"Воля" алармира: Бавно и трудно българите в чужбина взимат визи

Внесохме закон, процесът да се облекчи, каза Андон Дончев
13 окт 2017 17:30,
7
"Воля" алармира: Бавно и трудно българите в чужбина взимат визи
Архив: Булфото

Депутатът от "Воля" и председател на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев алармира за проблемите на сънародниците ни зад граница и разказа за трудностите, които срещат за получаване на виза.

Той обясни подробно процеса, през който минават българите в Украйна, за да получат виза. Според Дончев има прекалено много бюрокрация и от "Воля" са внесли закон, който би облекчил целия процес.

Патриотите обаче не подкрепят текстовете, а ГЕРБ се въздържат като коалиционни партньори, уточни Дончев.

"На първи етап, да вземем като пример Украйна, тези хора трябва да отидат до консулството, което ги обслужва. Тези хора отиват на стотици километри от дома си, за да подадат документи за виза. За да я вземат, обикновено трябват 7 дена. За това време или трябва да живеят на хотел, или да се върнат обратно след 7 дни", обясни Дончев.

Той допълни, че дори и да имат всички документи, признаващи техния произход, в консулството в Украйна не ги приемат. Така с временна виза идват в България, за да подадат документи за получаване на удостоверение за българско гражданство.

"В момента процесът на подаване на документи за получаване на удостоверение е практически блокиран, защото сайтът, през който става записването, не работи. Той се включва по преценка на администрацията - за по 5 минути", допълни депутатът от "Воля".

"Какво пречи на консулствата, след като хората разполагат с документите, които удостоверяват произхода ми, веднага да им осигурят виза. Говорим, че се борим с бюрокрацията, а се борим за нейната защита", заключи Андон Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Stoianivanov79 преди 6 години
Visite za Ukraintzite otpadnaha !!!!!Za EU ne im triabva, 90/180 dena v godinata,no niamat pravo na rabota!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесъннесвързано бръщолевене на хронично възпален мозък ...
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесъннесвързано бръщолевене на хронично възпален мозък ...
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е аз живея с българин от молдова в една къща в лондон искал е бг. паспорт за да дойде да работи в англия но не са му дали ходил в румъния където веднага са му изкарали и сега е тука той е млад около 22-23 години женен за молдовка той вече е загубен за българия а се натискаме за да угодим на ЕС и приемаме хара без проблеми които не само не са българи не са християни не са европейци а не приемаме тези които са наша кръв
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникДа кажат, че са мюзюлмани тогава ще получават всичко на готово.
2
3
 
26
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Така...така...българите в Украйна са "обезкуражавани" да посетят България!За сметка на това - всякакви афганистански и пакистански шебеци - могат богато да се тъпчат на общата копаня!
1
3
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
За сметка на това консулските служби бързо и лесно приемат рушвети,гарантирано от Корнелия.