на полицейската академия в Симеоново, където се подготвят пожарникарите.
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЧЕ КОЙ ГО ВЗЕМА НА СЕРИОЗНО ОГНЯН МИНЧЕВ, ТОЙ ОТДАВНА Е ИЗВЪН ОБРАЩЕНИЕ.
93
3
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 6 дни
До "генерал-смешно е": По-съществено е друго: В цивилизована Европа (както я наричаш) няма нито един премиер с пожарникарско образование.
92
4
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 дни
в България няма ЛУСТРАЦИЯ - има КОМУНИЗЪМ !!!
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Че нали баща ти го кара комбайна или купи и за теб комбайн, а пък ти не си способен да го караш?
90
6
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 дни
До Самолети не са нужни -истина е , което казваш , все едно да кажем " барабар Петко с мъжете " - истинският мъж е този , който запази жената и децата а когато му дойде време ще покажем мускол - все още сме в комунистическо общество - всички комунисти да ми сложат минус ! другаря ленин ви заповяда от тел авив !всички политици в България са комунисти разбойници !!!